Panoramafoto van de Arena van Verona. Jeroen de Punder genoot er met zijn gezin van de opera Carmen.
Panoramafoto van de Arena van Verona. Jeroen de Punder genoot er met zijn gezin van de opera Carmen. Foto: Jeroen de Punder

NOORWEGEN, ITALIË EN NIEUW-ZEELAND

Onze lezers waaieren uit naar alle hoeken van de wereld

Nu de bouwvak ook is begonnen, ogen de straten in Boxtel écht rustig. Veel inwoners pakten deze week hun biezen om tijdelijk te vertoeven in andere oorden. Een aantal van deze vakantiegangers stuurden hun foto's in; een overzicht van de leukste foto's.

Wie wel eens bij het Gardameer in Italië op vakantie is geweest, heeft ongetwijfeld ook een bezoek gebracht aan de stad Verona. Die is niet alleen bekend van het duo Romeo en Julia, maar ook door het Romeinse amfitheater. De Arena is een grote publiekstrekker. De familie De Punder genoot daar met volle teugen van de opvoering van de opera Carmen, gecomponeerd door Georges Bizet.

GEEN DRUPPEL

Nelleke Offermans maakte samen met haar zoon André een rondreis per bus door Noorwegen. Ze genoten samen van de geweldige natuur én het mooie weer. Want tijdens de elfdaagse tocht viel er geen druppel regen. ,,Onder begeleiding van een ervaren chauffeuse en reisleidster hebben we enorm veel gezien en ervaren dat Noorwegen een geweldig vakantieland is", laat Offermans weten.

HUWELIJKSBOOTJE

Redacteur Rens van den Elsen van Brabants Centrum keerde deze week weer terug van zijn camperrondreis door Nieuw-Zeeland. Hij kwam meteen met een grote verrassing, want hij trad daar in het huwelijksbootje met zijn Laura. Een 'geheim' dat het koppel ruim een half jaar moest bewaren, want niemand wist dat de twee geliefden dit van plan waren. Op de middelste foto proosten Rens en Laura op hun leven samen aan de oever van Lake Tekapo, een meer in het midden van het zuidereiland.

Wie volgende week zijn of haar vakantiekiekje in de krant wil zien, kan dit e-mailen naar bc@brabantscentrum.nl.


LIEMPDSE VAKANTIEBELEVENISSEN VAN GERARD SCHALKX IN HET NOORDOOSTEN VAN FRANKRIJK

Muziek uit Revigny-sur-Ornain haalt mooie herinneringen boven

Gerard Schalkx uit Liempde, freelance fotograaf voor deze krant, onderhoudt al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw vriendschappelijke contacten met bewoners van diverse dorpjes in Noordoost-Frankrijk. Onlangs vertoefde hij weer in die streek en tekende zijn belevenissen op.

GERARD SCHALKX

,,Jou ken ik langer dan mijn eigen man", zei me enkele jaren geleden Agnès, mijn Franse correspondentievriendin, die ik in het begin van de jaren zestig leerde kennen. In haar woonplaats, het Noord-Franse Revigny-sur-Ornain, was indertijd een dorpsgenoot kapelaan. Deze père Arnauld Bressers nodigde zowel de fanfare als de gitaarclub uit Liempde uit om een fancyfair in zijn Franse parochie op te luisteren. Hij hoopte op die manier de nodige francs in te zamelen om een nieuw kerkgebouw op te kunnen trekken.

In het kielzog van de muziekgezelschappen ging ook de Liempdse gemeenteraad mee op reis. Daar hoorde ook mijn vader bij. Een jaar later kregen we tegenbezoek, waaronder de ouders van mijn toekomstige vijftienjarige correspondentievriendin. Vele brieven en bezoeken volgden. Allereerst per trein, daarna per scooter en later met de auto.

Jaren logeerde ik met vrienden, echtgenote en zoons bij onze Franse vrienden. Toen de kinderen echter groter werden, bezochten we de Meusestreek met een caravan en zelfs enkele jaren met een oude HY Citroën-camper.

VRIENDSCHAPPEN

De kapelaan, père Arnauld Bressers, verkaste in de loop der jaren als pastoor naar Tronville en Barrois en het nabijgelegen kleine dorpje Nançois-sur-Ornain. Ook vandaar uit ontstonden vriendschappen, omdat ik een aantal jaren – na de bezoeken van de fanfare – als contactpersoon fungeerde tussen de Liempdse hofkapel De Kromploegers en het lokale gemeente- of beter gezegd parochiebestuur.

Ook enkele weken geleden togen we weer naar Frankrijk om dit keer te logeren in een mobilhome op de keurig verzorgde camping van Revigny-sur-Ornain. Het was niet geheel toevallig dat we er waren, want op die manier konden we genieten van het theaterfestival in La Ville Haute van het naburige Bar-le-Duc en niet te vergeten de passage van de Tour de France. Nota bene voor de deur van mijn vriendin langs, die helaas niet thuis bleek te zijn. Ze was onverwachts naar het eiland La Réunion vertrokken om een terminaal familielid in haar laatste dagen bij te staan.

GOLVENDE GRAANVELDEN

De kleine camping municipal midden in het dorp met alle nodige voorzieningen op loopafstand is een fijne uitvalbasis voor fietstochten tussen de golvende Franse graanvelden door. Ook het landschap is er trouwens behoorlijk golvend waardoor de elektrische fietsen goed van pas kwamen.

Daags voor, Quatorze Juillet, de nationale feestdag van de Fransen op 14 juli, genoten we in de late avonduren van de lampionoptocht gevolgd door een traditioneel vuurwerk. Vanaf het nabijgelegen marktplein hoorden we op de ochtend van de feestdag zelf hoe muzikanten hun instrument inspeelden voor de ceremonie. Ook brandweerlieden met glimmende helmen op en een aantal notabelen stonden klaar voor de kranslegging bij het monument voor de oorlogsslachtoffers. Daarna werden onderscheidingen opgespeld voor jubilerende brandweerlieden en personen, die bloed hadden gegeven. Voor een van de donoren was dat zelfs vanwege een driehonderdste keer.

VIN D'HONNEUR

Alvorens alle aanwezigen werden uitgenodigd voor de vin d'honneur (erewijn) luisterde iedereen naar de extra klanken van de plaatselijke harmonie. Het optreden deed me onwillekeurig denken aan onze Liempdse fanfare Concordia. Maar dan wel van ver vóór de jaren zestig, toen de muzikanten keurig in nieuwe uniformen gestoken, en voorafgegaan door een tamboerkorps met statige tambour-maître onder luid applaus door de straten van het mooie Noord-Franse Revigny-sur-Ornain marcheerden.

BC-redacteur stapte in Nieuw-Zeeland in het huwelijksbootje met zijn geliefde Laura. Aan de oever van Lake Tekapo proosten zij op hun verbintenis. (Foto: SImon Darby).
Nelleke Offermans maakte deze foto vanuit de touringcar waarmee zij, samen met haar zoon, een rondreis maakte door Noorwegen.
De harmonie uit Revigny-sur-Ornain herinnerde Gerard Schalkx aan het eerste optreden van de Liempdse fanfare Concordia in Noord-Frankwijk.
Herdenkingsplechtigheid met vlagvertoon in Revigny-sur-Ornain op de Franse nationale feestdag: Quatorze Juillet.
De camping in Revigny-sur-Ornain, waar Gerard Schalkx vertoefde. Het bleek een prima uitvalsbasis voor een doorkomst van de Tour de France en een bezoek aan een theaterfestival in Bar-le-Duc.