Koen de Kort poseert tijdens de tweede rustdag van de Tour de France in Nîmes tussen de ploegleiderwagens van Trek-Segafredo. De Liempdenaar is bezig aan zijn achtste Tour de France. (Foto's: Marc Cleutjens).
Koen de Kort poseert tijdens de tweede rustdag van de Tour de France in Nîmes tussen de ploegleiderwagens van Trek-Segafredo. De Liempdenaar is bezig aan zijn achtste Tour de France. (Foto's: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

RUSTDAG IN TOUR DE FRANCE 'VERADEMING' VOOR WIELRENNER KOEN DE KORT

'Nog nooit zoveel volk op de Col du Tourmalet'

MARC CLEUTJENS

Spitsuur op de Rue Claude Nicholas Ledoux in Nîmes. De wielerkaravaan van de 106e Tour de France is neergestreken in de hoofdstad van het departement Gard en houdt een rustdag. Maar dat betekent allerminst dat het grootste wielercircus ter wereld op adem komt. Supporters proberen bij de hotels een glimp op te vangen van hun idolen, journalisten drommen samen in lobby's voor de laatste nieuwtjes. ,,Het is vandaag wel erg hectisch", constateert Koen de Kort op het terras van het B&B Hotel. Brabants Centrum bezocht maandag de Liempdse teamkapitein van Trek-Segafredo.

,,De Tour de France is altijd een gekkenhuis, maar dit jaar is het wel heel erg druk." De Kort (36) zit op het schaduwrijke terras van het rennershotel. De thermometer wijst 41 graden Celsius aan. Hij verblijft hier met zijn teamgenoten van Trek-Segafredo, maar ook andere ploegen zijn in dit hotel neergestreken. Naast Bahrein-Merida van kopman Vincenzo Nibali en Mitchelton-Scott van de broers Adam en Simon Yates vindt ook het succesvolle Deceuninck-Quick Step van geletruidrager Julian Alaphilippe hier domicilie.

,,Het verbaast me dat er vandaag zoveel mensen in de lobby zijn", zegt de Liempdenaar, die bezig is aan zijn achtste Tour de France. Dat wordt duidelijk als Alaphilippe zich op weg naar de middaglunch even laat zien. Hij wordt zowat besprongen door fans voor een handtekening en een selfie. Ook journalisten verdringen zich rond een van de kanshebbers op de eindzege. ,,Of Alaphilippe gaat winnen? Zou kunnen", zegt De Kort voorzichtig. Hij waagt zich liever niet aan een voorspelling. ,,Hij rijdt in elk geval goed."

UIT DE WIND HOUDEN

Ruim twee weken geleden ging de Tour de France van start in Brussel. En die 'Grand Départ' verliep voor De Kort allesbehalve goed. ,,Ik kwam behoorlijk ten val en moest een paar beschadigde tanden door een tandarts laten repareren", blikt hij terug. ,,Het is allemaal netjes hersteld hoor. Maar ik heb wel tien dagen last gehad van die val. Als je bedenkt dat mijn helm kapot was, dan begrijp je hoe hard ik onderuit ben gegaan."

De Liempdenaar kampte met nek- en rugklachten en voelde zich daardoor 'niet helemaal honderd procent'. ,,Niet dat ik echt zwaar geblesseerd raakte hoor. Maar ik was gewoon niet fit. Pas na de eerste rustdag (dinsdag 16 juli – red.) gaat het wat beter." Ondanks deze malheur kon De Kort zijn werk als teamkapitein naar behoren doen. ,,Het is mijn werk om kopman Richie Porte uit de wind te houden en onderweg beslissingen te nemen. Dat is goed gegaan, alleen kostte dat nu iets meer moeite dan normaal."

Trek-Segafredo heeft met Porte een klassementsrenner pur sang in de gelederen, maar de Australiër staat op de tweede rustdag op flinke afstand van de gele trui. ,,Natuurlijk hoopten we allemaal dat Richie wat hoger in het algemeen klassement zou staan", zegt De Kort. ,,Hij is een keer onnodig gevallen en was één dag niet goed genoeg om met de beste renners mee te gaan. Gisteren (zondag 21 juli – red.) in de laatste Pyreneeënrit ging het een stuk beter dus misschien valt er in de Alpen nog wat te halen."

KORTE TRAININGSRIT

De Kort beleeft zijn achtste Tour de France anders. Voorheen maakte hij meestal deel uit van een sprinttrein. Nu is de Liempdenaar teamkapitein en worden hogere eisen gesteld. ,,Er is elke dag wel wat te doen waarop je alert moet reageren. Dat betekent dat ik tijdens etappes regelmatig overleg met Richie en ploegleider Kim Andersen. Dat is mentaal erg inspannend."

De tweede rustdag in Nîmes is dus een verademing? ,,Jazeker! Het is heerlijk om even een dagje niks te doen. Na twee weken gaat alles een beetje pijn doen." De Kort besteedt de rustdag onder meer met een trainingsrit van zo'n veertig kilometer. ,,Ik vind het fijn om even op de fiets te springen", zegt hij. ,,Niet alle renners raken de fiets aan hoor", lacht hij. ,,De een blijft liever een dagje in het hotel, de ander gaat alleen maar mee om in het café om de hoek een kop koffie te drinken."

