De drie muzikanten van de indie post-punkband Death Star Discotheque. Van links naar rechts: Eugène Broeren, Michel Geelen en Roelof van Driel. De mini-tour in Duitsland zien zij als een hoogtepunt in hun muzikale carrières. (Foto: Maaike Jähne).
De drie muzikanten van de indie post-punkband Death Star Discotheque. Van links naar rechts: Eugène Broeren, Michel Geelen en Roelof van Driel. De mini-tour in Duitsland zien zij als een hoogtepunt in hun muzikale carrières. (Foto: Maaike Jähne). Foto: Death Star Discotheque

DEATH STAR DISCOTHEQUE GAAT OP MINI-TOURNEE IN OOSTEN VAN DUITSLAND

Oneindig schoolreisje voor punkige vijftigers

RENS VAN DEN ELSEN

Ze traden eerder al op tijdens Boer zoekt Band in mei en Boxrock in april. Dat was nog dicht bij huis. Komende week reizen de drie mannen van de deels Boxtelse band Death Star Discotheque af naar het oosten van Duitsland voor een drietal optredens in Berlijn, Gorgast en Dresden. Een hele stap voor Michel Geelen, Eugène Broeren en Roelof van Driel, die pas sinds begin dit jaar optreden met de indie post-punkband.

,,Fantastisch natuurlijk, want we zijn eigenlijk pas net begonnen", geeft de Boxtelse gitarist Geelen aan. Samen met plaatsgenoot en mede-gitarist Broeren vormde hij de basis voor de band. Vorig jaar begonnen de twee namelijk wat te experimenteren en schreven enkele liedjes voor het Death Star Discotheque-project. Geelen: ,,Dat ging allemaal vrij snel en we hadden dan ook zo een hele stapel nummers. Toen zijn we na gaan denken over de verdere invulling daarvan en hebben we Roelof gevraagd als drummer. Ik heb in het verleden veel met hem gespeeld, dus de keuze was zo gemaakt."

Samen namen ze een EP op met een vijftal songs. Het schijfje kreeg van verschillende recensenten een positieve beoordeling en niet veel later pakte ook VPRO-programma 3 voor 12 de plaat op. De volgende stap was het live spelen. De drie muzikanten regelden zelf een paar optredens in de regio, waaronder een aantal in Boxtel. Geelen: ,,Dat ging eigenlijk allemaal vrij snel. Wellicht hebben de goede recensies die we kregen op de EP wat deuren geopend. We zijn immers nieuw en spelen niet de doorsnee muziek, maar de eerste stap was dus goed."

STOUTE SCHOENEN

Het plan voor een tour door Duitsland ontstond bij toeval. Het begon bij een vriend van drummer Van Driel. Die is betrokken bij de organisatie van het muziekfestival Klinktgut in het Duitse plaatsje Gorgast, vlakbij de Poolse grens. ,,Hij nam contact met ons op en vroeg of wij daar wilden optreden. Daar hadden wij natuurlijk wel oren naar", vertelt Geelen.

Maar om nu voor een enkel optreden naar de andere kant van Duitsland te rijden, vonden de bandleden wat overdreven. Dus gingen ze op zoek naar andere mogelijkheden. Geelen trok de stoute schoenen aan en mailde de EP naar een bekende alternatieve punkzaal in Berlijn, Wild at Heart, en vroeg of ze niet een gaatje hadden voor Death Star Discotheque. ,,Wonderwel stuurden ze al vrij snel een reactie dat ze ons optreden wel zagen zitten. Best bijzonder, want niemand kent ons natuurlijk in Duitsland en in Nederland zou dat nooit zo snel gaan bij een grotere zaal", geeft hij aan.

Die boeking zorgde er daarna voor dat er nog een optreden bij kwam. ,,Mitropa, een band uit Dresden, zag ons in het overzicht van het Berlijnse podium voorbij komen en vroeg of ze ons voorprogramma mochten zijn. Daar hadden wij geen problemen mee natuurlijk. Vervolgens vroegen ze of we dan ook bij hen in Dresden konden komen spelen. Geweldig dat het allemaal zo snel geregeld was."

LEVEN

Geelen, Broeren en Van Driel hadden de Duitse tour zelfs nog verder uit kunnen breiden, maar toen floot het dagelijks leven hen terug. ,,We konden vanuit het werk geen extra dagen meer opnemen en daarnaast hebben we allemaal een gezin. Het blijft nu dus bij deze drie optredens", vertelt Geelen, terwijl een lichte teleurstelling doorklinkt in zijn stem. ,,Ik speel mijn hele leven al in bandjes en heb dan ook veel meegemaakt. Maar het mooiste is toch wel dat we met z'n drieën on the road zijn. Dat voelt een beetje als een schoolreisje dat nooit eindigt. En daarbij denk ik niet dat er in Boxtel veel punkige vijftigers zijn die kunnen zeggen dat ze op mini-tour gaan in Duitsland", vervolgt de gitarist grinnikend.

VERVOLG EP

Na de optredens bij onze oosterburen treedt Death Star Discotheque weer in eigen land op. Zo worden onder meer Arnhem en Eindhoven aangedaan, maar er is ook een gig (optreden) in België. Daarnaast hebben de mannen nog genoeg materiaal op de plank voor een vervolg op de EP. Geelen: ,,Maar dat zoeken we de komende maanden op ons gemak uit, eerst maar genieten van onze tour."

De Boxtelse band speelt donderdag 22 augustus bij Die 100 in Dresden, vrijdag 23 augustus volgt dan het optreden in punkzaal Wild at Heart in Berlijn en daags erna staat festival Klinktgut in Gorgast op het programma.