Boxtels college: 'Geen taskforce voor jeugdzorg'

Er komt geen taskforce voor de jeugdzorg. Dat geeft het Boxtelse college van B en W als antwoord op vragen van oppositiepartij Balans. De raadsfractie maakt zich zorgen om de kwaliteit en de kosten en ging daarom in gesprek met enkele professionals uit het vak. Zodoende kwam het idee voor een taskforce naar voren.

De 'taskforce' zou moeten bestaan uit ambtenaren, betrokken raadsleden, de betreffende wethouder en andere belanghebbenden, zoals ouders. Zo zou de kwaliteit van de jeugdzorg verbeterd moeten worden en de kosten gedrukt. Het college geeft echter aan dat het samenstellen van een dergelijke werkgroep niet mogelijk is omdat vrijwel alle afspraken en processen rondom dit domein voor de gehele regio gelden.

Het dagelijks bestuur van de gemeente kampt met een tekort van 1,9 miljoen euro voor de jeugdzorg, voornamelijk veroorzaakt door de hoge kosten die aan instituut De La Salle verbonden zijn. In mei stuurden 276 zorgwethouders nog een brandbrief naar verantwoordelijk minister Hugo de Jonge, ook Boxtel was hierbij aangehaakt. In juni vond hierover een ambtelijk overleg plaats met meerdere gemeentes uit de regio en een beleidsmedewerker van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Het college verwachtte eind juli een officiële reactie vanuit Den Haag op de brandbrief.

HART EN ZIEL

Naast de kosten, maakt Balans zich zorgen over de kwaliteit van de jeugdzorg. De raadsfractie geeft hierbij aan dat 'de betrokken professionals bij alle partijen met hart en ziel hun werk doen'. Oftewel: ,,Het probleem lijkt te zitten in het systeem en niet in de mensen." De partij vraagt om deze reden lokale reportages van Jeugdbescherming Brabant (JBB) en AKJ/Zorgbelang. Deze laatste organisatie ondersteunt mensen wanneer zij niet tevreden zijn met het werk van een zorgaanbieder.

Het college geeft aan de kwartaalrapportages niet openbaar te kunnen maken, maar die van het hele jaar wel. Een lokale rapportage van AKJ is onmogelijk, geeft het gemeentebestuur aan. Dat komt omdat er minder dan vijf klachten zijn geweest in de gemeente Boxtel, daardoor worden de conclusies niet samengevoegd in een rapport, omwille van de privacy van cliënten.

Buurtbemiddeling blust oververhitte burenruzies

Buurtbemiddeling Boxtel is ook tijdens de warme zomerdagen actief om smeulende irritaties in tussen buren te blussen voordat ze ontbranden in een langlopende ruzie. Deze speciale afdeling van welzijnsorganisatie ContourdeTwern werd acht jaar geleden opgezet en heeft inmiddels al veel ruzies in de kiem gesmoord.

Nu het weer zich van zijn zonnige kant laat zien, blijven mensen ook langer buiten zitten, slapen ze met het raam open en treffen zij zich vaker op straat. Dit zorgt niet alleen voor plezier, maar kan ook irritaties teweeg brengen. Dat kan door te harde muziek, gillende kinderen of overlast van de rook van de barbecue. Maar een ruzie kan ook beginnen bij de discussie over de erfgrens, het snoeien van een tak die over de schutting hangt of over de erfafscheiding zelf.

NEUTRAAL

Er zijn vele manieren om met de buren om te gaan, maar wanneer zij er samen niet uitkomen, kan Buurtbemiddeling daarbij helpen. De bemiddelaars zijn neutraal en objectief en luisteren naar beide kanten van het verhaal zonder een oordeel te vellen. Vervolgens proberen zij alle partijen om tafel te brengen op een neutrale plek en begeleiden zij het bemiddelingsgesprek. Het doel is om de ruziënde buren weer met elkaar in gesprek te laten gaan en acceptabele afspraken te maken voor de toekomst.
Buurtbemiddeling Boxtel is te bereiken via telefoonnummer 0411-655899 of via e-mail: buurtbemiddelingboxtel@contourdetwern.nl. Op de website staat meer informatie en kan men zich aanmelden: www.buurtbemiddelingbrabant.nl.