Lions Club Belles Amies kiest nieuwe goede doelen

JULES HAMELEERS

Lions Club Boxtel Belles Amies heeft twee nieuwe goede doelen gekozen waaraan de opbrengsten van haar twee jaarlijkse evenementen worden besteed. Vorig jaar droegen bezoekers van GLOEI! en De Proeftuin bij aan de Bakbrommer en Taalmaatjes. Komend jaar is dat stichting Achter de Regenboog en een project ten behoeve van een goede integratie van Eritrese vrouwen.

De president van de serviceclub mag, zoals de traditie voorschrijft, de doelen kiezen. ,,Ik weet al lang dat, mocht ik ooit president worden, ik voor stichting Achter de Regenboog zou kiezen", vertelt Jacqueline van Laarhoven, die komend seizoen deze functie bekleed. De organisatie ondersteunt kinderen en jongeren die te maken hebben gehad met de dood. Net zoals de presidenten voor haar, koos Van Laarhoven voor een doel dat haar na aan het hart ligt; de Boxtelse is zelf ooit een kind verloren.

,,Mijn zoontje overleed toen mijn dochter vier jaar oud was", vertelt ze. ,,Ze heeft daar veel van meegekregen en had er ook behoorlijk veel last van." Achter de Regenboog organiseert onder andere lotgenotenweekenden, waar de jeugd over hun verlies kan praten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt zowel het kind als individu, als het gezin ondersteund. ,,Het heeft mijn dochter heel erg geholpen: ze merkte eindelijk dat ze niet alleen was en kreeg de ruimte om over haar gevoelens te praten. Het geld dat wij ophalen gaat naar gezinnen die zo'n lotgenotenweekend zelf niet kunnen betalen."

ERITRESE VROUWEN

Ook wilde de Boxtelse graag aandacht besteden aan een lokaal doel, zoals de Lions Club meestal doet. ,,Ik was aanwezig bij een lezing van Leila Yemane, die zelf vluchteling is en nu anderen helpt. Zij maakte me toen duidelijk hoe ontzettend groot het cultuurverschil is: je levenspad is in dat land eigenlijk al voor je uitgestippeld, mensen leren niet om zelf keuzes te maken."

Uiteraard is er voor deze nieuwkomers een inburgeringscursus, maar zelfs die stap is vaak te groot, vertelt Van Laarhoven. ,,Daarom zijn we samen tot een nieuw project gekomen: we willen vrouwen met kinderen uit Eritrea ondersteunen om hun zelfredzaamheid te bevorderen." Het gaat dan echt om de eerste stap, benadrukt de voorzitter: ,,In acht tot tien bijeenkomsten leren ze hopelijk iets beter voor zichzelf opkomen en meer actie ondernemen."

Het evenement De Proeftuin vindt opnieuw plaats in het voorjaar van 2020 in de tuin van mbo-school SintLucas aan de Burgakker. Ook is er weer een evenement aan het begin van het jaar, maar dit zal niet meer GLOEI! zijn. Volgens de serviceclub voor Boxtelse vrouwen is het tijd voor iets nieuws. Wat is nog niet bekend.