Marian van Tongeren is trots op haar gedichtenbundel. Maar ze is ook creatief met bijvoorbeeld beeldhouwen en maakte de stier op de voorgrond. Toen bleek dat ze ongeneeslijk ziek wasis, wilde Marian het beeld niet meer afmaken. Ze deed het toch en wil het nu niet meer kwijt. De gedichten daarentegen, deelt ze wel graag met anderen. Het beeld én het gedichtenboekje staan symbool voor haar doorzettingsvermogen. (Foto: Peter de Koning).
Marian van Tongeren is trots op haar gedichtenbundel. Maar ze is ook creatief met bijvoorbeeld beeldhouwen en maakte de stier op de voorgrond. Toen bleek dat ze ongeneeslijk ziek wasis, wilde Marian het beeld niet meer afmaken. Ze deed het toch en wil het nu niet meer kwijt. De gedichten daarentegen, deelt ze wel graag met anderen. Het beeld én het gedichtenboekje staan symbool voor haar doorzettingsvermogen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE HAALT MET GEDICHTENBUNDEL GELD OP VOOR SAMENLOOP VOOR HOOP ESCH

'Oncologica' geeft kijkje in leven kankerpatiënt

RENS VAN DEN ELSEN

Hoe je omgaat met het nieuws dat je kanker hebt, is voor iedereen verschillend. Marian van Tongeren uit Boxtel vond troost in het schrijven van gedichten, ook al had ze daar voorheen nooit aan gedacht. Hoewel deze in eerste instantie alleen voor haar gezin bedoeld waren, ontstond al snel het idee om er een boekje van te maken. Nu verkoopt ze haar 'Oncologica' om geld in te zamelen voor de Samenloop voor Hoop in Esch, waar Van Tongeren met haar familie en vrienden ook aan meedoet.

Beter wordt Marian niet meer. Die hoop had ze zeventien jaar geleden nog wel toen er borstkanker bij haar werd geconstateerd. Maar twee jaar geleden kreeg ze van haar behandelend arts te horen dat ze uitzaaiingen heeft die niet te genezen zijn. De arts schatte in dat ze nog zo'n tien jaar te leven had.

,,Dat was een heftig moment. Maar ondanks die ellende kijk ik nu samen met mijn gezin vooral naar de kwaliteit van het leven dat ik nog heb", vertelt ze. Echt ziek ziet ze er niet uit, ze oogt ontspannen en heeft een bruin vakantiekleurtje. Dat vindt de Boxtelse belangrijk: ,,Ik zie er graag verzorgd uit. Zelfs als ik in bed lig, leg ik nog een mooi dekentje over me heen zodat het er allemaal niet zo ellendig uit ziet."

KEUKENTAFEL

Het gaat nu ook goed met haar, maar ze heeft haar ups en downs. Zeker als ze van de ene naar de andere behandeling gaat. Zo begon ook het schrijven van gedichten. ,,Ik kon niet slapen na alle behandelingen, in mijn hoofd maalde het nog te veel. Ik zat hier aan de keukentafel en begon zomaar wat te schrijven. Voor ik het wist had ik best een mooi gedicht", vertelt Marian.

Ze liet het haar man Peter en wat familieleden lezen en die reageerden enthousiast. Dat spoorde haar aan om meer op papier te zetten. ,,Het vreemde is dat ik nooit eerder gedichten heb geschreven, het komt gewoon in me op. Alle onderwerpen en regels komen dan ook recht uit mijn ziel. Ik schrijf zoals ik praat, zonder moeilijke woorden die ik zelf niet begrijp", legt ze uit.

OOK FOUTE GRAPPEN

Tijdens het schrijfproces kreeg het leven van Marian nog meer klappen. Zo verloor ze haar broer aan kanker en ook bij haar zwager en vriendin is de ziekte geconstateerd. De gedichten zijn dan ook erg persoonlijk geeft ze aan. ,,Maar er staan ook stukken in waar je om kunt lachen. Want dat is voor ons ook een manier om met alles om te gaan. Zo heb ik een app-gesprek tussen mij en mijn broer in de bundel opgenomen, waarin we foute grappen maken over onze ziekte. Alleen maar treurig zijn is ook niet leuk, humor is dan ook een uitlaatklep", aldus de Boxtelse.

MET HET HELE GEZIN

Het poëzieboekje kwam in april uit en is intussen zelfs al toe aan een tweede druk. Marian is er ontzettend trots op. Vooral omdat de bundel tot stand is gekomen met hulp van het hele gezin. Die hebben de teksten gecheckt, de zelf geschoten foto's bewerkt tot pentekeningen en de opmaak voor hun rekening genomen. Daarnaast krijgt ze veel positieve reacties op haar schrijfsels. ,,Zo kreeg ik laatst een appje van iemand die mijn bundel op het strand van Bali had gelezen en er erg van onder de indruk was. Dat is toch wel fijn om te horen", vertelt Marian.

