Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'VLASWIEK' EN 'DEN DRIES' ONTVANGEN IEDER 1.400 EURO

Winnaar tourspel soleert over eindstreep

RENS VAN DEN ELSEN

Drie weken lang werd er in Liempde meegeleefd met de wielrenners in de Tour de France. Soms vanwege de prestatie, maar vooral in de hoop zoveel mogelijk punten te scoren tijdens het tourspel. Zondag was de apotheose en werden, een half uur nadat het peloton in Parijs over de finish kwam, de prijzen uitgedeeld. Andres van der Schoot ging er met de gele trui en het prijzengeld vandoor, op ruime afstand van de nummer twee, Walter Rooijakkers.

Gespannen staren tientallen gezichten naar de televisie in café De Durpsherberg. Op het scherm zijn de laatste drie kilometer van de Franse wielerronde te zien. Als de renners de finishlijn passeren, ballen de fanatiekelingen hun vuisten. Zij scoren nog wat extra punten door de uitslag. Het gros van de mensen bestelt echter nog een drankje en gaat verder met waar zij gebleven was. Dat verandert zodra Mark van de Laan, voorzitter van Tourspel Liempde, het podium op stapt om de prijzen uit te reiken. Alle hoofden draaien weer dezelfde kant op, nieuwsgierig naar wie wint.

Na een flinke aanloop, met een loterij en het opnoemen van de individuele etappewinnaars, stapt Van der Schoot als winnaar van het podium met 691 punten. Nadat hij tijdens de negentiende etappe aan kop kwam, heeft hij de leiding niet meer uit handen gegeven. En dat terwijl de dagen daarvoor de klassementsleider bijna dagelijks veranderde. Van der Schoot blijkt een fanatieke deelnemer, want hij speelt al mee sinds de beginjaren van het tourspel. ,,Ik ben eigenlijk helemaal niet zo'n grote wielerkenner, maar ik heb dit keer de juiste tips gevonden", laat hij gekleed in de gele trui weten. ,,Vooral collega's hebben me goed geholpen, zij zullen dan ook een beetje delen in de prijzenpot. Tenminste, als er nog iets over blijft. Want mijn vrouw kreeg er lucht van dat ik de laatste dagen zo goed scoorde, dus die heb ik een etentje beloofd als ik zou winnen", vertelt de Liempdenaar met een lach. Een speciale tactiek heeft Van der Schoot niet gebruikt: ,,Je moet ook wat geluk hebben met je wielrenners, hopen dat ze niet uitvallen. Dat de op twee na laatste etappe werd afgeblazen vanwege de regen en de modderstroom was eigenlijk mijn geluk. Want daardoor kwam Egan Bernal (de uiteindelijke winnaar van de 106e Tour de France - red.) in het geel en zat ik eigenlijk al geramd."

FAMILIESTRIJD

In totaal telde deze achtste editie van Tourspel Liempde 357 inschrijvingen. Drager van de rode lantaarn is Dennis van Abeelen. Hij pakte die impopulaire positie pas in de laatste etappe. Kees Voets deed het wat dat betreft beter. Hij wist vier keer een ronde als beste te voorspellen. Hoe het dan toch kan dat hij niet in de top vijftien staat? ,,Ik heb twee keer ingeschreven, een keer met klassementsrenners en de andere keer alleen met sprinters. En dankzij die laatste heb ik een paar keer gewonnen, maar andere keren weer niets gescoord", vertelt hij. Dat hij uiteindelijk op plek 91 en 166 belandde, vindt Voets niet erg. ,,Ik vind het allang mooi dat ik zo vaak gewonnen heb. Er doen veel familieleden mee en het is nogal een onderlinge strijd. Deze winsten kan ik ze mooi onder de neus wrijven", grinnikt de Liempdenaar.

VERZINNEN

Het lokale tourspel weet ieder jaar meer deelnemers aan zich te binden én dus ook een groter bedrag voor de goede doelen te genereren. De organisatie daar trots op, maar ziet ook een onzekere toekomst. Dat komt vooral doordat Liempdenaar Koen de Kort een extra impuls aan het spel geeft. De twee euro inzet op de klassering van De Kort stuwt het eindbedrag naar grote hoogtes. Maar wat als de Liempdse renner de Tour niet meer wil of kan rijden? Voorzitter Van de Laan: ,,Dan hebben we wel een probleem en moeten we iets anders verzinnen, want hij draagt op deze manier voor een deel bij aan het succes van het tourspel. Ook dit jaar weer."

De goede doelen zijn hierdoor de morele winnaar van het tourspel. Verpleeghuis De Vlaswiek van Zorggroep Elde Maasduinen en woonvorm Den Dries van zorgorganisatie Cello ontvingen beide een cheque ter waarde van 1.400 euro.

FOTO BOVEN: Voorzitter Mark van der Laan (links) feliciteert de winnaars van het tourspel in café De Durpsherberg. Van links naar rechts Gerold Ceelen (derde), Andres van der Schoot (eerste) en Walter Rooijakkers (tweede). (Foto: Albert Stolwijk).