Afbeelding
Foto: Rafael van der Werff

Rafael haalt duizend euro op voor KiKa

MARIËLLE WIJFFELAARS

'Geen enkel kind mag nog overlijden aan kanker'. Met deze missie ging Rafael van der Werff (12) uit Boxtel vorige week op pad. Letterlijk, want tijdens de Vierdaagse in Nijmegen wandelde Rafael elke dag dertig kilometer om geld in te zamelen voor stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Niet alleen haalde de jonge Boxtelaar de eindstreep, hij zamelde ook nog eens ruim duizend euro in voor zijn goede doel.

Rafael liet zich voor zijn deelname aan de Vierdaagse sponsoren om geld in te zamelen voor KiKa. Op de basisschool waar zijn moeder werkt, zijn er drie kinderen die kanker hebben gehad waarvan een meisje is overleden. ,,Dat mag gewoon niet gebeuren", zei de Boxtelse jongen voorafgaand aan de langeafstandsmarsen in de Karelstad. ,,Als er meer geld komt, kunnen er betere geneesmiddelen komen. Ik hoop dat ik daar aan mee kan helpen."

En dat lukte. Want na vier dagen lopen, klimmen en afzien en met ruim 120 wandelkilometers in de benen bereikte Rafael samen met zijn moeder vrijdag de eindstreep. ,,Het was best zwaar", meldt Rafael. ,,De eerste dag ging het nog wel, maar de tweede etappe was echt pittig. Je krijgt dan wat pijntjes en dat wordt eigenlijk steeds erger. Gelukkig had ik tijdens de stops wel veel afleiding. Mijn opa en oma uit Friesland stonden elke dag op de pauzelocatie om me aan te moedigen. Dat deed me veel goed."

FRISSE DOUCHE

De derde dag staat traditioneel bekend als zwaar, dan maakt namelijk de Zevenheuvelenweg deel uit van de route. Rafael had daar eigenlijk weinig moeite mee. ,,Hij stond bovenop een heuvel en vroeg: 'mama, wanneer komen de heuvels nou?' Hij had het amper in de gaten", vertelt moeder Elizabeth die haar zoon vergezelde. ,,Dat zal wel door zijn Oostenrijkse roots komen..."

Onderweg ontmoette Rafael veel andere deelnemers en was het soms erg gezellig. Langs de route stonden veel bekenden die door de Boxtelaar regelmatig werden getrakteerd op een frisse douche. ,,We hadden een waterspuit meegenomen, dat was grappig en een goede afleiding", zegt Rafael. ,,Hoewel het soms zwaar was, was het ook leuk. En ik heb een mooi bedrag ingezameld voor KiKa, daar ging het uiteindelijk om."

FOTO ONDER: De twaalfjarige Rafael van der Werff uit Boxtel liep vier keer dertig kilometer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en haalde daarmee 1.059,65 euro op voor KiKa Kankerbestrijding. (Foto: eigen werk).