Afbeelding
Foto: Maarten Melis

WIM BRESSERS FIETST IN ZEVEN WEKEN NAAR NOORD-SPANJE


'De route naar Santiago schijnt prachtig te zijn. Nou, dat wil ik dan wel 's zien'

HENK VAN WEERT

,,Och, heel bijzonder is het natuurlijk niet. Er gaan zoveel mensen naar Santiago de Compostela", relativeert Wim Bressers. Deze week vertelde hij aan Brabants Centrum waarom hij naar het Noord-Spaanse bedevaartsoord fietst. Vanochtend is hij vertrokken voor een reis van circa 2.600 kilometer. ,,En waarschijnlijk iets meer, want onderweg wil ik ook nog Lourdes bezoeken. En na Santiago rijd ik door naar kaap Finisterre." Bressers denkt ongeveer zeven weken onderweg te zijn.

De Boxtelaar heeft zich over laten halen om Santiago als reisdoel te kiezen. ,,Ik heb niet zoveel met de katholieke kerk", zegt Bressers die aangesloten is bij de evangelische christengemeente Hermon in Eindhoven. ,,Maar iedereen zegt dat de route naar Santiago zo prachtig is. Nou, dat wil ik dan wel eens met eigen ogen zien", klinkt het grinnikend. ,,Ook Lourdes trekt me niet echt, maar het is maar een klein stukje om. Ook daar schijnt het landschap heel bijzonder te zijn."

MALEISIË

Eerder haalde Bressers met langeafstandstochten op de fiets geld op voor ontwikkelingsprojecten in Maleisië: voor een kindertehuis en later voor de aanschaf van zes rolstoelauto's. ,,Met het geld dat de acties opleverden is veel tot stand gekomen. Vorig jaar ben ik nog terug geweest en zag het met eigen ogen. Niet alleen dankzij mijn fietstochten, maar ook door acties van de plaatselijke bevolking en de inzet van de regering. Want beide groepen heb ik aangesproken. Als ik me inzet, moeten zij dat ook doen. Mooi om te zien dat in Maleisië nu zelfs invalideparkeerplaatsen zijn aangelegd en dat er bussen rondrijden waarin rolstoelers vervoerd kunnen worden."

BEDREIGDE CHRISTENEN

Toe aan een nieuwe fietsmarathon, koos Bressers er ditmaal voor om niet voor een goed doel op de pedalen te stappen. ,,Maar binnen de kerk waar ik actief ben, hebben ze me overtuigd om wél geld in te zamelen. Deze keer voor Open Doors, een stichting die wereldwijd actief is en vervolgde en bedreigde christenen wil helpen. Daarnaast is er ook weer een project in Zuidoost-Azië waarvoor ik me wil inzetten. In Singapore is een jaar geleden een baby geboren met ernstige hersen- en longproblemen. De ouders hebben het geld niet voor de noodzakelijke operaties en ik hoop hen te kunnen helpen."

Sinds een jaar of tien is Bressers beheerder van de algemene begraafplaats Munsel in zijn woonplaats. ,,En in die hoedanigheid maak je best wel wat aangrijpende dingen mee. Door op de fiets te klimmen, hoop ik ook zelf het leven weer wat te kunnen relativeren. Ik heb eerder ervaren dat je jezelf tegenkomt als je lang in je eentje op reis bent. Dat zal nu niet anders zijn. Via Facebook onderhoud ik contact met familie, vrienden en bekenden. Die contacten zal ik zo nu en dan ook hard nodig hebben om vol te houden."

CIRCA 70 KM PER DAG

De marathonfietser heeft zich geen doel gesteld voor het aantal kilometers dat hij per dag wil afleggen. ,,Ik ga uit van gemiddeld zo'n zeventig kilometer. Ervaring leert dat het er de ene dag meer zijn en de andere dag minder. Afhankelijk van het weer en mijn fysieke gesteldheid."

Bressers deelt zijn reiservaringen via de website www.hearttoservefoundation.nl. Daar zijn ook de bankrekeningnummers te vinden om donaties over te maken.

FOTO ONDER: Vanaf het NS-station in zijn woonplaats Boxtel vertrok Wim Bressers (60) vanochtend per fiets voor een circa 2.600 kilometer lange tocht. Zijn eindbestemming is bedevaartsoord Santiago de Compostela. ,,Ik rijd eerst naar Tilburg en van daaruit door naar Antwerpen. Zaterdagavond hoop ik in het Belgische Doornik te zijn." (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding