Journalist Henk van Weert van Brabants Centrum helpt Dinie van de Westelaken met het sorteren van tweedehands kleding. Hij werkte dinsdagochtend een ochtendje mee in de kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging aan de Van Leeuwenstraat. Die is elke vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. (Foto's: Albert Stolwijk).
Journalist Henk van Weert van Brabants Centrum helpt Dinie van de Westelaken met het sorteren van tweedehands kleding. Hij werkte dinsdagochtend een ochtendje mee in de kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging aan de Van Leeuwenstraat. Die is elke vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

HULPORGANISATIE VOOR MENSEN MET ACHTERSTAND BOEKT OMZETSTIJGING EN HEEFT MEER VRIJWILLIGERS NODIG

Kringloopwinkel Vincentius kan het aanbod nauwelijks aan

HENK VAN WEERT

Journalisten van deze krant steken in de vakantieperiode anders dan anders de handen uit de mouwen. Zij doen om beurten vrijwilligerswerk en geven hun belevenissen weer in de rubriek: BC helpt. Zo schenken zij aandacht aan het belang van vrijwilligerswerk en brengen zij ook nog eens verschillende organisaties voor het voetlicht. Ik was dinsdag behulpzaam in de kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging aan de Van Leeuwenstraat.

Het staat er 'ramvol'. Niets van het 450 vierkante meter grote vloeroppervlak van 't Vincentje blijft onbenut. ,,We draaien dan ook als een tierelier", vertelt Ben Verbruggen. Sinds drie jaar is hij coördinator van de kringloopwinkel. In de zomervakantie is het aanbod weliswaar iets minder, maar meer dan voldoende om wekelijks nieuwe artikelen te kunnen presenteren, vertelt Verbruggen.

Henk Spooren illustreert dat treffend: ,,Elke maandag sorteren we met een groepje vrijwilligers boeken die vervolgens in de kasten worden geplaatst. Gisteren waren dat er zo'n vierhonderd, maar buiten vakantietijd zijn dat er minimaal duizend. En weet je, mensen die hier een boek kopen, komen het vaak weer terugbrengen als ze het gelezen hebben. Dan kunnen we het nóg een keer verkopen."

Boeken die niet verkoopbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze vol zilvervisjes zitten, belanden bij het oud papier. ,,Dat komen mensen van het gilde elke maand ophalen, afgelopen zaterdag zijn ze weer geweest. Zo genereert het overschot toch weer middelen die ten goede komen aan de plaatselijke gemeenschap." Als ik vertel dat ik ook gildebroeder ben, kijkt Henk op. ,,Oh, dan kun jij vast regelen dat ze voortaan om de veertien dagen het oud papier op komen halen. De stapel wordt wel erg groot in vier weken tijd." Ik antwoord dat zoiets moeilijk te regelen is, want we hebben maar eenmaal per maand de beschikking over de papierwagen...

BESTVERKOPEND

Ik help Dinie van de Westelaken en Marjo van den Aker vandaag met het in orde brengen van de rekken met gebruikte kleding. ,,We zijn wekelijks op vrijdag en zaterdag open. Mensen pakken artikelen van het rek, maar hangen die niet altijd netjes terug. Wil jij dat even doen, Henk?", vraagt Marjo. Natuurlijk doe ik dat, maar al snel grijpt ze in. ,,Kijk, herenbroeken hang je met het kruis naar achteren. Zo ontstaat aan het kledingrek een mooie strakke lijn." Dinie reik ik wat damesmode aan. Moet het niet op kleur, vraag ik. ,,Nee hoor, niet op dit rek. Dit zijn artikelen van de aanbieding. Dan hoeft het niet zo nauwkeurig", grinnikt de Boxtelse.

De kledingafdeling is het best verkopende onderdeel van de kringloopwinkel, vertelt coördinator Ben. ,,We kunnen het nauwelijks behappen. Ondanks dat her en der in Boxtel kledingcontainers van commerciële bedrijven staan. Maar daarin verdwijnt ook veel afval..." ,,We krijgen heel mooie spullen binnen", vertelt Dinie. ,,Kleding die zo goed als nieuw is. Soms zelfs helemaal nieuw: dan zit het prijskaartje er nog aan." Net als alle andere artikelen wordt de kleding die in ontvangst is genomen op maandag en dinsdag gecontroleerd. ,,Wat vies is, gaat weer weg. We zijn niet in de gelegenheid om te wassen. Wel wordt indien nodig kleding gestreken, voordat het aan een hangertje in de rekken verdwijnt."

Kleding die niet geschikt is voor de verkoop, belandt niet in de kliko. Dat wordt weer doorverkocht, vertelt Tini van den Berg. ,,Op die manier hebben we toch nog wat revenuen van." Tini coördineert de werkplaats die de Vincentiusvereniging gebruikt in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Van Salmstraat op bedrijventerrein Ladonk. ,,Daar hebben we de beschikking over een ruimte van zo'n 120 vierkante meter en repareren we onder meer meubels en elektrische apparatuur. Daarnaast mogen we ook nog spullen in een hal van een van onze medewerkers neerzetten. Maar desondanks zitten we ram- en ramvol."

Ben knikt: ,,Maar gelukkig kunnen we volgend jaar aan de Stationsstraat een nieuwe kringloopwinkel openen. Op 1 november krijgen we de sleutel van het leegstaande pand waar voorheen Schoenenreus was gevestigd." Die nieuwe locatie is bijna 850 vierkante meter groot en biedt straks onderdak aan alle werkzaamheden. Het effectieve winkeloppervlak wordt ongeveer een/derde groter.

