Baroniestraat
Baroniestraat Foto: Piet van Oers

Gemeente is niet zo groen als ze wil laten blijken

Met enige verbazing las ik het stuk over verhoging van de afvaltarieven met ingang van 2020 (BC 8 augustus - red.). Dit is echt niet nodig, maar er is een hap-snap beleid bij de gemeente Boxtel. Ze profileren zich zo graag als groene gemeente, maar verkwisten geld bij het leven, alleen al op afvalgebied.
Met ingang van 1 september gaan ze met het afval van de milieustraat naar Eindhoven. Een rijafstand van minimaal 25 kilometer, tijdsduur 1 uur en 15 minuten, als niet druk is. Het is overigens wel 'fijn' dat op de Markt de ambtenaren vrijdag om 12.30 uur naar huis gaan, terwijl de buitendienst om 17.00 uur (het drukste moment van de dag op de Keulsebaan en A2) een paar keer gezellig naar Eindhoven mag.
Het ergste van alles is ook nog dat de storttarieven hoger zijn dan bij het bedrijf waar de gemeente al jaren zaken mee doet. Terwijl ze normaal een EMVI (Economisch Meest Verantwoorde Inschrijving - red.) aanbesteding houden.
Verder rijden ze nu vijftig kilometer (op en neer) tegenover eerst twee kilometer. Dus een hoop onnodige extra CO2-uitstoot en veel extra dieselkosten die er nog bovenop komen. Dat noemen ze dan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen... Maar wat maakt 't uit, we verhogen gewoon de tarieven voor Jan Publiek, want die pikt het toch wel. Dus beste is dat iedereen bezwaar aantekent.

        TONNY WAGENAARS

Naschrift redactie: Tonny Wagenaars was voorheen eigenaar van het Boxtelse bedrijf Milieu Service Brabant (MSB). Hij schrijft de brief op persoonlijke titel.


Een lekker glad Apollopad

Het was een verrassing, dat diverse fietspaden in Boxtel onlangs een grote beurt kregen. Een compliment daarvoor aan de gemeente. Het was ook wel hard nodig, bijvoorbeeld voor het intensief gebruikte Apollopad richting Liempde. Dat is nu weer lekker glad. Daarvoor zat het pad werkelijk vol kuilen en hobbels, zodat fietsen daar geen pretje meer was.

Hopelijk blijft de aandacht voor goede fietsvoorzieningen verder groeien, want het is nog steeds het meest duurzame vervoermiddel. Ik las dat het gebruik ervan in Boxtel de laatste tijd zelfs is verdubbeld. Die trend zet zich hopelijk door. Want het is concreet klimaatbeleid en ook veel gezonder dan al die auto's en scooters, zowel voor de berijders als voor alle inwoners van Boxtel.

Een groot knelpunt in Boxtel is het feit dat de fietsenstalling bij het NS-station nog steeds 's avonds al om 19.30 uur sluit, en in het weekend zelfs helemaal dicht is. Dat is voor velen met een wat 'duurdere' fiets een probleem, want die zet je liefst niet in de buitenrekken, met de kans dat hij gestolen wordt. Gezien de enorme toename van het aantal fietsen dat rond het station gestald wordt, is herziening van het stallingsbeleid nu zeer logisch en urgent.

Bovendien kan het geen kwaad als wat vaker achtergelaten fietsen worden weggehaald. Het is opvallend hoeveel fietsen nu plaatsen in beslag nemen, met lekke banden en ontbrekende onderdelen, en daarom blijkbaar niet meer opgehaald worden. Door een waarschuwingskaart aan die fietsen te hangen, kunnen ze na bijvoorbeeld vijf dagen worden afgevoerd.

Als bekend wordt gemaakt waar ze eventueel nog tot dertig dagen erna kunnen worden opgehaald, dan geeft dat de mogelijkheid het fietswrak alsnog terug te halen, met het sleuteltje. De rest van de 'verlaten' fietsen kan daarna mooi benut worden door de werkplaats van een kringloopcentrum. Ook tweedehands fietsen blijven in trek.

Overigens ben ik van mening dat je een snelfietspad niet om café De Ketting kan laten lopen. Door de weg daar wat naar het westen op te schuiven richting de nieuwe rotonde, kunnen de fietsers alsnog rechtdoor.

        JAN JUFFERMANS


Baroniestraat: alstublieft geen heropening afslag Peters Hoek

Ik lees de stukken over verkeer in Boxtel zoals de heropening van afslag Peters Hoek (in Brabants Dagblad van dinsdag 13 augustus - red.). Ik reageer hierop in ons Brabants Centrum als Boxtelaar. Wij van de Baroniestraat zijn al vanaf jaren '50 en '60, uit de tijd van wethouder Diepen, bezig met het verkeer in onze straat. We hebben al veel voorstellen gedaan en zelfs enkele gewonnen, zoals het verwijderen van straatstenen en kuilen, het plaatsen van asfalt en een verbod van vrachtverkeer. Maar we zijn de rest van het verkeer in de straat ook spuugzat.

Want nog dagelijks worden we geplaagd door zware landbouwvoertuigen, vrachtverkeer vanuit de Schijndelseweg naar het industrieterrein (wij hebben die regelmatig gevolgd) en motoren die met geweld gas open met oorverdovend lawaai en veel te hoge snelheden door de Baroniestraat denderen Het trottoir is bijna een fietspad geworden, fietsers rijden je er bijna omver.

In de jaren '50 en '60 hebben wij verschillende keren het voorstel gedaan om een richting te krijgen. Via de Baroniestraat Boxtel in en via de Achterbergstraat Boxtel uit, of in omgekeerde volgorde. Dat was veel veiliger voor iedereen, voetganger, fietser en autoverkeer.

De Achterbergstraat was toen nog zonder bebouwing. Onze mening was dan ook: gedeelde verkeerssmart is halve smart. Maar de gemeente en wethouders hebben dit ver van zich af geworpen.

Wij, bewoners van de Baroniestraat, denken ook: hoe minder verkeer in Boxtel hoe beter, maar als de afskag Peters Hoek weer aangelegd zou worden met de nog bestaande dubbele overweg open... Dan zeggen wij 'nee, dank u', want dan is het verkeer in de Baroniestraat niet meer te temmen.

Vaak hoor je hoe mooi Boxtel is, nou in de Baroniestraat merken we daar weinig van.

        JO NAS

        Bewoner Baroniestraat

FOTO BOVEN: Verkeer op de Baroniestraat vormt al decennialang een discussiepunt in Boxtel. Nadat de klinkers uit het wegdek in 1990 waren vervangen door asfalt klaagden buurtbewoners onder meer over hardrijders. Hun protestbord op de hoek tegenover de Heilig Hartkerk spreekt boekdelen in het winterse landschap. (Foto: Piet van Oers).