KOEN DE KORT KLIMT NAAR PLAATS 127

Tourspel Liempde gaat spannende laatste fase in

De kans dat iemand nu al de winnaar van de Tour de France kan voorspellen is net zo groot als een Bijbelse profetie die uitkomt. Het kan in de laatste dagen van de wielerkoers namelijk nog alle kanten op. De deelnemers aan Tourspel Liempde krijgen voor elke juiste voorspelling in de Ronde van Frankrijk punten voor het (dag)klassement. Waar een week geleden nog Jorn van den Heuvel bovenaan prijkte met 414 punten, is dat nu Rob Kapteijns. Van den Heuvel is ondertussen afgezakt naar plek 15.

Naast de algemene strijd, is er ook nog het extra tourspel waarbij deelnemers konden inschatten op welke plaats de Liempdse wielrenner Koen de Kort gaat eindigen in het eindklassement. De profsporter plaatste zichzelf op plek 75, maar de kans dat hij dat haalt lijkt minimaal. Door zijn onfortuinlijke val in de openingsrit bivakkeert De Kort momenteel op plek 127. Als hij op deze plek blijft staan, heeft niemand in Liempde een juiste voorspelling gedaan. Alleen Wiljo van der Heyden zit nog het dichts bij, hij denkt dat De Kort op plek 128 eindigt.

KLASSEMENT

Kapteijns daarentegen, staat op plaats één, zonder te fietsen. Hij voert op dit moment met 583 punten het klassement aan van Tourspel Liempde, maar dat kan elke dag veranderen. De voorsprong van de huidige nummer één, op de nummer twee (Andres van der Schoot), bedraagt slechts drie punten.

Het dagklassement van Tourspel Liempde werd gisteren gewonnen door Nora Sengers, zij wist met haar voorspelling 27 punten te behalen. Team de Vrijbuiters volgt haar met 26 punten en daarna volgt er een heel rijtje deelnemers met 25 punten.

MEDE-OPRICHTER

Dat het tourspel in Liempde zo populair is geworden, is onder meer te danken aan Bert Habraken. Vorige week overleed de mede-oprichter en voormalig bestuurslid op 69-jarige leeftijd. Samen met Willy van Zuijlen en Theo Prinsen was Habraken in 2012 initiatiefnemer van het eerste Tourspel in Liempde. Tot 2017 was hij penningmeester en daarna wilde hij plaatsmaken voor 'de jonge garde'. Sindsdien mocht hij zich samen met zijn mede-oprichters Tourspel Liempde VIP noemen. De huidige organisatie, Mark van der Laan, Jeroen van Wylick, Celes van Zuijlen en Pieter Buts herdenken Habraken op de website van Tourspel Liempde als een warme persoonlijkheid die 'altijd oprecht betrokken was bij de mensen achter de vele goede doelen in Liempde.'

LAATSTE ETAPPES

Zondag 28 juli finisht het peloton in Parijs. Over het algemeen is dat een etappe voor de bühne, omdat hier geen verschuivingen in de top van het klassement worden verwacht. Vandaag start het peloton aan de eerste van in totaal drie Alpenritten. Hier wordt veel spektakel verwacht. Steven Kruiswijk, die momenteel op de derde plek staat in het algemeen klassement, maakt goede kans om in deze etappes nog twee plekken te klimmen en de gele trui van Julian Alaphilippe over te nemen.

Vandaag loopt het parcours over 208 kilometer van Embrun naar Valloire. Onderweg krijgen de renners drie bergpassen voor de kiezen: Col de Vars, Col d'Izoard en Col du Galibier. Na de Galibier duiken de renners in negentien kilometer naar de finish. Aan het einde van de middag is er dan weer een nieuwe tussenstand te vinden op www.tourspelliempde.nl.

Na de laatste etappe van zondag gaat de website 'op zwart' om de uiteindelijke winnaar geheim te houden. Om 20.00 uur is de prijsuitreiking in De Durpsherberg. Hier wordt ook bekend hoeveel geld er is opgehaald voor de twee Liempdse goede doelen van dit jaar: dorpshuis De Vlaswiek van Zorggroep Elde en woonvorm Den Dries van zorgorganisatie Cello.


Mantelzorgers wandelen in de Kampina

Steunpunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern houdt dinsdag 6 augustus van 13.30 tot 15.30 uur een wandeling door natuurgebied Kampina.

Deze wandeling is opgezet om mantelzorgers uit de regio te laten genieten van de natuur, zodat ze hun gedachten even kunnen verzetten. Het steunpunt biedt hiermee niet alleen ontspanning, maar ook de kans om met andere mensen te praten en nieuwe contacten op te doen.

AANMELDEN

De route is zo'n zes kilometer lang. Na afloop is er gelegenheid om nog wat te drinken. Het startpunt is voormalig klooster Sint-Ursula aan de Baroniestraat in Boxtel, waar deelnemers om 13.15 uur dienen te verzamelen. Lopers moeten zelf zorgen voor goede wandelschoenen. Aanmelden vóór dinsdag 6 augustus kan via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99.

Minder maaien, meer bloemen

Op het veldje aan de Europalaan in Boxtel is een ware bloemenzee ontstaan. De buurt heeft samen met de gemeente een handje geholpen om dit te bereiken. Er komen nu zelfs mensen met kleine kinderen foto's maken. De kruisbessen, bramen en bessen vinden gretig aftrek en in de herfst ook de appels en de noten. De bijen en insecten en vogels profiteren ervan. Het is maar een klein voorbeeldje van hoe je biodiversiteit enorm kunt vergroten met eenvoudige middelen. Dat kan op veel meer plaatsen in Boxtel. Vrijwel alle bermen en plantsoenen worden intensief gemaaid. De gemeente Boxtel gaat het maaibeleid onder de loep nemen, prima! Want als grootste tuinier van Boxtel heeft de gemeente veel invloed op biodiversiteit. Draai het om: de regel zou eerder kunnen zijn: alleen maaien waar dat nodig is en voor de rest inzaaien met bloemenmengsels. Vooral de combinatie tussen gemaaid en bloemenmengsel geeft een prachtig beeld.

        JOOST VAN DER PLUIJM