Afbeelding
Foto: Maarten Melis

LERAREN MAREMAK EN VORSENPOEL BEREIDEN SAMENGAAN VOOR


'Dit schooljaar wordt een avontuur'

JAN HERMENS

Zes weken zomervakantie voor leraren? Dat beeld klopt niet. Een week voordat de leerlingen binnenstromen en in de bankjes plaatsnemen, zijn hun leerkrachten namelijk al druk bezig met alle voorbereidingen. Vooral in educatief centrum De Vorsenpoel heerst bedrijvigheid, want het gebouw aan de Hendrik Verheeslaan herbergt vanaf maandag twee scholen.

Speciaal onderwijs-instelling De Maremak is namelijk verhuisd naar De Vorsenpoel. Dat wil zeggen: de spullen zijn er, de leerlingen volgen maandagochtend. Leerkracht Anne van Ewijk van De Maremak: ,,Ik ben al een eind op weg met het uitpakken van alle schriften, werkboeken en andere benodigdheden. Zo'n verhuizing is een hele klus. Wat gaat er mee, wat niet? Vervolgens alles inpakken, wegbrengen en weer uitpakken."

Behalve het passen, meten en inrichten, komt er veel overleg kijken bij de inbreiding. Van Ewijk: ,,De Maremak blijft goeddeels dezelfde werkwijze hanteren en de kinderen zien vertrouwde gezichten. Intern zijn De Vorsenpoel en De Maremak twee scholen, naar buiten toe heten we allemaal De Vorsenpoel. Maar de twee teams moeten elkaar leren kennen, we vergaderen over de uitwisseling van kennis en activiteiten en stemmen zaken als buitenspeelmomenten op elkaar af."

ONTDEKKEN

Van Ewijk geeft het komend schooljaar les aan de combinatie groep zeven/acht. Die telt veertien kinderen. ,,De leerlingen van De Maremak zijn hier al een keer geweest om het gebouw te ontdekken en te ravotten op de speelplaats. Voor onze kinderen is het belangrijk dat ze precies weten waar ze aan toe zijn. Ze zullen het best spannend vinden, maar ik zie hier zeker goede kansen."

Als de leerlingen maandag op hun plaatsen zitten, gaat de onderwijzeres eerst met haar groep in gesprek over de vakantie. ,,Daarna zet ik ze aan het werk, wat ik precies ga doen weet ik nog niet, maar waarschijnlijk giet ik leerstof in een spelvorm. Ook komen de regels voor het schooljaar aan bod en ik wil de kinderen een kalender laten maken en wellicht nog wat knutselstukken om het klaslokaal wat verder mee in te richten."

LESROOSTER

Een paar deuren verder hebben Peter van de Loo en Francine Steenbakkers al naamkaartjes op de bureautjes geplaatst. Van de Loo is bezig aan een lesrooster. Hij staat drie dagen in de week voor groep vijf, zijn collega twee. ,,We moeten onder andere afstemmen wie welke vakken geeft en wanneer die lesstof aan bod komt." Van de Loo beschikt over een schat aan ervaring, maar routineus is zijn werk zeker niet: ,,Ik geef al meer dan veertig jaar les, maar iedere groep en dag is anders. Je moet attent én alert blijven. Kinderen gedijen bij structuur, ik begin maandagochtend dan ook met een praatje over de vakantie en daarna gaan we aan de slag."

De grote ramen van het klaslokaal bieden uitzicht op twee speeltoestellen. ,,Die zijn afkomstig van De Maremak, maar de leerlingen van De Vorsenpoel mogen er ook gebruik van maken. We stemmen de pauzes op elkaar af, want als er kinderen op de toestellen klimmen terwijl onze groep vijf binnen zit te rekenen, dan zijn de leerlingen niet met hun aandacht bij de sommen. Samen buiten spelen vind ik wel praktisch." Zijn collega ziet het komende schooljaar tegemoet als een gezamenlijk avontuur: ,,Maar wel een mooi avontuur."

FOTO BOVEN: Juf Anke van Ewijk van De Maremak pakt de laatste spullen uit. Het schooljaar kan wat haar betreft beginnen.

FOTO ONDER: Meester Peter van de Loo en juf Francine Steenbakkers van De Vorsenpoel staan allebei voor groep vijf. Ze stemmen onderling af wie welke taken op zich neemt. (Foto's: Jan Hermens)

Afbeelding
Afbeelding