Links De Burcht zoals die na de Tweede Wereldoorlog decennialang in gebruik was als wijkkapel en later als winkel waar breigaren werd verkocht. Rechts het in 1995 gebouwde appartementencomplex dat de naam van De Burcht in herinnering houdt.
Links De Burcht zoals die na de Tweede Wereldoorlog decennialang in gebruik was als wijkkapel en later als winkel waar breigaren werd verkocht. Rechts het in 1995 gebouwde appartementencomplex dat de naam van De Burcht in herinnering houdt. Foto: Piet van Oers

NAAM 'BURCHT' LEEFT VERDER IN BREUKELEN • MONUMENTAAL WINKELPAND RECHTERSTRAAT GAAT PLAT

1994: de beuk gaat in twee beeldbepalende panden

HENK VAN WEERT

Naast ingrijpende wegwerkzaamheden als gevolg van vernieuwing van de rijksweg A2 en de aanleg van de Keulsebaan, vorige week uitvoerig belicht in deze krant, kende Boxtel precies 25 jaar geleden ook diverse sloopacties. Zo verdween in 1994 ondanks talrijke protesten wijkkapel De Burcht uit het straatbeeld. En een winkelpand op de hoek Rechterstraat/Fellenoord dat eertijds nog een monumentale status had, verdween omdat niemand in de bouwval geïnteresseerd bleek.

De Burcht, op de hoek van de Ridder van Cuijk- en Van Hornstraat diende in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw als 'dependance' van de Heilig Hartkerk. Bewoners uit dit deel van de wijk Breukelen woonden er wekelijks de eucharistieviering bij.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was in het gebouw een stoomgraanmolen gevestigd, waar onder meer biggen- en mestmeel werd vervaardigd door de familie Robben. Die kocht het markante gebouw in 1912 aan, nadat Nelleke de Boer ('De Mulder'), die met haar man de molen liet bouwen, weduwe was geworden. De Burcht stond destijds bekend als de Blauwe Molen, een naam die het pand dankte aan de blauw geschilderde ramen, kozijnen en deuren. De molen werd gebouwd door de plaatselijke aannemer Fons van Heesch.

WOLCENTRUM

Nadat De Burcht was gekocht door de parochie werden er jeugdactiviteiten gehouden. Ook voetbalclub ODC maakte er gebruik van voor ontspanningsactiviteiten. Omstreeks 1980 werd de kerk verkocht aan de familie Van Kaathoven die er nog jarenlang wollen breigaren verkocht. Daarna kocht een bouwbedrijf uit Rosmalen het gebouw en ook het naastgelegen bedrijfspand waar ooit transportbedrijf Van den Elsen en later garage Van Heel waren gevestigd.

Begin december 1994 gingen beide gebouwen tegen de vlakte om plaats te maken voor het huidige appartementencomplex dat de oude naam overnam. Als verwijzing kreeg de nieuwbouw diverse metalen torentjes met een puntdak; die vormen de opgang naar de balustrades en woningen op de eerste verdieping.

Tegen de sloop van De Burcht werd fel geprotesteerd in Boxtel. Maar aangezien de gemeente geen eigenaar was én omdat het pand geen monumentale status had, kon afbraak niet worden voorkomen, stelde toenmalig wethouder Dirk van Zuidam tijdens de raadsvergadering.

HOEK FELLENOORD

Voordat aan de afbraak van De Burcht werd begonnen, was elders in Boxtel het straatbeeld ook al aanzienlijk gewijzigd door de slopershamer. Op de hoek van de Rechterstraat en Fellenoord ging een beeldbepalend, waarschijnlijk enkele honderden jaren oud pand met een dubbele puntgevel tegen de vlakte. Daarin was vóór de Tweede Wereldoorlog een weverij en later een winkel in textiel en kruidenierswaren gevestigd. Na de oorlog opende fietsenzaak Van Rooij er zijn deuren en begin jaren tachtig was er schoenenzaak Cash & Carry te vinden. Daarna stond het pand jarenlang leeg en raakte het in verval. Nadat er geen nieuwe eigenaar voor kon worden gevonden, werd het van de monumentenlijst gehaald. Dat bood projectontwikkelaar Tiebosch uit Sint-Michielsgestel de mogelijkheid om er een complex van negen appartementen te realiseren.

(Bron: Boxtel kijk nou 'ns, 1985 | Brabants Centrum, jaargang 1994 | Archiefoto's: Piet van Oers | Hedendaagse vergelijkingsfoto's: Henk van Weert).

Afbeelding
Het vermoedelijk honderden jaren oude, maar vervallen winkelpand viel in 1994 ten prooi aan de slopershamer.
Op de hoek Rechterstraat/Fellenoord verrees na de sloop van het oude winkelpand dit appartementencomplex met negen woningen.
Blik in de Rechterstraat anno 1981.
Met spandoeken werd in 1994 geprotesteerd tegen sloop van De Burcht.
De Burcht zoals vandaag de dag te zien aan de Van Hornstraat.
Blik in de Rechterstraat anno nu.
December 1994: sloop van De Burcht in volle gang.
Blik op de historische bebouwing van de hoek Rechterstraat vanuit Fellenoord.