ARCHITECTUUR ROND 1900 IN DE SPOTLIGHTS

Wandelen met gids door cultuurhistorisch Boxtel

Tijdens de zomerrondleidingen van VVV Boxtel stappen deelnemers voor even terug in de tijd: elke woensdag- en donderdagavond wordt er een van de tien cultuurhistorische rondgangen verzorgd door een gids.

De eerstvolgende rondleiding is donderdag 22 augustus. De VVV-gids leidt bezoekers dan langs de Boxtelse architectuur uit de periode rond het jaar 1900. De woningwet uit die tijd bracht een golf aan nieuwbouw teweeg, onder meer omdat de architectuur niet meer zo aan banden was gelegd. De architect ging de boer op. Iedereen kon kiezen wat hij mooi vond. Hierdoor kreeg je een mengelmoes aan stijlen in één gebouw. De tocht is twee kilometer lang en start om 19.00 uur bij het VVV-kantoor aan de Markt 36 in Boxtel.

BINNENDOMMELTJES

Wie vanavond, donderdag 15 augustus, nog een wandeling wil maken, kan om 19.00 uur aansluiten bij de rondleiding langs de (gedempte) Binnendommeltjes. Deze start tevens bij het VVV-kantoor in het centrum. De gids vertelt tijdens de twee kilometer lange tocht over de geschiedenis van deze kanaaltjes die eeuwenlang door het centrum van Boxtel stroomden.

VVV Boxtel houdt in de laatste week van augustus nog drie rondgangen langs verschillende plekken in Boxtel. Zo staat de tocht door Breukelen zondag 25 augustus op het programma en leiden gidsen woensdag 28 en donderdag 29 augustus deelnemers langs respectievelijk het Stationskwartier en diverse, voormalige molens in het dorp. Ook na augustus zijn er nog dorpsrondleidingen.

Mensen die zich willen aanmelden voor de wandelingen, kunnen dat doen in het VVV-kantoor aan de Markt 36 of via e-mail: info@vvvboxtel.nl. Telefonisch is de VVV te bereiken via de telefoonnummers (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. De tochten duren een tot anderhalf uur. Deelname kost twee euro per persoon. Wie zich wil oriënteren op de andere routes, kan de website www.beleefboxtel.nl raadplegen.