Van deze houtskooltekeningen van Pierre Janssen zijn veel kopieën in omloop. Een origineel is in het bezit van oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer in Eindhoven, die zijn exemplaar aan museum MuBo schenkt. Dat heeft inmiddels de grootste collectie werken van Pierre Janssen in Nederland. (Foto: Rini van Oirschot).
Van deze houtskooltekeningen van Pierre Janssen zijn veel kopieën in omloop. Een origineel is in het bezit van oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer in Eindhoven, die zijn exemplaar aan museum MuBo schenkt. Dat heeft inmiddels de grootste collectie werken van Pierre Janssen in Nederland. (Foto: Rini van Oirschot). Foto: Rini van Oirschot

TWINTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR • 18 - 24 AUGUSTUS

HEILIG HART
PAROCHIE

* Pastoraal team. Pastoor G. v. Rossem, Duinendaal 2, 5281 AP Boxtel, telefoonnummer (0411) 67 22 15. Diaken T. Dankers, Dr. Desainlaan 8, 5062 EK Oisterwijk, (013) 528 37 08. Diaken P. Flesia, Oude Rijksweg 10, 5298 MC Liempde, 06-47 24 36 47.

* Bereikbaarheid. Het parochiesecretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 via telefoonnummer (0411) 67 22 15. Buiten deze tijden klinkt via het antwoordapparaat het nummer voor dringende zaken.

* Website. Kerkberichten en belangrijke gegevens staan ook op www.heilighartparochie.nl. De parochie is tevens te vinden op Facebook.

* Parochiebijdrage. Het geld komt aan de eigen geloofsgemeenschap ten goede, het wordt daar besteed of gespaard. De volgende rekeningnummers zijn beschikbaar: Boxtel NL38 RABO 0108 8603 37; Esch NL57 RABO 0155 4007 89; Lennisheuvel NL94 RABO 0108 8034 57 en Liempde NL14 RABO 0128 7923 29.

* Expositie Witte Karavaan. Tot en met 18 augustus is in museum MuBo (Baroniestraat) een expositie te zien waarin aan de hand van voorwerpen, beeld- en archiefmateriaal de veelkleurige geschiedenis van anderhalve eeuw missiewerk door witte zusters en witte paters in Afrika wordt geschetst. De tentoonstelling biedt ook een kijkje in het leven van leden van beide religieuze congregaties.

* Uit de agenda. Woensdag 10.00, vergadering werkgroep Aandacht voor zieken (Pastoraal Centrum).

* Liturgische kalender. Dinsdag Bernardus, abt en kerkleraar; woensdag Pius X, paus; donderdag Maagd Maria, Koningin.

* Zondagsliturgie. Op de 20e zondag door het jaar luidt het motto: Vuur op aarde. Godsdienst levert geen zoetsappige vrede op. Dat is wellicht wat hard gezegd. Godsdienst heeft te maken met mensen, met mensen die vallen en opstaan. Mensen die ook verkeerde dingen kunnen doen en een halt moeten horen. 'Vuur ben Ik op aarde komen brengen'. In de confrontatie met schrijnende omstandigheden, daar waar de rafelranden van de maatschappij zichtbaar worden en mensen raken, daar wordt soms een harde stellingname gevraagd. Het vraagt om mensen uit één stuk. Mensen bezield door het vuur van Gods liefde.

Sint-Petrusbasiliek
Boxtel

* Overleden. In de parochie overleden Annie v. Oers-Boleij (92) en Martijn Vlaminckx (70). Mogen zij nu voorgoed delen in Jezus' verrijzenis uit de dood.

* Eucharistievieringen. Zaterdag 19.00 eucharistieviering met samenzang. Zondag 10.30 eucharistieviering met samenzang. Voorganger en predikant is pater L. van der Klaauw.

* Misintenties. ZATERDAG 19.00 Wim v. Gils (mgd); Nel Elissen- v.d. Steen (mgd); ouders Blummel-Rijkers; Arnold Jansen; Kees Adriaanse; Frans v.d. Geld; Piet v.d. Heuvel (mgd) en zoon Erwin .

ZONDAG 10.30 Roos v. Giersbergen-Blommaart (mgd); Benny Tayo Mathilda (mgd); Thed de Wit (mgd); Piet v.d. Heuvel en zoon Erwin (mgd); Lies v. Boxtel- v.d. Helm (mgd); An Dankers- v. Ingen (mgd); fam. Heesbeen- v. Bers; Netty Timmermans; Henricus Brouwers en Petronella v.d. Braak; Sjaan v. Heesch- v. Boxtel; bijzondere intentie Jan Wagenmakers.

