Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VEROORDEELDE GEEFT RUSSEN DE SCHULD

Boxtelaar gaat vier jaar cel in voor e-mailfraude

Een 49-jarige Boxtelaar gaat voor vier jaar de gevangenis in. De rechtbank in 's-Hertogenbosch legde deze straf dinsdag op voor de e-mailfraude die hij pleegde tussen 2015 en 2017. Hiermee wist de man in totaal 560.000 euro van twee bedrijven afhandig te maken. Hoewel de verdachte verklaarde dat twee Russische criminelen hem onder druk hadden gezet, geloofde de rechter zijn verhaal niet.

De Boxtelaar ging volgens de rechter geraffineerd en sluw te werk. Hij wist in te breken op de server van een Belgisch bedrijf dat handelde in vliegtuigonderdelen. Hij gebruikte het e-mailadres van de directeur en zocht contact met een bedrijf in Jordanië, waar hij facturen naartoe stuurde. Vervolgens paste de veroordeelde hetzelfde trucje toe bij dat bedrijf, zodat hij de e-mail kon beantwoorden. Daarmee deed hij alsof beide bedrijven met elkaar handelden en de facturen geldig waren.

In werkelijkheid kwamen alle e-mails uit bij de Boxtelaar. Het rekeningnummer in de facturen had de veroordeelde aangepast, zodat hij ook alle betalingen ontving.

De man sluisde het geld vervolgens in kleinere bedragen van zo'n 10.000 euro over naar meerdere rekeningen van verschillende personen. Die mochten een klein percentage houden en de rest haalden zij van de rekening en gaven dit in contanten terug aan de Boxtelaar.

DOODSBEDREIGING

De man verklaarde in de rechtbank dat hij hiertoe gedwongen was door twee Russen die hij had leren kennen via een vriendin. Zij zouden problemen hebben met de fiscus en wilden daardoor geld laten verdwijnen naar Nederland.

Lange tijd wist de Boxtelaar uit handen te blijven van de politie, maar werd vorig jaar zomer opgepakt. De man is veroordeeld voor oplichting, valsheid in geschrift en computervredebreuk, maar ook voor een doodsbedreiging die hij in 2018 uitte in Sint-Oedenrode.


MEER EN BETER ONDERHOUD VAN ASFALT

'Boxtels wegennet moet naar een hoger niveau'

Het onderhoudsniveau van de wegen in de gemeente Boxtel moet in de komende jaren worden opgekrikt. Momenteel heeft het kwaliteitslabel D, maar dat dient C te worden. Er is volgens het college B en W dan ook werk aan de winkel. Om de kosten binnen de perken te houden, wordt meer geasfalteerd.

Het dagelijks bestuur van Boxtel heeft onlangs een nieuw wegenbeheerplan opgesteld met een uitvoeringsprogramma tot en met 2023. Om de kwaliteit van alle wegen weer op niveau te krijgen, is jaarlijks een bedrag gereserveerd van 1,3 miljoen euro.

Door de verbeterde bestrating moet ook worden voorkomen dat onveilige situaties ontstaan. De voorlopige planning voor de komende vijf jaar laat zien dat vooral de wegen in de wijk Boxtel-Oost aan een opknapbeurt toe zijn. Met die werkzaamheden

AANSPRAKELIJKHEID

In het wegenbeheerplan is extra aandacht voor trottoirs en fietspaden. Op die manier wil Boxtel aansprakelijkheid tegengaan voor incidenten, veroorzaakt door de slechte staat van de bestrating.

De wegen in het dorp Esch, dat vanaf 2021 deel uitmaakt van de gemeente Boxtel, zijn nog niet meegenomen in het beheerplan. Hiervoor vindt eind dit jaar een inspectie plaats. De resultaten worden dan nog meegenomen.


DUURZAME WEEK BOXTEL: 6–13 OKTOBER

Debat, film, lessen en weer Festijn Indenhof

De Duurzame Week Boxtel van zondag 6 tot en met zondag 13 oktober trapt af met een gezellige markt in de oude boomgaard aan de Mgr. Bekkersstraat: Festijn Indenhof. Daar is informatie te verkrijgen en worden producten aangeboden voor alle aspecten van een duurzame samenleving. Deze keer wordt extra aandacht besteed aan energie en klimaat. ,,We zullen er allemaal mee te maken krijgen, vooral met ons huis, ons eten en hoe we ons vervoeren", stelt David Andreae van duurzaamheidscollectief Transitie Boxtel.

Na Festijn Indenhof volgt een week met activiteiten. Zo komt er een avond voor alle Boxtelaren over de mogelijkheden om energie en geld te besparen door diverse vormen van isolatie, van de vloer tot het dak. Ook wordt met de boerenorganisatie ZLTO een avond gehouden over het belang van een gezonde bodem voor de productie van voedsel. In de bibliotheek Babel aan de Burgakker houdt kunstenaarsvereniging Kunstlicht de tentoonstelling 'Licht & Energie'. Een vast onderdeel van de Duurzame Week is ook een filmavond. Tenslotte worden op basisscholen energie- en klimaatlessen gegeven voor leerlingen uit groep acht.

De week wordt afgesloten met een Pot Luck: een maaltijd in het kader van een discussieprogramma waaraan de deelnemers tussen de gangen door een inhoudelijke bijdrage leveren.

INFORMATIE

De activiteiten tijdens de Duurzame Week zijn voor alle Boxtelaren vrij toegankelijk. Alleen voor de film wordt een kleine bijdrage gevraagd. Meer informatie is verkrijgbaar bij Transitie Boxtel via David Andreae, e-mail: ttboxtel@gmail.com of telefoonnummer 06-46 01 25 80.

FOTO ONDER: Bezoekers van Festijn Indenhof proeven van biologisch geteeld fruit in de oude boomgaard aan de Mgr. Bekkersstraat. (Foto: Peter de Koning, 2018).