Afbeelding
Foto: Rini van Oirschot

OUD-BOXTELAAR PETER BUDDEMEIJER SCHENKT KUNSTWERK

Unieke tekening Pierre Janssen naar MuBo

Oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer schenkt een bijzonder houtskooltekening van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952) aan Museum Boxtel (MuBo). De afbeelding van de Sint-Petrusbasiliek hangt in veel Boxtelse huiskamers, maar dan als fotokopie. Op het origineel staat echter iets bijzonders: een hondje dat niet eerder werd aangetroffen op een schilderij dat Janssen van de kerk maakte.

Christ van Eekelen en Rini van Oirschot, beiden van de Heemkunde Boxtel, hebben in 2012 een boek samengesteld onder de titel 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel'. In hun speurtocht naar werken van de kunstenaar, kwamen zij tientallen van deze houtskooltekeningen tegen. Het ging hierbij uiteindelijk veelal om foto's. Totdat de twee heemkundigen bij Buddemeijer in Eindhoven kwamen. Hij bleek een echte houtskooltekening in bezit te hebben. Hun boek was toen echter al uitgegeven.

TRUCJE

Van de Boxtelse kunstschilder was bekend dat hij zijn schilderijen fotografeerde, dat deed hij samen met zijn zoon Harry. Maar bij bovenstaande tekening van Buddemeijer haalde Janssen een trucje uit. Hij verplaatste na de foto zijn handtekening van rechts naar links en tekende in het midden een hondje. Dit beestje maakt de tekening echt uniek. Van dezelfde compositie als deze houtskooltekening maakte Janssen ook een olieverfschilderij, een aquarel en een pasteltekening. Zónder hondje.

Buddemeijer sprak met Van Eekelen en Van Oirschot af dat de tekening na zijn overlijden aan MuBo geschonken zou worden. Hij besloot er echter eerder afstand van te doen, mede door een verhuizing om gezondheidsredenen. Zaterdag 17 augustus overhandigt de Eindhovenaar de prent persoonlijk aan het Boxtelse museum. (Foto: Rini van Oirschot).