LA CASA DE PAPEL

Na het trainingsritje storten de mecaniciens zich op de fietsen van de renners. Ook die van de Liempdse teamkapitein wordt onder handen genomen. Een dag later moet de fiets startklaar zijn voor een vlakke rit van 177 kilometer. Na de lunch en het perspraatje wacht een bezoek aan de masseur en de osteopaat. ,,Daar was gisteren geen tijd voor", legt De Kort uit. ,,Na de finish in Foix moesten we vanuit de Pyreneeën urenlang naar dit hotel rijden. We waren hier gisteravond pas om half tien."

De renner die in 1996 werd besmet met het wielervirus - de Tour de France reed toen door 'zijn' Liempde - geeft aan dat hij sowieso veel tijd doorbrengt in de bus. Lachend: ,,Af en toe denk ik wel eens dat ik meer in de bus dan op de fiets zit." Hij vermaakt zich onderweg met lezen. ,,Ik heb een paar boeken meegenomen. De thriller 'Façade' van Esther Verhoef heb ik al uit." De Kort benut de schaarse vrije tijd verder met Netflix-series. ,,Ik vind 'Stranger Things' geweldig. De nieuwe reeks van 'La Casa de Papel' staat ook op mijn lijstje."

ALLEMAAL IN PARIJS

Na de rustdag in Nîmes lonken de Alpen. De Kort: ,,Tijdens de etappes op dinsdag en woensdag is het mijn taak om Richie veilig naar de finish te brengen. In de Alpen kan hij daarna nog voor wat vuurwerk zorgen." De Liempdenaar zelf zal daar niets van zien. ,,Ik ben geen bergkoning", glimlacht hij. ,,Ik probeer zolang mogelijk mijn werk te doen. Daarna moet ik zien dat ik op tijd binnen kom. Ik voel me goed dus dat gaat lukken. We hebben sowieso een sterk team. Als er geen gekke dingen gebeuren, staan we straks allemaal in Parijs."

Wanneer de Tour de France voor Trek-Segafredo geslaagd is, kan De Kort niet zeggen. ,,Voor het team is het belangrijk dat we zo goed mogelijk samenwerken. Daarvoor zetten we ons elke dag optimaal in." Dat teamgenoot Giulio Ciccone in de eerste Tourweek twee dagen het geel droeg, was een opsteker. ,,Mooi voor Giulio, onze ploeg én onze sponsors."

TOURMALET

Als de Tour de France zondag in Parijs is gefinisht, maakt De Kort zich op voor enkele criteriums. Hij staat daags na Parijs aan de start in Boxmeer en rijdt twee dagen later de Acht van Chaam. Ook de eendaagse 'kermiskoersen' in Wateringen en Heerlen staan in zijn agenda. Daarna wacht op 4 augustus de volgende UCI World Tour-wedstrijd: de RideLondon Classic.

Maar dat is vooruit kijken. Op het terras van het B&B Hotel in Nîmes richt De Kort zich op de Tour de France. ,,Elk jaar weer ben ik verrast door de massale belangstelling voor deze koers. En het lijkt wel alsof het elk jaar drukker wordt. Zaterdag stond de hele Tourmalet vol met wielerfans. Een beklimming van achttien kilometer! Nog nooit was er zoveel volk op de been. Prachtig voor de wielersport. Mijn sport…"


Koen de Kort op 127e plaats in Tour de France

Wielrenner Koen de Kort voorspelde tijdens de start van het Tourspel Liempde uit te komen op de 75e plek van het algemeen klassement. Met nog enkele loodzware etappes voor de boeg, zit die klassering in zijn achtste Tour de France er waarschijnlijk niet meer in.

Na de bloedhete etappe van gisteren, die voerde van Pont du Gard naar Gap en werd gewonnen door Matteo Trentin, bezet de Liempdenaar de 127e plaats. Het verschil met geletruidrager Julian Alaphilippe bedroeg vanochtend bij de start van de achttiende etappe 2 uur, 38 minuten en 23 seconden. Wie de eindklassering van De Kort in het Tourspel Liempde goed raadt, wint honderd euro.

Het team van Trek-Segafredo, aangevoerd door Koen de Kort, koerste gistermiddag in het kielzog van geletruidrager Julian Alaphilippe door Mollans-sur-Ouvèze. De Trek-renners zijn herkenbaar aan de witte shirts.
De fiets van Koen de Kort is makkelijk herkenbaar…
Een van de mecaniciens van Trek-Segafredo verricht onderhoud aan de fiets van Koen de Kort. De Liempdenaar koerst met rugnummer 134 in ‘La Grande Boucle’. (Foto: Marc Cleutjens).
Op het terras van het rennershotel in Nîmes neemt Koen de Kort maandagmiddag alle tijd voor een interview met Brabants Centrum. (Foto: Marc Cleutjens).
Dit is het werkterrein van de mecaniciens van Trek-Segafredo. Op het parkeerterrein van het rennershotel in Nîmes worden de fietsen tijdens de rustdag klaargemaakt voor de volgende etappe. (Foto: Marc Cleutjens).