Winkelcentrum Oosterhof
Winkelcentrum Oosterhof Foto: Henk v Weert

OMWONENDEN EN ONDERNEMERS WINKELCENTRUM ZIJN KLAAR MET OUD GEBOUW

'Zie Oosterhof niet als concurrentie voor centrum'

RENS VAN DEN ELSEN

Als het aan de ondernemers en omwonenden van winkelcentrum Oosterhof had gelegen, waren de plannen voor renovatie en uitbreiding al lang uitgevoerd. Buurtbewoners vinden de ontwikkelingen wel erg lang duren, blijkt uit rondvraag van Brabants Centrum. Zij hopen vooral dat 'het lelijke gebouw' snel een facelift krijgt. Ook de betrokken ondernemers willen graag vooruit. Voor hen is de rek om te vernieuwen er wel een beetje uit.

Volgens de klankbordgroep, die is opgericht door enkele buurtbewoners zouden omwonenden zich vooral zorgen maken om parkeeroverlast, maar uit de rondgang van de redactie blijkt dat wel mee te vallen. ,,De meeste mensen hebben een garage waar ze hun auto kwijt kunnen. En mocht er bezoek zijn, tja die vinden wel een plekje hoor, ook als straks de plannen uitgevoerd zijn", geeft een buurtbewoner aan die niet met haar naam in de krant wil.

Mariska Verstappen heeft een garage, maar daar wil op drukke momenten nog wel eens een auto voor de deur geparkeerd staan. Niet handig natuurlijk, maar ze maakt zich er niet echt druk over: ,,Uiteraard ben ik wel benieuwd hoe het er uit komt te zien. Maar zolang het hier leefbaar blijft, vinden wij het prima." Ook Ludy Meister denkt niet dat parkeren een issue wordt als de verbouwing van Oosterhof achter de rug is. ,,Alleen in aanloop naar de kerstdagen en de jaarwisseling is het hier te druk, maar dat noem ik geen overlast", geeft hij aan.

Alle omwonenden die de redactie heeft gesproken zijn blij dat er eindelijk iets staat te gebeuren voor het winkelcentrum. ,,Dat wordt wel eens tijd. Als er nu nog een groenteboer bij komt ben ik al helemaal tevreden", aldus Meister. Voor Maaike Jahne maakt het niet zoveel uit hoe het pand eruit ziet, zij vindt vooral de afstand ideaal. ,,Het is voor ons een grote, extra koelkast, ik kan er altijd even snel naar toe als ik iets tekort kom in de keuken", zegt ze lachend.

INVESTEREN

De ondernemers van de winkelpassage in Boxtel-Oost willen graag de functie van boodschappencentrum invullen voor de wijk. ,,We zijn er niet op ingericht om te winkelen. Dat kun je toch het best in het centrum. Mensen gaan hier niet op het terras zitten als hun tas vol diepvriesspullen zit", aldus Hans van Erp, naast eigenaar van Dierenspeciaalzaak Boxtel, ook voorzitter van de winkeliersvereniging.

De recente onderzoeken naar de gevolgen van de op handen zijnde verbouwing op de Boxtelse detailhandel en supermarkten elders in de gemeente baren de ondernemers zorgen. Ze zijn bang dat het nu weer langer duurt voordat de plannen goedgekeurd worden. En dat is nu juist waar de winkeliers niet op zitten te wachten, geeft Van Erp aan.

,,We willen allemaal graag investeren om onze winkels te vernieuwen. Nu wacht iedereen de renovatieplannen af. Daar zit ook meteen de crux voor ons. We zijn allemaal zo rond de vijftig, als we nog willen investeren moet dat echt nu gebeuren, anders heeft de hele verbouwing voor veel ondernemers geen zin meer. Het is gewoon nodig en daarom frustreert ons de hele gang van zaken zo", zegt de voorzitter van de winkeliersvereniging.