In dat nieuwe pand keert in elk geval ook de zogeheten biedkast terug. In enkele vitrines worden pronkstukjes tegen een minimumprijs te koop aangeboden. Iedereen kan een maand lang een bod doen. Wie het hoogste bod doet, mag zich eigenaar noemen.

OMZETSTIJGING

De Vincentiusvereniging, en dus ook de kringloopwinkel, draait uitsluitend op vrijwilligers. En daarmee is ook meteen het verschil genoemd met Het Goed, het commerciële kringloopwarenhuis op bedrijventerrein Ladonk. Tini: ,,Maar we zijn blij dat dat er is, net als Spullukus aan de Molenstraat overigens. Want in ons eentje zouden we de massa aan herbruikbare artikelen nooit aankunnen. Al jaren zien we een omzetstijging. Dit jaar is die al 15 procent hoger dan in 2018."

Ondanks die toename, treft Ben nog altijd mensen die niet op de hoogte zijn van 't Vincentje aan de Van Leeuwenstraat. ,,Hopelijk verandert dat als we straks aan de Stationsstraat zitten. Nu komen toch vooral mensen met een kleine portemonnee hier winkelen. Maar onze knusse winkel biedt ook volop koopwaar voor mensen die wat meer te besteden hebben, hoor. Door op de nieuwe locatie de kwaliteit van de inrichting én de producten te verbeteren, hopen we ook die doelgroep meer aan te spreken." Wel merken de vrijwilligers van de kringloopwinkel dat niet alleen budgettaire overwegingen een rol spelen bij hun klanten. ,,Duurzaamheid staat ook hoog in het vaandel bij de mensen die hier komen winkelen", weet Tini.

VRIJWILLIGERS NODIG

Sinds Ben in 2016 coördinator van de kringloopwinkel werd, is het aantal vrijwilligers gestegen van ruim vijftig naar 75. ,,Maar nog altijd komen we handjes tekort. Op maandag, dinsdag en donderdag voor het sorteren, selecteren en etaleren van de spullen die worden aangeleverd en op vrijdag en zaterdag als de winkel open is. Voorts wordt op donderdag alles schoongemaakt voor de openstelling." En natuurlijk zijn ook mensen nodig om klanten te helpen. Op vrijdagochtend, als 't Vincentje om tien uur opengaat, staan meestal al tien tot twaalf mensen voor de deur te wachten. ,,Die komen speciaal voor koopjes. Daarnaast zien we regelmatig handelaren binnenlopen, op zoek naar antiek bijvoorbeeld", vertelt Ben.

Spullen die echt onverkoopbaar zijn, brengt Vincentius naar de gemeentelijke milieustraat. Maar het blijkt in de praktijk niet mee te vallen om daar restafval kwijt te kunnen. De containers aan de Kruisbroeksestraat zijn immers alleen bedoeld voor particulieren. ,,Maar wat wij aanbieden komt óók van particulieren. Aan de poort zouden de medewerkers van de gemeente in onze ogen wel wat coulanter mogen zijn. We helpen immers mee om zwerfvuil tegen te gaan", stelt Tini.

VOOR GOEDE DOELEN

Na aftrek van kosten gaat de opbrengst van de kringloopwinkel naar diverse goede doelen. Zo werd begin juli een bedrag van 15.000 euro verdeeld onder de Voedselbank, Voedseltuin, WensAmbulance Brabant, opvanghuis Laetitia Liempde, stichting Leergeld, de beleef- en wandeltuin bij het Liduinaziekenhuis, Vinckenrode en het Braziliëproject van Nellie Westen. De bedragen werden vastgesteld door een stemronde onder de vrijwilligers van de Vincentiusvereniging. ,,Maar jaarlijks delen we in december ook voor 20 mille aan kerstpakketten uit", vertelt kringloopwinkelcoördinator Ben.

,,En we houden een sinterklaasviering voor kinderen uit minderbedeelde gezinnen", vult Tini aan. Daarnaast kunnen mensen op het bestaansminimum aanspraak maken op een weekje vakantie in een chalet in Oisterwijk. Ook worden, in samenspraak met de gemeente Boxtel en welzijnsorganisatie ContourdeTwern, meubels en kleding aangeboden aan mensen die niets hebben. En zo nodig krijgen die ook financiële ondersteuning.

* * *

Wie de plaatselijke Vincentiusvereniging wil steunen, kan een donatie overmaken via IBAN-nummer NL18 RABO 0128 7223 20. Koopjes en aanbiedingen van kringloopwinkel 't Vincentje zijn ook te vinden op Facebook. De hulporganisatie voor mensen met een achterstand heeft behoefte aan meer vrijwilligers; belangstellenden kunnen zich melden via www.vincentiusboxtel.nl.

Tussendoor vraagt coördinator Ben Verbruggen om wat wollen dekens bovenop de schappen wil leggen. ,,Daar liggen ze mooi aan de kant. Want in de zomer is daar toch geen vraag naar.
Samen met Marjo van den Aker, die onder meer de bijzondere collecties en de etalage verzorgt, bekijk ik een verzameling miniatuurschoentjes die is aangeboden. ,,Die verkopen we via onze Facebookpagina. Dit soort hebbedingetjes worden in de winkel helaas maar al te vaak meegenomen zonder te betalen