MAANDAG 09.00 Joke v.d. Schoot (verj); 10.30 eucharistieviering Elisabethsdael/Vinckenrode.

DINSDAG 09.00 alle parochianen.

WOENSDAG 09.00 Jack en Ria Smulders.

DONDERDAG 09.00 Johannes Deppen.

VRIJDAG 09.00 alle parochianen.

* Intenties Simeonshof. MAANDAG 10.15 eucharistieviering.

MEDEDELINGEN

* Vrijdagochtend open. De Sint-Petrusbasiliek iedere vrijdag open van 08.00 tot 12.00. Mensen van de contactgroep Boxtel zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

* Vakantierooster. Tijdens de zomervakantie vervalt tot eind augustus op zondag de viering van 09.00.

* Misintenties. Boxtelse misintenties in de brievenbus van pastoraal centrum Duinendaal deponeren.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de parochie gewenst? Laat het weten aan de werkgroep Aandacht voor Zieken: Mechthild de Waal, Dommeloord 9, tel. 68 51 15 of aan het parochiesecretariaat, Duinendaal 2, tel. 67 22 15. Tevens zoekt de werkgroep iemand die de administratie wil bijhouden en vrijwilligers die zieken willen bezoeken.

Sint-Jans Onthoofdingkerk
Liempde

ZONDAG 09.30 eucharistieviering met pater Hans de Visser als voorganger en predikant. De samenzang wordt begeleid door Antoinette van Roosmalen. Intenties voor Antonius v. Abeelen (gef. jgt); Anna v. Abeelen (gef. jgt); Gijsbertus en Adrianus Verhagen-den Otter (jgt); Sjef en Riek v.d. Laar-Rijbroek (mgd); Martha v. Laarhoven-Ketelaars (mgd); Jan en Lamberdina Habraken- v.d. Langenberg (verj); Toos Jansen; Janus en Lies Bressers-Verhagen; Bert v.d. Moosdijk en zoon Adriaan; Harry v. Hal; Riet Verhagen- v.d. Wouw.

MEDEDELINGEN

* Vakantierooster. Vanwege de zomervakantie vervallen in augustus de doordeweekse missen op woensdag en donderdag. Door het vertrek van de kapelaan en omdat opvolging nog op zich laat wachten, is dat ook na augustus het geval.

* De Ontmoeting. Elke zaterdag tussen 10.30 en 11.30 is het open huis in contactpunt De Ontmoeting nabij dienstencentrum De Kloosterhof. Ook kunnen daar misintenties à twaalf euro worden opgegeven of in de brievenbus worden gedeponeerd.

* Aandacht voor zieken. Men kan hiervoor terecht bij het pastoresteam, telefoonnummer 67 22 15 en/of De Zonnebloem Liempde, 06-24 61 44 30.

Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering. Intenties voor Jan Bol; Dora de Klein en Antoon Vorstenbosch; Wim Vorstenbosch en overl. ouders Vorstenbosch- v. Nunen; overl. fam. Nunen- v.d. Schoot; Frans Broks (verj); overl. ouders Ties en Cor Witlox-Vissers (mgd)

MEDEDELINGEN

* Agenda. Zondag 25 augustus 10.30 uur woord- en communieviering met zang van Lencante.

* Overleden. Op 5 augustus overleed Gerrit Schuurmans (79). De parochie wenst zijn familie veel sterkte toe.

* Misintenties. De misintenties opgeven vóór maandag 11.30 bij pastor Van den Tillaart, tel. 63 34 90 of Helma Rombouts, 67 25 94. De envelop met twaalf euro en de naam en datum van de intentie, kan achter in de kerk (of in De Uitwijk) in de bus worden gedaan.

* De Uitwijk. Het ontmoetingscentrum is op maandag open van 10.30 tot en met 11.30; de koffie staat dan klaar.

* Bereikbaarheid. Pastor Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter contactgroep Chris Snik, tel. 06-38 61 62 71. Aandacht zieken: Riek Kurstjens, 67 31 51 en Helma Rombouts, 67 25 94. Afspraken over doop, huwelijk en uitvaart kunnen rechtstreeks met de pastor gemaakt worden.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering bij de Mariakapel aan de Heikant met zang door het gelegenheidskoor. Celebrant is pater Hans de Visser. Intenties voor Jan en Tini Kat- v. Hulten; Harrie v.d. Meijden; Jan en Sjaan v. Kempen-Dieden (fund); An en Bertus v.d. Struijk; Toon Habraken (verj); Michiel en Léonie v. Kerkoerle-Krekelberg en overl. fam.; Jan en Martha v.d. Heuvel- v.d. Oetelaar en overl. fam.; Ank Boons- v. Kerkoerle; Nico Bergman; Jo v.d. Aa (mgd); Willem en Marie v. Roosmalen; Joke v.d. Besselaar; overl. fam. Timmermans; de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Celebrant: pater Van der Klaauw.