OVERTROKKEN

De discussie over de nut en noodzaak van de uitbreiding van Jumbo vinden de ondernemers dan ook wat overtrokken. Volgens Van Erp maakt het niet uit of de Boxtelse vestiging van de Veghelse keten groter wordt, of dat er een tweede supermarkt in het winkelcentrum komt. ,,We hebben gewoon een publiekstrekker nodig om Oosterhof levensvatbaar te houden. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een Dirk van den Broek aan te trekken, maar dan krijgen de andere supermarkten er nóg een concurrent bij. Dat wil je al helemaal niet."

Dat supermarkt Coop in Liempde het loodje legt als Jumbo mag uitbreiden (zoals sommige onderzoekers betogen) zal volgens Van Erp zo'n vaart niet lopen. ,,Ik woon zelf in Liempde en inwoners is in die onderzoeken nooit gevraagd naar hun mening. Wie elders boodschappen wil doen, heeft nu ook al de keuze om naar Boxtel of zelfs Schijndel te rijden, daar brengt een grotere winkel echt geen verandering in. Daarbij lijkt uit de onderzoeken alsof Liempdenaren lokale ondernemers niets gunnen, terwijl het tegendeel waar is."

CONCURRENTIE

Volgens de voorzitter is de hele concurrentiegedachte sowieso niet goed voor Boxtel. ,,Oosterhof en het centrum of andere supermarkten moeten elkaar niet beconcurreren. Mensen die hiernaartoe willen komen, doen dat toch wel, daar doet een grotere winkel niks aan af. Steden als 's-Hertogenbosch en Tilburg, dát zijn concurrenten, niet de lokale ondernemers. Wij willen allemaal dat Boxtel leefbaar blijft, we hebben hetzelfde doel voor ogen."

Ondanks alle perikelen staan de ondernemers van Oosterhof vierkant achter het plan. Het is immers ook in hun eigen belang dat de winkels een opknapbeurt krijgen. ,,Iedereen kan hiermee doorpakken en uitbreiden. Dat is wat we allemaal graag willen", geeft Van Erp aan.

TOEKOMST

Wethouder Eric van den Broek van economische zaken informeert in september de gemeenteraad over de voortgang van de gesprekken die hij momenteel voert met alle betrokken partijen. Dan moet er ook meer duidelijkheid komen over de toekomst van het winkelcentrum in Oost.

Als alle plannen die projectontwikkelaar Hurks vorig jaar op tafel legde doorgaan,


Krant valt door hitte later bij leden in de bus

Het is momenteel tropisch warm en het RIVM heeft het hitteplan in werking gezet. Ook Brabants Centrum heeft maatregelen genomen, vooral ter bescherming van haar bezorgers. Zij hebben meer ruimte gekregen om deze week de krant te bezorgen.

Het kan dus zijn dat u deze editie pas later op de avond of uiterlijk vrijdagochtend heeft ontvangen. We vragen hiervoor uw begrip.

Bent u al een van de tweeduizend leden die de krant digitaal ontvangt? Dan hoeft u natuurlijk niet te wachten op de bezorger. Wie zich nog niet heeft opgegeven voor de digitale versie, kan dat gemakkelijk regelen via www.brabantscentrum.nl/LID. Maar bellen kan natuurlijk ook: (0411) 67 25 13.

Het team van Brabants Centrum wenst iedereen mooie dagen, maar wees voorzichtig in de zon en drink veel water!

verandert er veel. Het in 1985 geopende Boxtelse winkelcentrum Oosterhof is dan duizend vierkante meter groter, heeft een efficiëntere indeling, vernieuwde ingangen, meer parkeerruimte en een vlotte uitstraling. Voor de ondernemers en veel omwonenden een graag gezien toekomstbeeld.

FOTO BOVEN: Met deze hoge temperaturen is het ook in Oosterhof warm. De koelingen draaien op de maximale stand en ventilatoren maken overuren. Omwonenden maken dankbaar gebruik van het winkelcentrum. 'Onze grote koelkast', wordt het ook wel genoemd. (Foto: Henk van Weert).

FOTO LINKS: Oosterhofondernemers Hans van Erp van Dierenspeciaalzaak Boxtel en Imke van der Heijden, bedrijfsleider van Haartrend van Hees zijn toe aan vernieuwing van het winkelcentrum. (Foto: Rens van den Elsen).

Afbeelding