Anne (voorgrond) tijdens het eten met mensen uit Brazilië, Japan en Maleisië op de WJ. (Foto's: telefoon Anne van der Aa).
Anne (voorgrond) tijdens het eten met mensen uit Brazilië, Japan en Maleisië op de WJ. (Foto's: telefoon Anne van der Aa). Foto: Anne van der Aa

'ALS JE DE KANS KRIJGT OM NAAR DE WERELD JAMBOREE TE GAAN, TWIJFEL DAN NIET'

Boxtelse scouts delen passie met de wereld

RENS VAN DEN ELSEN

Bijna twee jaar leefden ze ernaartoe: de Wereld Jamboree (WJ) van de scouting in de Verenigde Staten. Na vele voorbereidingsweekendjes en -activiteiten was het 22 juli zover. Acht scouts uit Boxtel vlogen met hun 'troep' naar Amerika om daar deel te nemen aan het internationale kamp. Zondag kwamen ze weer terug, met hun zakken vol unieke ervaringen. Wout Evers en Anne van der Aa (beiden 16): ,,In het begin lijkt het nog allemaal ver weg en kost de voorbereiding nog best veel tijd, maar het is allemaal dubbel en dwars waard geweest."

De twee spraken voor vertrek ook met deze krant over het avontuur dat ze aangingen en waren toen al erg enthousiast over wat hen te wachten stond. Dat zijn ze nu wellicht nog wel meer, ook al kijken Anne en Wout nu nog wat vermoeid uit de ogen. De jetlag zijn ze namelijk nog niet helemaal te boven en uitrusten is er ook nog niet echt bij geweest. Anne ging namelijk een dag na thuiskomst weer op kamp met de speltak welpen van Scouting Boxtel en Wout mocht weer aan de slag in zijn vakantiebaantje. Maar de twee actieve scouts klagen niet. Ze hebben het zó naar hun zin gehad dat de verhalen ook na afloop van het interview maar blijven komen.

UREN WACHTEN

Anne en Wout togen samen met nog zes Boxtelse scoutingvrienden naar de staat West-Virginia, waar het gigantische kampeerterrein van de WJ zich bevond (,,Ter grootte van de provincie Utrecht en met ruim 45.000 scouts", aldus Wout). Tien dagen lang namen zij deel aan uiteenlopende activiteiten, zowel op sportief, cultureel, technisch als communicatief gebied. Samen de wereld ontdekken stond daarbij centraal. Dat ze door de vele deelnemers soms uren moesten wachten om überhaupt een activiteit te kunnen volbrengen, namen ze door alle indrukken maar voor lief. Anne: ,,Het is gewoon prachtig als je met zoveel verschillende mensen uit evenzoveel andere culturen samen dezelfde passie voor scouting kunt delen."

DRONES

Als Wout en Anne wordt gevraagd wat ze nu het meest bij is gebleven, weten ze beiden niet goed waar te beginnen. De opening- en eindshow heeft in elk geval veel indruk gemaakt. ,,Bij de opening was een spectaculaire 'dans' van drones te zien, die steeds in een andere formatie gingen vliegen en op die manier figuren in de lucht maakten (foto linksonder - red.)", vertelt Anne. Haar collega-scout valt haar bij: ,,Maar de afsluiting sloeg werkelijk alles. Ik heb begrepen dat die ruim een miljoen dollar heeft gekost! Er was vuurwerk, een lasershow, dans en muziek van een bekende a capella groep die veel covers zingt. Na afloop waren we óf sprakeloos óf we konden er niet over uitgepraat raken, zo gaaf."

SWOPPEN

De scouts zaten ieder in hun eigen groep, die weer onderdeel uitmaakte van het Nederlandse subkamp. Onder de naam Bossche Bollen (Anne) en de Speculazen (Wout) hopten zij van activiteit naar activiteit. Dat varieerde van abseilen, rotsklimmen en (boog)schieten tot het leren van nieuwe, duurzame technieken voor op een boerderij. Ook het leren kennen van elkaars verschillende culturen stond centraal. Scouts kwamen immers uit alle hoeken van de wereld naar Amerika.

Anne: ,,Er stonden verschillende tenten waar je typisch lokaal eten uit bijvoorbeeld Italië of Japan kon proeven." ,,En we swopten (ruilden - red.) veel insignes", valt Wout haar bij. Hij laat een volle zak met allerlei kleurrijke scoutingbadges zien van over de hele wereld. ,,Geruild tegen Hollandse klompjes. Ik ga ze op een deken vastmaken, die ik overal mee naartoe kan nemen", zegt hij trots. Het zorgde er tevens voor dat Anne en Wout een heleboel nieuwe vrienden hebben gemaakt en waarmee ze hun ervaringen kunnen delen.

AWARD

Voor Anne kreeg de WJ nog een bijzonder tintje. Ze kreeg een bronzen onderscheiding omdat ze zich voorafgaande aan het internationale scoutingkamp extra heeft ingezet op het gebied van sport en vrijwilligerswerk, maar ook voor individueel talent. De onderscheiding is onderdeel van The International Award for Young People. In het geval van Anne betekende dit dat ze leiding werd bij de welpen van Scouting Boxtel, een nieuwe sport ging beoefenen, op school een extra vak ging volgen en zelf een expeditie op touw zette. ,,Dit kwam voor mij dus bovenop de normale voorbereidingen op de WJ. Het leek mij in het begin best veel werk, maar na een gesprek met mijn ouders heb ik het toch doorgezet. Deze onderscheiding staat namelijk erg goed op mijn cv. Het is een erkenning voor wat je hebt bereikt", legt Anne uit.

NAAR ZUID-KOREA

De volgende World Jamboree vindt over vier jaar plaats in Zuid-Korea. Daar kunnen Wout en Anne niet meer als deelnemer naar toe, maar dat neemt niet weg dat ze toch gaan proberen om daar weer bij te zijn: ,,We gaan gewoon mee als vrijwilliger", roepen ze bijna in koor. Het moge duidelijk zijn dat de WJ een onuitwisbare indruk op de Boxtelse scouts achter heeft gelaten. Wout: ,,Als je de kans krijgt om te gaan, twijfel dan niet, want je krijgt hem maar een keer in je leven."

FOTO LINKS: De openingsshow van de WJ maakte veel indruk op Wout en Anne. Met drones werd onder meer een wereldkaart in de lucht getoverd. Het filmpje van de opening is ook terug te vinden op YouTube.

FOTO ONDER: De Boxtelse deelnemers, van achter naar voren, steeds van links naar rechts zijn dit Sven van Oosterhout, Lotte van Boekel, Wout Evers, Wietse Brouwer, Jur Mestrom, Karlijn van Stekelenburg, Anne van der Aa en Tijn Mestrom.

Afbeelding
Afbeelding