Net als voorgaande jaren 'annexeerde' Boxtel een rotonde op de Rijksweg in Malden om de lokale vierdaagselopers een hart onder de riem te steken op weg naar de Via Gladiola. (Foto: Herman van Wanrooij).
Net als voorgaande jaren 'annexeerde' Boxtel een rotonde op de Rijksweg in Malden om de lokale vierdaagselopers een hart onder de riem te steken op weg naar de Via Gladiola. (Foto: Herman van Wanrooij). Foto:

BOXTELSE DELEGATIE VERWELKOMT WANDELAARS OP SLOTDAG NIJMEEGSE VIERDAAGSE

Keistampersgevoel overheerst in Malden

JULES HAMELEERS

Twee wethouders, 32 muzikanten, een reus en ontelbare wandelende voorbijgangers. De rotonde ter hoogte van de Droogsestraat op de Rijksweg in Malden was vrijdag opnieuw het Boxtelse decor van een feestelijke afsluiting van het wandelevenement Nijmeegse Vierdaagse. Hoewel sommigen niet al te soepel meer vooruit kwamen, hebben veel Boxtelaren de eindstreep gehaald. Zo ook Elise van Weert, Ilona van den Brand, Wilma de Laat en Anne van den Boogaard, die vorige week gevolgd zijn door Brabants Centrum. Van Weert: ,,Het is niet te beschrijven wat er met je gebeurt als je over de finish komt."

Zes kilometer nog maar. Wanneer de wandelaars de 'Boxtelse' rotonde passeren, moesten ze die afstand afleggen tot aan de finish van de Wandelvierdaagse op de Sint-Annastraat in Nijmegen, die elk jaar weer wordt omgedoopt tot Via Gladiola. Ze werden begroet door meerdere Boxtelaren en ze kregen een flesje water. Blaasorkest Indenklocht, in een gelegenheidssamenstelling met diverse gastmuzikanten, toeterde dat het een lieve lust was. De wethouders Peter van de Wiel en Herman van Wanrooij schudden de handen van alle lopers. Voor sommigen waren die laatste kilometers een peulenschil, voor anderen een schijnbaar oneindige afstand.

MENTAAL

Boxtelaar Johan van de Ven plofte na 44 kilometer dankbaar neer op een campingstoel. Met de Boxtelse koperklanken op de achtergrond, zuchtte hij af en toe. ,,Ik heb het wel zwaar nu", vertelde hij. ,,Ik heb me toen straks verstapt en heb daardoor erg veel last van mijn knie." En blaren? ,,Ja natuurlijk, die ook", zei Van de Ven, alsof het een vanzelfsprekendheid is. En blijkbaar is het niet alleen fysiek een zware tocht. ,,Dat lopen zit ook echt wel tussen de oren. Je gaat mentaal een paar keer door een grens heen."

EHBO

De wandelvriendinnen Van Weert, Van den Brand, De Laat en Van den Boogaard haalden allen na vier keer veertig kilometer de eindstreep. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Toen het viertal aankwam in Malden was het uitgedund tot een trio: ,,Anne moest naar de EHBO-post: één van haar hakken was helemaal open van de blaren", vertelde Van den Brand. ,,En het is echt heel jammer, maar daar kún je dan gewoon niet op wachten. We hebben wel de hele tijd contact, ze loopt ongeveer een uur achter ons. Ze is gewoon weer aan het wandelen, dat vind ik sowieso super stoer!"

ROTONDE

Bij Ans en Peter van Dongen, die ook veertig kilometer aflegden, ging alles soepel. Ze hadden niet eens last van blaren. Het tweetal waardeerde het ontzettend dat ze opgewacht werd door een Boxtelse delegatie: de muziek en de aanwezigheid van reus Jas de Keistamper zorgden voor een goede sfeer. Een van de vele tradities tijdens de Vierdaagse maakte de omstanders ook enthousiast: mensen die nog een beetje energie over hadden, meestal militairen of politieagenten met vlaggen, renden een paar rondjes om de rotonde wanneer ze deze in het oog kregen. Hun korte sprint werd ontvangen met gejuich en filmende mobieltjes.

Het echtpaar Van Dongen leek alleen maar te genieten: glimlachend schudden ze de hand van de wethouders. ,,We hebben nergens last van eigenlijk", vertelde Ans. Lachend: ,,We komen alleen wat slaap te kort. We slapen op een Vierdaagsecamping en gister (donderdag - red.) stond de wind vanuit Nijmegen onze kant op. Toen hadden we wel last van het geluid. We lagen er om half negen in, maar sliepen om tien uur nog niet. En de wekker ging wel gewoon om kwart over vier!"

GENIETEN

Ook de wethouders genoten zichtbaar. Elke keer als er een Boxtelse wandelaar voorbij kwam, werd die even hartelijk begroet als de vorige. ,,Ik vind het prachtig dat we dit doen", zegt Van de Wiel. ,,En de grap is: ik heb zeven jaar in Nijmegen gewoond voor mijn studies, maar dit is de eerste keer dat ik het wandelevenement meemaak."

,,Dit is toch fantastisch!", glunderde Van Wanrooij. ,,Het is enorm goede reclame voor Boxtel, natuurlijk. En Jas is onze grote publiekstrekker, dat merk je wel." Het was zo: de rond hobbelende reus werd regelmatig bij een van zijn kolenskup' van haand gepakt en meegenomen voor een foto: mensen van buiten het dorp vonden de stratenmakersgigant een kiekje waard. En op de veelvuldige momenten dat het orkest zijn vrolijk getoeter liet horen, maakt dit het Boxtelse gevoel compleet.

Overzicht lokale Vierdaagselopers

Bij de redactie zijn de volgende namen binnengekomen van mensen uit deze regio die de Nijmeegse Vierdaagse hebben voltooid. De getallen tussen haakjes betreffen het aantal keren dat de wandelaar heeft deelgenomen.

BOXTEL - 50 km: Johan van de Ven (7). 40 km: Peter van Gils (11), Lian de Pagter (5), Ciske Visser (5), Lindsay Swinkels (3), Martien Mosink (8), Elise van Weert (3), Ilona van den Brand (1), Wilma de Laat (1), Anne van den Boogaard (1). 30 km: Jac Pastoor (4), Jan Spijkers (8), Jan Zandbergen (4), Jeanne van den Boom (8).

LIEMPDE - 40 km: Ans van Dongen (10), Peter van Dongen (9), Ad van de Sande (3). 30 km: Annie en Frits van Gestel (10), Toon van den Dungen (7), Bernadette van Vugt (11).

Duizenden lopers passeerden de 'Boxtelse rotonde' in Malden. Er meldden zich 44.702 wandelaars aan voor de Nijmeegse Vierdaagse; 41.235 mensen kregen een medaille opgespeld aan het eind van de Via Gladiola. (Foto: Jules Hameleers).