De oogjes van de kittens die last hebben van niesziekte, moeten zes keer per dag gezalfd worden; het zorgen voor de beesten is een dagtaak voor voorzitter Patty Swarts.
De oogjes van de kittens die last hebben van niesziekte, moeten zes keer per dag gezalfd worden; het zorgen voor de beesten is een dagtaak voor voorzitter Patty Swarts. Foto: Rens van den Elsen

STICHTING ZWERFKAT BOXTEL WIL ZORGT VOOR ALLE POEZEN EN KATERS IN HET DORP

Dertig katten in huis: een hele dagtaak

JULES HAMELEERS

Ben ik net de hemelpoort binnengelopen? Of buitelen er echt allemaal kittens over elkaar heen rond mijn voeten? Ik steek een middag mijn handen uit de mouwen bij stichting Zwerfkat Boxtel. De staat waarin sommige katten worden gevonden en de middelen die de organisatie voor handen heeft zijn vaak helaas wat minder hemels, zo vertelt voorzitter Patty Swarts. Maar dat maakt het werken met de beestjes geen haar minder fijn...

,,Dit is ons drukste seizoen. Wanneer het warmer wordt, worden katten krols en gaan ze zich voortplanten. Wekelijks komen er dus kittens bij ons binnen. Een tijd geleden zijn er 41 katten in twee weken bij ons geadopteerd", vertelt Swarts. Haar huis is het belangrijkste opvangcentrum voor katten die de stichting oppikt: er lopen er nu zo'n dertig rond. Terwijl ze me vertelt over alle werkzaamheden, word ik af en toe afgeleid. Kleine kattennagels die over de laminaatvloer scheuren, een hoge pieperige 'miauw' of een 'boem' van een kitten die ergens vanaf valt, verstoren ons gesprek zo nu en dan.

Swarts heeft vier huisdieren van zichzelf: Pinguin, Panda, Snoes en Tijger. Ze vormen een waar kattengezin, hoor ik later. Snoes is de mama: wanneer een klein beestje niet goed functioneert, verzorgt zij hen tot ze zich beter voelen. Panda is de vader: hij laat de kittens de beste slaapplekjes zien en leert ze alle ins en outs van het huis. Tijger is als een broer: hij stoeit, speelt en ravot met de babykatten. Bij Pinguin kunnen ze beter zo ver mogelijk uit de buurt blijven: deze zure tante geeft een snauw en een klap met haar poot als de doerakken te dicht bij haar komen. Zo krijgt Swarts toch nog wat hulp bij haar werkzaamheden.

PIJNLIJKE OOGJES

Het is namelijk een flinke dagtaak voor de Boxtelse, zo laat ze me zien. Naast de woonkamer, die door de beestjes onveilig wordt gemaakt, heeft ze boven nog enkele ruimtes om katten op te vangen. De ene ruimte doet dienst als kraamkamer: de kittens die nog niet helemaal zelfstandig zijn of wat last hebben van kwaaltjes worden hier opgevangen. Sommige hebben pijnlijke oogjes: de vijf tot tien kittens moeten zes keer per dag zalf toegediend krijgen. Ook poetst Swarts de ruimtes twee keer per dag. Op de slaapkamer ligt de kleine kitten Liv (foto rechtsonder): ,,Zij was meer dood dan levend toen ze hier aankwam. Maar met hele kleine stapjes gaat ze nog vooruit, elke dag. Toch is ze nog niet uit de gevarenzone."

In de laatste kattenkamer leven nog twee volwassen katten: zij hebben nog wat hulp nodig in het met mensen omgaan. Ook bevinden zich hier de kooien, voor als er een wilde kat gevangen wordt die een tijdelijke onderkomen nodig heeft.

Dat is namelijk het doel van de stichting: Boxtel zwerfkat-vrij maken. Wanneer de katjes klein zijn of het om een tam beest gaat worden ze gesteriliseerd of gecastreerd, gechipt, ingeënt en opgevoed en vervolgens ter adoptie aangeboden. Gaat het om een wilde poes of kater, wordt deze gevangen, verzorgd en er wordt gezorgd dat het beest zich niet meer kan voortplanten. Vervolgens wordt het dier teruggezet in zijn eigen leefomgeving: volwassen wilde katten zijn namelijk niet meer te socialiseren.

,,We doen het ontzettend graag, maar het is lastig. Ons geld voor het hele jaar is al op. We doen er alles aan: subsidies aanvragen, spulletjes verkopen en collecteren." Maar Swarts gaat met onverminderde motivatie door om voor alle kittens een nieuw huisje te vinden. Lachend: ,,En geen idee hoe ik zo'n kattenmens ben geworden... Ik ben opgegroeid met honden!"

Bij mij is het in ieder geval wel gaan kriebelen, na het knuffelen met al die kleine beestjes... (Foto's: Rens van den Elsen).

Wie stichting Zwerfkat Boxtel wil steunen, kan contact opnemen via de website: www.zwerfkatboxtel.nl.

Venco (op schoot) en Pinguin maken het journalist Jules Hameleers moeilijk om haar werk uit te voeren.
Voorzitter Patty Swarts verzorgt Liv, die bijna dood was toen ze binnenkwam.