Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STIKSTOF: JAREN WERK DREIGT IN DE PRULLENBAK TE BELANDEN

Boxtel vreest ergste voor PHS

RENS VAN DEN ELSEN

De Raad van State vernietigde onlangs de plannen voor verbreding van de ringweg A27 bij Utrecht. Dit gebeurde als gevolg van een eerdere uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Een en ander heeft ook grote gevolgen voor de PHS-plannen in Boxtel. Het gemeentebestuur gaat uit van het slechtste scenario en acht de kans aanzienlijk dat het werk van jaren de prullenbak in kan en overgedaan moet worden.

De regelgeving rond de stikstofuitstoot bij bouwprojecten moet geheel herzien worden en daarmee staat onder meer de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) op losse schroeven. De gemeente Boxtel onderzoekt momenteel de consequenties van de uitspraak.

De hoogste bestuursrechter in de Den Haag maakte eind mei al duidelijk dat het huidige PAS niet voldoende is om de natuur te beschermen tegen de schadelijke invloed van stikstof. Tot voor kort was een stikstofcompensatieplan voldoende om een bouwproject te lanceren. Hoe dit nu aangepakt moet worden door gemeenten en projectontwikkelaars is nog niet duidelijk. Daarvoor wordt naar politiek Den Haag gekeken, daar moeten de spelregels herschreven worden.

In heel Nederland zijn de gevolgen van de uitspraak te merken, Boxtel is daarin geen uitzondering.

PROCEDURES OPNIEUW?

Afgelopen weken heeft het gemeentebestuur verschillende scenario's bekeken. Naar aanleiding van de streep die door de ringweg bij Utrecht is gezet, vrezen burgemeester en wethouder van Boxtel dat ook voor de VLK het meest ongunstige scenario geldt. ,,In dat geval wordt het besluit vernietigd en moeten we vervolgens weer opnieuw de procedures doorlopen", stellen B en W in een verklaring.

,,Dat zou erg vervelend zijn omdat we al eerder hebben aangetoond dat de effecten beperkt zijn en dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om het besluit te herstellen", geven B en W aan. ,,Definitieve duidelijkheid of het ongunstige scenario ook daadwerkelijk op onze situatie van toepassing is, krijgen wij wanneer de Raad van State het bestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk–Kapelweg, de daarmee samenhangende besluiten en de Verbindingsweg Tongeren behandelt. Dit wordt nu op relatief korte termijn verwacht."

HOOP

Boxtel bekijkt nu echter wat de gevolgen zijn als het plan de prullenbak in gaat. In eerste instantie zouden het bestemmingsplan voor de Keulsebaan en de fietstunnel op 8 oktober worden vastgesteld, maar die datum heeft de gemeente uit de agenda gehaald. Het college heeft nog wel hoop dat er alsnog een oplossing komt: ,,We werken samen met het Rijk en de provincie. Die laatste heeft een taskforce ingericht voor alle plannen die een provinciaal belang hebben, waaronder het maatregelenpakket PHS."

Het gemeentebestuur verwacht na de zomer een compleet beeld te hebben van alle gevolgen.

FOTO LINKS: Als de Raad van State de verkeersplannen van Boxtel vernietigt, blijft de spoorovergang d'Ekker voorlopig nog zoals deze nu is. (Archieffoto: Peter de Koning).