Henk en Lenie van Schijndel-Van der Staak, beiden 71 jaar, zijn vandaag op de kop af vijftig jaar getrouwd. Ruim veertig jaar wonen ze met veel plezier aan de Peellandstraat in Boxtel-Oost. (Foto: Henk van Weert).
Henk en Lenie van Schijndel-Van der Staak, beiden 71 jaar, zijn vandaag op de kop af vijftig jaar getrouwd. Ruim veertig jaar wonen ze met veel plezier aan de Peellandstraat in Boxtel-Oost. (Foto: Henk van Weert). Foto:

GOUDEN PAAR IN BOXTEL: HENK EN LENIE VAN SCHIJNDEL

'Elk jaar een bloemetje op trouwdag'

HENK VAN WEERT

Al 49 jaar komt Henk van Schijndel op 25 juli met bloemen thuis: ,,Onze trouwdag vergeet ik nooit." Ook vandaag heeft Lenie dus een flinke vaas uit de kast kunnen halen. Het zal beslist het mooiste boeket zijn dat ze ooit kreeg. Want voor een gouden huwelijksjubileum mag je best uitpakken...

Als zeventienjarig nozem stond Henk medio jaren zestig, samen met een groepje vrienden, op de brommer graag ter hoogte van 'In den Ooievaar' aan de Stationsstraat: ,,Dat winkelpand (waar nu Anyfma is gevestigd, red.) had destijds nog van die bogen en in het portiek daarvan stonden wij graag naar de voorbij komende meisjes te lonken."

Lenie krijgt nog een blos op haar wangen als haar man het vertelt. ,,Ik was pas zeventien, maar vond die aandacht wel leuk", grinnikt ze. Na een jaar of vier verkering trouwde het stel en nam zijn intrek in een huisje aan de Clarissenstraat waar dochter Jolanda werd geboren. ,,Maar na enkele jaren konden we een nieuwbouwwoning aan de Peellandstraat krijgen. Daar werd onze zoon René geboren", vertelt Henk. Het gouden bruidspaar woont er al ruim veertig jaar met heel veel plezier. ,,Een fijne buurt met relatief weinig verloop. De laatste jaren zijn er wel wat jongere gezinnen komen wonen, maar hebben het hier nog altijd prima naar onze zin."

CONCIËRGE SPELELIER

Lange tijd werkte Henk als tegelzetter in de bouw, maar een schouderblessure zette daar een streep door. ,,Voordat ik zes jaar geleden met pensioen ging, was ik tien jaar conciërge op basisschool De Spelelier. Een heel leuke baan." Net zolang als hij getrouwd is, is Henk lid van vogelvereniging Vogelvreugd, die enkele jaren geleden fuseerde met Ons Ideaal. ,,Vanaf het begin zit ik ook in het bestuur. Vogels kweken is een mooie hobby. Tegenwoordig heb ik er thuis niet meer zoveel, maar ik onderhoud wel de volière bij wijkhuis Simeonshof aan de Annastraat. Bewoners hebben altijd veel belangstelling. Om de dag ben ik er bezig. En in de winter, als het vriest, ga ik er dagelijks heen." De liefde voor vogels kreeg Henk van huis uit mee. ,,Als kind hield ik al zebravinken bij mijn ouders thuis aan de Baandervrouwenlaan." Naast zangvogels is de Boxtelaar ook al ruim veertig jaar druk met postduiven. Hij heeft er een kleine veertig en daarvoor domineert een enorm hok de tuin. Door de jaren heen viel hij regelmatig tijdens wedstrijdvluchten in de prijzen.

VOICE KIDS

Lenie houdt ervan om met een vriendin te gaan winkelen in de stad. ,,Daar kan ik geen genoeg van krijgen. Daarnaast maken we elke dinsdag samen een mooie fietstocht. Op televisie kijk ik het liefst naar muziekprogramma's. The Voice Kids vind ik geweldig om te zien." Gevraagd naar het mooiste moment uit hun huwelijksleven, hoeven Lenie en Henk niet lang na te denken. ,,Opa en oma worden, is het het mooiste wat er is. We hebben vijf schatten van kleinkinderen."

De officiële trouwdag wordt vandaag bescheiden gevierd. ,,Och, er komt beslist iemand op de koffie", sprak het paar maandag de verwachting uit. ,,Maar in augustus houden we een groot feest, net als bij eerdere huwelijksjubilea", glundert Lenie. ,,Dan is iedereen terug van vakantie."