Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LEDEN KUNNEN MEE GAAN WERKEN AAN JOURNALISTIEK PRODUCTIES

BC verwacht app vóór zomer 2020

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Met de leden-app die Brabants Centrum gaat ontwikkelen, ontstaan mogelijkheden voor meer en efficiëntere onderzoeksjournalistiek. Doordat alle leden kunnen reageren, komt er een gigantische bron van lokale informatie beschikbaar voor de redactie. Tijdens ledenbijeenkomsten die de stichting begin dit jaar hield, werd duidelijk dat er behoefte is aan een app.

De app wordt onder meer ontwikkeld vanuit de gedachte dat ieder lid ergens verstand van heeft. Denk niet alleen aan professionals zoals professoren, bestuurders, verkeerskundigen, maar net zo goed huismoeders en -vaders die hun ervaringen delen over opvoeden in Boxtel en omgeving. Of een zelfstandige metselaar die een persoonlijk inkijkje geeft in het personeelstekort in de bouw. Dit soort inbreng ondersteunt de BC-onderzoeken en daarmee uiteindelijk de artikelen. ,,Mensen geven graag hun mening én willen dat zaken goed onderzocht worden", zei gedeputeerde Van der Sloot vanochtend. ,,Ik hoop dat dit plan de onderzoeksjournalistiek versterkt en dat maximaal gebruik kan worden gemaakt van de kennis van de leden. We zien graag dat het maatschappelijk effect maximaal wordt."

KENNIS OPDOEN

Naast dat leden van Brabants Centrum de app kunnen gebruiken, stelt de stichting de opgedane kennis ter beschikking aan alle andere media in Noord-Brabant. Ook de journalisten van Brabants Centrum doen nieuwe kennis op. De komst van de app betekent namelijk een nieuwe manier van werken; scholing van de journalisten is opgenomen in de subsidie.

Administratieve zaken op dit nieuwe platform worden makkelijker te regelen. Leden kunnen hun eigen gegevens eenvoudig beheren, de digitale kranten lezen en zaken als verhuizingen, bezorgvragen, ledenvoordelen of verlenging van het lidmaatschap doorgeven.

Uiteraard is het allemaal nog niet zo ver. De app moet nog worden ontwikkeld en getest. Ook de organisatie moet er nog mee om leren gaan. Desalniettemin is het project een belangrijke stap in de toekomst van stichting Brabants Centrum. Directeur Henk van der Zee: ,,In onze ledenbijeenkomsten was er écht vraag naar een app. En als we zeggen dat de stichting van en voor de leden is, moeten we voor hen een eigen community maken. Ik verwacht dat de app vóór de zomer van 2020 wordt gelanceerd."

FOTO BOVEN: Gedeputeerde Marianne van der Sloot bracht vanochtend een werkbezoek aan het redactiekantoor van Brabants Centrum. Hier spreekt zij met directeur Henk van der Zee. (Foto: Albert Stolwijk).


WATERSCHAP TEST BESTRIJDINGSMETHODE WOEKERPLANT

'Grof geweld' bij aanpak duizendknoop

RENS VAN DEN ELSEN

De strijd tegen de woekerende Japanse duizendknoop wordt nu ook gevoerd door waterschap De Dommel. Dat test een nieuwe manier om het de snel uitdijende exoot zo moeilijk mogelijk te maken. Het wapen: graven, zeven en vervolgens uitputten. Het is een test die enkele jaren gaat duren, geeft een woordvoerder aan.

In totaal zijn er dertig locaties in het hele stroomgebied van rivier de Dommel, van de Belgische grens tot Boxtel, aangewezen om de nieuwe bestrijdingsmethode te testen. In Boxtel gaat het om twee plekken in het buitengebied. Een daarvan is aan de Coehoornweg bij de landgoederen Velder en Heerenbeek. ,,Het gaat vooral om locaties waar de plant aan de waterkant of bij constructies zoals sluizen groeit. De duizendknoop overwoekert andere planten die daardoor kunnen uitsterven en dat willen we voorkomen. We hebben voor verschillende situaties gekozen zodat we kunnen bekijken waar de proef het beste werkt", aldus de woordvoerder.

De wortels van de Japanse duizendknoop groeien soms tot wel drie meter diep. Het waterschap graaft echter slechts dertig tot veertig centimeter af. Al het zand gaat vervolgens door een grote mobiele zeefinstallatie op wortels en takken van de exoot op te vangen. ,,Want als er ook maar één stukje wortel in de grond achterblijft, loopt deze snel weer uit en vormt opnieuw een probleem. Daarom gaan we de duizendknoop uitputten. Dit houdt in dat we de komende jaren de gekozen locaties in de gaten gaan houden en nieuwe stekjes steeds handmatig verwijderen. Daardoor moeten de wortels het op den duur opgeven en uiteindelijk afsterven", legt de woordvoerder uit.

JARENLANG

Hoe lang dit proces gaat duren, is bij het waterschap nog niet bekend. Vooralsnog zijn er enkele jaren voor uitgetrokken, geeft de zegsvrouw aan: ,,We hopen volgend jaar al resultaten te zien, maar dat is lastig in te schatten. Er is veel samenwerking tussen overheden, waterschappen en bedrijven bij het bestrijden van woekerplanten, maar de ideale oplossing is nog niet gevonden."

Binnen Boxtel zijn diverse plekken waar de Japanse duizendknoop welig tiert. Onder meer meer op de Dommeloever bij appartementencomplex De Croon, waar bewoners vrezen voor aantasten van hun fundering. Op deze locaties is de gemeente bezig met de bestrijding van de plant, daarbij terzijde gestaan door een lokaal hoveniersbedrijf. Ook dit gebruikt de methode van uitputting om de exoot uit te roeien, maar dan door middel van maaien, stomen en injecteren met glyfosaat. Dit laatste is arbeidsintensief, maar lijkt vooralsnog het beste effect te sorteren, meldde de gemeente eerder dit jaar.

FOTO BOVEN: Hoveniersbedrijf Oxalis uit Boxtel bestreed de Japanse duizendknoop vorig jaar met kokend water. (Foto: Peter de Koning, 2018).

Afbeelding
Afbeelding