MEDEDELINGEN

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedeponeerd. Telefonisch doorgeven kan via telefoonnummer (0411) 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het weten aan Nelly Schevers, telefoonnummer 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 woord- en communieviering. Voorganger is Anton Bijnen. Intenties voor Nico v.d. Eerden; Piet v. Gaal (sterfdag).

DINSDAG 19.00 vespers, het liturgisch avondgebed.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 dienst geleid door mw. P. Zweers uit Waalre. Organist is Hans van der Haagen.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Mw. ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.


OUD-BOXTELAAR PETER BUDDEMEIJER OVERHANDIGT ZATERDAG KUNSTWERK AAN MUSEUMBESTUUR

Unieke houtskooltekening van Pierre Janssen naar collectie MuBo

Oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer schenkt een bijzondere houtskooltekening van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952) aan het museum MuBo. De afbeelding van de Sint-Petrusbasiliek hangt in veel Boxtelse huiskamers, maar dan als fotokopie. Op het origineel staat echter iets bijzonders: een hondje dat niet eerder werd aangetroffen op een schilderij dat Janssen van de kerk maakte.


Kort Nieuws

Wilde kruiden

Jeugdprogramma OERRR van Natuurmonumenten verzorgt op de zaterdagen 17 en 24 augustus kinderexcursies over wilde kruiden in het Oisterwijkse bos. Deelnemers verzamelen om 14.00 uur bij het bezoekerscentrum aan de Van Tienhovenlaan 4 in Oisterwijk. De tocht duurt twee uur. Leden betalen vier euro, niet-leden zeven euro. Belangstellenden melden zich aan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Kofferbaksale

Tweedehands spullen van de hand doen kan tijdens de Liempdse Kofferbaksale. Die wordt voor het zevende jaar op rij gehouden door buurtvereniging Looeind, deze keer op zondag 25 augustus op evenemententerrein D'n Tip. Bezoekers zijn van 10.00 tot 13.30 uur welkom; wie ouder is dan twaalf jaar betaalt 1,50 euro entreegeld. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Inschrijven kan via de website www.kofferbaksale-liempde.nl. Voor meer informatie kan gemaild worden naar info@kofferbaksale-liempde.nl.

Christ van Eekelen en Rini van Oirschot, beiden van de Heemkunde Boxtel, stelden in 2012 een boek samen onder de titel 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel'. In hun speurtocht naar werken van de plaatselijke kunstenaar, kwamen zij tientallen van deze houtskooltekeningen tegen. Het ging hierbij uiteindelijk veelal om foto's. Tótdat de twee heemkundigen bij Buddemeijer in Eindhoven kwamen. Hij bleek een echte houtskooltekening te bezitten. Hun boek was toen echter al uitgegeven.

TRUCJE

Van de Boxtelse kunstschilder was bekend dat hij zijn schilderijen fotografeerde, dat deed hij samen met zijn zoon Harry. Maar op bijgaande tekening van Buddemeijer haalde Janssen een trucje uit. Hij verplaatste na de foto zijn handtekening van rechts naar links en tekende in het midden een hondje. Dit beestje maakt de tekening echt uniek, aldus de Janssen-kenners Van Eekelen en Van Oirschot. Van dezelfde compositie als deze houtskooltekening maakte de kunstenaar ook een olieverfschilderij, een aquarel en een pasteltekening. Zónder hondje.

SCHENKING MUBO

Buddemeijer sprak met Van Eekelen en Van Oirschot af dat de tekening na zijn overlijden aan MuBo geschonken zou worden. Hij besloot er echter eerder afstand van te doen, mede door een verhuizing om gezondheidsredenen. Zaterdag 17 augustus overhandigt de Eindhovenaar de prent persoonlijk aan het Boxtelse museum. In haar vijfjarig bestaan heeft MuBo meer dan twintig werken van Pierre Janssen in bezit gekregen via schenkingen en bruiklenen voor onbepaalde tijd en heeft daarmee de grootste verzameling werken van de kunstenaar in Nederland.