Kindervakantiewerk Boxtel vindt voor de zesde keer plaats, dit keer met het thema 'Zomercarnaval'. Ook dit jaar is er weer een bouwdorp. (Foto: Remco Rooijakkers)
Kindervakantiewerk Boxtel vindt voor de zesde keer plaats, dit keer met het thema 'Zomercarnaval'. Ook dit jaar is er weer een bouwdorp. (Foto: Remco Rooijakkers) Foto: Remco Rooijakkers

OOK LIEMPDE, ESCH EN LENNISHEUVEL STAAN IN AUGUSTUS BOL VAN JEUGDACTIVITEITEN

Kindervakantiewerk Boxtel viert Zomercarnaval

JULES HAMELEERS

Bouwen en timmeren, knutselen en schminken, trommelen en dansen. Het kan allemaal tijdens Kindervakantiewerk Boxtel. Dit jaar is het thema: Zomercarnaval. De jongens en meisjes die meedoen kunnen zich van woensdag 14 tot met vrijdag 16 augustus uitleven op het terrein van basisschool De Wilgenbroek. Organisator Steffie van de Vorstenbosch: ,,Het is misschien geen uitje naar de Efteling, maar er is wel voor ieder wat wils."

Het thema biedt mogelijkheden voor allerlei activiteiten. Er worden maskers geknutseld en er is een drumworkshop. Ook kunnen de kinderen meedoen aan dansworkshops met invloeden van de Zuid-Amerikaanse dans salsa. En natuurlijk mogen ook de gebruikelijke populaire activiteiten niet ontbreken. Er is een bouwdorp, waar hutten van pallets in elkaar getimmerd worden en in de gymzaal kunnen kinderen lasergamen. Ook biedt Buurtsport Boxtel, dat nauw samenwerkt met Kindervakantiewerk, bubbelvoetbal: tijdens deze sportieve activiteit kunnen kinderen spelen in een enorme opblaasbal. Als feestelijke afsluiting van de drie dagen is er een optocht waarbij alle kinderen zich mogen verkleden en geschminkt worden.

HULP

Kindervakantiewerk Boxtel kent geen tekort aan deelnemers: er doen dit jaar opnieuw zo'n 250 kinderen mee. Er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar. Ook zijn er genoeg moeders die komen helpen. Schminken, knutselen, naaien, broodjes smeren; er zijn veel vrijwilligers actief om het programma draaiende te houden. ,,Alleen in het bouwdorp missen we nog handen. Er zijn daar toch zo'n honderd kinderen bezig en met twee vaders is het nu echt wat krap", aldus Van de Vorstenbosch. ,,Iedereen is welkom: opa's, papa's of grotere broers of zussen. Helaas kom ik niet zoveel moeders tegen die graag timmeren. Als je er niet handig in bent moet je er ook echt niet tussen gaan staan; mij moet je daar bijvoorbeeld niet neerzetten", grinnikt de Boxtelse.

Ook is Van de Vorstenbosch nog op zoek naar een muziekgezelschap dat kinderen aan het einde van de driedaagse wil begeleiden tijdens de zomeroptocht. Ze denkt zelf bijvoorbeeld aan een dweilorkest. ,,Maar het is nog niet gelukt. Sommige clubs repeteren alleen in de carnavalsperiode en bij een ander orkest waren veel mensen op vakantie." Toch wordt de organisatie al op allerlei manieren ondersteund: zo verzorgt stichting Brabants Centrum het springkussen, van Het IJscafé krijgen de kinderen ijsjes en ook van de bouwmaterialen kan de organisatie gratis gebruik maken.

Van de Vorstenbosch vindt het bijzonder om te merken dat het Kindervakantiewerk in trek blijft. ,,De eerste jaren merkten we dat het vooral steeds dezelfde kinderen waren. Die worden nu natuurlijk ouder, maar we zien nu ook nieuwe jeugd." De organisatie bestaat uit 'gewoon zes moeders', maar blijft populair onder Boxtelse kinderen. ,,Ik hoor ook wel dat in andere dorpen het groots wordt aangepakt: bijvoorbeeld met bussen naar de Efteling. Maar dat willen wij liever niet. En de kinderen vinden het nu ook leuk. Ze worden niet aan het handje genomen en langs alle activiteiten geleid, maar mogen doen waar ze zelf zin in hebben. Die vrijheid vinden ze heerlijk."

Zoveel kinderen die vrij rondrennen, zorgt dat niet voor moeilijkheden? ,,Nee eigenlijk niet", antwoordt Van de Vorstenbosch. ,,Natuurlijk zijn er soms meiden die tegen elkaar kattenkoppen of kinderen die ruzie krijgen over de hoeveelheid pallets die elk groepje krijgt om mee te bouwen. Maar los van wat kibbelen hier en daar, een geschaafde knie of een verstuikte enkel gebeurt er eigenlijk zelden iets", vertelt de Boxtelse. Lachend: ,,De mensen van de EHBO zitten er meestal drie dagen lang voor piet snot bij. Ze plakken eigenlijk alleen maar wat pleisters."

NEGEN DOELEN

Kindervakantiewerk Boxtel werd eerder dit jaar door onze leden uitgekozen als een van de negen doelen die stichting Brabants Centrum extra ondersteunt ter ere van het 75-jarig jubileum. Van de Vorstenbosch kreeg van de stichting de mogelijkheid om een groot springkussen te huren. Dit zorgde echter voor nog meer positieve verrassingen. Marc Timmermans uit Boxtel las het artikel in deze krant over de gekozen evenementen. ,,Hij vierde zijn vijftigste verjaardag, maar wilde eigenlijk geen cadeau's", vertelt het bestuurslid. ,,Toen heeft hij aan de hand van dat artikel besloten om zijn verjaardagsgeld aan ons te doneren, bijna zeshonderd euro, dat is voor ons een groot bedrag. Hiermee kunnen we een extra activiteit organiseren, zoals bijvoorbeeld een frietkar op de laatste dag. Ik vind het echt heel bijzonder, want het is geen persoonlijke bekende van iemand van de organisatie."

In Boxtel kost meedoen aan het Kindervakantiewerk vier euro per dag. Ook in Liempde vindt er dit jaar een Kindervakantieweek plaats van dinsdag 13 tot met vrijdag 16 augustus. Daar is het thema: Toeters en Bellen. De inschrijving hiervoor is al gesloten. In Lennisheuvel begint het Vakantiecomité die week op woensdag. Zij heeft voor drie dagen allerlei kinderactiviteiten bij gemeenschapshuis De Orion geregeld. Het is nog mogelijk om hieraan deel te nemen. Dat kan door een e-mail te sturen naar marcmonique28@gmail.com. Deelname kost in Lennisheuvel zes euro. De organisatie vraagt dan wel of een van de ouders woensdag of donderdag een handje mee kan helpen.

Ook in Esch zijn er activiteiten voor jeugd in dezelfde week: van maandag 12 tot en met woensdag 14 augustus vindt Bouwdorp Jesch plaats. De voorverkoop hiervoor is op zaterdag 10 augustus tussen 16.00 en 17.30 op het braakliggend stuk grond aan de Venakkers dat dienst doet als bouwterrein. Een los kaartje kopen is ook mogelijk, dat kost vijf euro per dag.

...STEFFIE VAN DE VORSTENBOSCH...
Ook in Esch wordt er op los getimmerd tijdens bouwdorp JEsch, dat ook in de laatste week van de schoolvakantie plaatsvindt. (Foto's: Peter de Koning).