Ondertussen weet ze haar gedichten bij steeds meer mensen onder de aandacht te brengen. Dat moet volgens haar ook wel, want de gehele opbrengst gaat naar de Samenloop voor Hoop in Esch. ,,Dus we willen een zo groot mogelijk bedrag bij elkaar brengen. Dat lukt aardig, want niet alleen de verkoop van het boekje gaat goed, ook brengen we veel kaarsenzakken aan de man. In totaal zitten we nu al op zo'n vijfduizend euro".

Ze vervolgt: ,,En we hebben ook al veel leuke dingen die we tijdens het wandelevenement zelf nog gaan verkopen. Zo staan er beschermengeltjes van steen, kun je zelf gemaakte magneetjes aanschaffen en heeft mijn zus wollige beestjes gemaakt ter nagedachtenis aan mijn broer. Maar het mooiste is nog wel dat we een cadeaubon ter waarde van 200 euro gaan veilen van Casa Agradable, een bed and breakfast in Portugal die door twee Boxtelaren gerund wordt."

FAMILY & FRIENDS

De familieleden helpen niet alleen om zoveel mogelijk boekjes te verkopen, ze doen als team ook mee aan de Samenloop. Onder de naam Family & Friends lopen van zaterdag 31 augustus op zondag 1 september een etmaal lang rondjes in Esch voor het goede doel.

Deelnemen aan de Samenloop is iets wat toevallig op Marians pad komt. ,,Ik wilde altijd nog wel iets presteren op sportief gebied. De Samenloop komt dus eigenlijk op het juiste moment", vertelt ze strijdlustig. Dat ze nu een team van ruim dertig man op de been hebben gekregen, doet haar goed. ,,Al was het nog best een flinke taak om een goede indeling te maken. Er lopen ook twee tantes van in de tachtig mee, die stuur je niet midden in de nacht het parcours op", zegt Marian lachend.

BOEKJES TE KOOP

Wie Marian en haar familie wil steunen voor en tijdens de Samenloop voor Hoop kan haar gedichtenbundel Oncologica kopen voor 17,50 euro. Stuur hiervoor een berichtje naar de Facebookpagina van Marian van Tongeren voor meer informatie.


DEURTJE OPEN, DEURTJE DICHT

Verbouwing De Kei in Gemonde ligt op schema

JAN HERMENS

Projectontwikkelaar Ad van de Groenendaal staat zelf aan de zaagmachine. Met de hand aan de ploeg, zogezegd. Hij is eigenaar van voormalig dorpshuis De Kei in Gemonde en werkt mee aan de renovatie van het pand waarin hij zes sociale huurappartementen realiseert. ,,De verbouwing ligt op schema", zegt hij tevreden.

Een maand geleden scheen de zon op de dakspanten. De pannen waren er tijdelijk afgehaald, maar liggen er inmiddels weer op. De vorsten zijn nieuw, de overige dakpannen niet. Dit om het oorspronkelijke exterieur van het gebouw zoveel mogelijk te behouden. ,,Aan de voorzijde plaatsen we nog drie dakkapellen, in dat opzicht wijkt het beeld vanaf de straat af van de oude situatie", legt Van de Groenendaal uit. De nieuwe riolering is nagenoeg gereed. ,,Deze week storten we de vloer, daarna zetten we beneden de wanden. Dan is de daadwerkelijke indeling van de drie appartementen op de begane grond zichtbaar."

DEUREN

Wie tegen de achtergevel van het pand aankijkt, ziet al waar de voordeuren van de bovenste drie woningen komen. Nu zijn dit nog open toegangen. Beneden zijn juist allerlei deuren gesloten. Van de Groenendaal: ,,Die waren in gebruik toen De Kei nog dorpshuis was. Ze zitten voor ons op de verkeerde plaatsen. We metselen ze dicht en breken de muur open op de juiste plekken." De woningen krijgen allemaal een eigen entree, aan de achterzijde. Dit omdat het vooraanzicht van De Kei zoveel mogelijk intact moet blijven. Van de Groenendaal: ,,Momenteel is het wat rommelig, maar ik leg hier een mooie tuin aan. Het wordt een fraai geheel."

Wanneer de renovatie precies voltooid is, weet Van de Groenendaal niet. Via een nieuwsbrief informeert hij mensen die aangegeven hebben belangstelling te hebben voor een van de woningen, over de voortgang van het project. ,,Er zijn 32 aanmeldingen. Belangstelling genoeg dus. Wie uiteindelijk een woning krijgt toegewezen, moet ik nog bepalen. Mensen uit Gemonde hebben een streepje voor. In het dorp is dringend behoefte aan huizen, zeker voor starters. Er is zeker een jaar of vijftien niet gebouwd."

FOTO RECHTS: Op de eerste verdieping zitten de deuropeningen al op de juiste plekken. (Foto: Jan Hermens).

Afbeelding