Kees Doevendans (bas), in Boxtel onder meer actief als dirigent van het Sint-Petruskoor, zingt met het Ariosto Ensemble liederen uit het 15e-eeuwse Eton Choirbook. (Foto: Hans van Doorn, 2017).
Kees Doevendans (bas), in Boxtel onder meer actief als dirigent van het Sint-Petruskoor, zingt met het Ariosto Ensemble liederen uit het 15e-eeuwse Eton Choirbook. (Foto: Hans van Doorn, 2017). Foto: Hans van Doorn

PETRUSBASILIEK VULT ZICH MET 15E-EEUWSE MOTETTEN TIJDENS 'KLASSIEK IN DE KERKEN'

Doevendans zingt met Ariosto uit Eton Choirbook

Het Eton Choirbook vormt de basis van het eerste optreden in de volgende concertserie Klassiek in de Kerken. Zaterdag 7 september zingt het Ariosto Ensemble in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek uit het 15-eeuwse handschrift.

Het Ariosto Ensemble, waarin ook Boxtelaar Kees Doevendans (bas) meezingt, geeft concerten in wisselende samenstelling onder leiding van Renée Kartodirdjo. Afhankelijk van het programma worden met grote zorgvuldigheid de zangers en instrumentalisten geselecteerd uit het midden van professionele en uitstekend opgeleide amateurmusici.

KLEIN MIRAKEL

Het Eton Choirbook is een indrukwekkende koorboek dat bewaard wordt in de Eton College Library in het Engelse Windsor. Het is een cruciale bron voor de overlevering van de Engelse religieuze muziek uit de tijd van vóór de Anglicaanse kerk. In dit manuscript zijn 54 motetten, negen magnificat-zettingen en één passie volledig bewaard gebleven.

Dat dit prachtige manuscript bewaard bleef, is een klein mirakel – het gros van de Engelse religieuze muziekhandschriften uit de 15de eeuw is immers tijdens de Reformatie vernietigd. Het Ariosto Ensemble zingt drie grote motetten uit de oorspronkelijke notatie vanaf één grote muziekstandaard (zie foto rechtsonder). Daarnaast klinken enige 'Tudor songs and Carols' met luitbegeleiding, als spiegel van het toenmalige muzikaal sociale leven.

LAURENS FELIX

De serie Klassiek in de Kerken omvat komend seizoen vijf uitvoeringen op zaterdagmiddag. Na het openingsconcert door Ariosto Ensemble op 7 september dirigeert Boxtelaar Laurens Felix op 26 oktober het Barokorkest Megen in twintig delen uit Les Indes Galantes, de eerste van een serie balletopera's van Jean-Philppe Rameau. Tussen de delen door vertellen de musici waar deze charmante dansmuziek uit 1735 over gaat.

Op 14 december komt het blokfluitkwintet SeldomSene voor de tweede maal naar Boxtel. De vijf vrouwen bespelen vijftig instrumenten tijdens hun programma Delight in Music met sopraan Klaartje van Veldhoven. Het omvat liedjes, dansen en fantasieën uit de Engelse renaissance. Vocaal ensemble The Gents treedt 1 februari 2020 op en heeft in korte tijd een vooraanstaande plaats verworven binnen de internationale muziekwereld. De jonge zangers worden geroemd vanwege hun bijzondere klank, de grote mate van flexibiliteit en de weergaloze interpretatie van uiteenlopend repertoire.

Klassiek in de Kerken wordt 18 april afgesloten door Judith Noordzij en Sven van de Voorde die op viool en accordeon werken uitvoeren variërend van barok tot klezmer. Alle concerten beginnen om 16.00 uur en na afloop kunnen bezoekers met de artiesten napraten.

AANMELDEN

Het optreden van het Ariosto Ensemble op 7 september duurt een uur en heeft geen pauze. De toegangsprijs inclusief een drankje na afloop bedraagt vijftien euro; jeugd tot en met zestien jaar heeft gratis entree. Vooraf aanmelden wordt aanbevolen via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl.

FOTO RECHTS: Het Ariosto Ensemble vertolkt 15-eeuwse motetten het Eton Choirbook vanaf één muziekstandaard. Ook Boxtelaar Kees Doevendans (bas) zingt mee. (Foto: eigen collectie).

Het Ariosto Ensemble zingt uit het Eton Choirbook vanaf één muziekstandaard. (Foto: eigen collectie).