Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL OP ZOEK NAAR 1,2 MILJOEN EXTRA

Bosscheweg met nieuwe rotonde fors duurder

RENS VAN DEN ELSEN

Er is meer geld nodig om de rotonde bij eetcafé De Oude Ketting en de herinrichting van de Bosscheweg tot rotonde Dukaat te realiseren. Het Boxtelse college van B en W wil het budget met 1,2 miljoen euro verhogen naar 3,1 miljoen euro. Uit het voorlopig ontwerp blijkt dat het bedrag nodig is om de reconstructie in een keer goed af te ronden zodat de procedure voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Heem van Selis geen vertraging oploopt.

Boxtel heeft voor de realisatie eerder al 1,9 miljoen gereserveerd. Het is volgens het dagelijks gemeentebestuur echter niet helemaal duidelijk hoe dat bedrag tot stand is gekomen. ,,Waarschijnlijk is er bij het opstellen van het budget geen rekening gehouden met de kosten voor noodzakelijke grondaankopen", is te lezen in een collegevoorstel. In het bestaande budget zit ook de twee ton die de projectontwikkelaar van Heem van Selis bijdraagt.

GESCHEIDEN RIJBANEN

Als Boxtel de benodigde extra 1,2 miljoen euro bij elkaar sprokkelt, kan de reconstructie in een keer gerealiseerd worden. Dat houdt in dat er een nieuwe rotonde komt iets ten zuiden van de huidige afslag Baandervrouwenlaan die gaat dienen als tweede ontsluiting van de nieuwe woonwijk. Voorts krijgt de Bosscheweg tussen de nieuwe rotonde en het politiebureau gescheiden rijbanen. Bovendien komt er een dubbel fietspad aan de oostzijde van de weg die onderdeel moet gaan uitmaken van de snelfietsroute tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch. De gemeente Boxtel verwacht daarvoor nog een bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

Een ander aspect waardoor de kosten van de herinrichting hoger uitvallen zijn de eisen die enkele direct betrokkenen stellen. Zo weigert uitbater William van Dinther van eetcafé De Oude Ketting een deel van zijn terras aan de voorzijde af te staan voor het beoogde dubbele fietspad. Daarnaast wil hij de bestaande in- en uitrit voor vrachtwagens op zijn terrein behouden. Het college heeft daarom voorgesteld om het fietspad achter het horecabedrijf om te leiden.

VERTRAGING ONGEWENST

De gemeenteraad moet het tekort van 1,2 miljoen meenemen in de discussie die momenteel woedt over noodzakelijke bezuinigingen. Als er geen dekking voor het extra budget wordt gevonden in de begroting worden de werkzaamheden in fases uitgevoerd. Te beginnen met de nieuw aan te leggen rotonde, zodat de tweede aansluiting op Heem van Selis gerealiseerd kan worden. Volgens het college blijft het project dan binnen het beschikbare budget van 1,9 miljoen euro, maar deze optie heeft niet de voorkeur. Op termijn komen de totale kosten dan namelijk nog hoger komen te liggen. Daarnaast zou de vertraging van het project er toe kunnen leiden dat de werkzaamheden samenvallen met de verbreding van de Keulsebaan aan de zuidkant van Boxtel. ,,Dat is verkeerstechnisch ongewenst omdat het de bereikbaarheid en ontsluiting ernstig ontregelt", aldus het dagelijks bestuur van de gemeente.

In het voorlopig ontwerp, dat is opgesteld door adviesbureau Kragten, loopt het snelfietspad nog over het terras van De Oude Ketting. Het college wil de in de gesprekken met Van Dinther geopperde omleiding nog niet meenemen, omdat deze te veel afbreuk doet aan de verkeersveiligheid en de doorstroming op de Bosscheweg.

Het is nog de vraag of het gezochte extra budget voldoende is om het hele project af te ronden. In het plan blijkt immers nog geen rekening gehouden met onvoorziene kosten.

FOTO ONDER: Aan de zuidkant van het parkeerterrein van eetcafé De Oude Ketting komt een nieuwe rotonde, mede als ontsluiting van de toekomstige nieuwbouwwijk Heem van Selis. Daar takt ook de afslag naar Baandervrouwenlaan op aan; de huidige T-splitsing bij het voormalige wegrestaurant verdwijnt. (Foto: Albert Stolwijk).

De huidige T-splitsing bij eetcafé De Oude Ketting vervalt in de nieuwe situatie. Iets zuidelijker komt een nieuwe rotonde. Die dient onder meer als ontsluiting voor de toekomstige nieuwbouwwijk Heem van Selis. (Foto: Henk van Weert).