Afbeelding
Foto: Maarten Melis

OOK MANAGERS HELPEN IN DE ZOMER MEE OP DE WERKVLOER


Extra druk op zorgpersoneel in vakantietijd

RENS VAN DEN ELSEN

De zorgsector heeft al lange tijd te kampen met een tekort aan personeel. Dat is bij de Boxtelse zorgorganisaties niet veel anders. Maar nu de zomervakantie is aangebroken moeten de medewerkers nog een tandje extra bijzetten. Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) is daarom de samenwerking aangegaan met collega-organisaties uit de regio en bezig met het werven van personeel in Zuid-Europa. Directeur thuiszorg Eric Hardy: ,,We vragen onze cliënten en mantelzorgers om begrip en gaan graag in gesprek, maar ook dat geeft weer extra druk."

,,Het blijft lastig", geeft Hardy aan. ,,Want aan de voordeur krijgen we steeds meer zorgvragen, maar aan de achterkant hebben we te weinig handjes." Op alle fronten wordt er daarom hard gewerkt om vacatures in te vullen. Dat blijkt lastig.

Om de zomerperiode op te vangen kijkt ZGEM met een grote groep ouderen- en thuiszorgorganisaties uit Noordoost-Brabant naar een tijdelijke herverdeling van het personeel. Hardy: ,,Op deze manier kunnen we ondanks de grote tekorten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen deze zomer de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat betekent echter wel dat cliënten soms op een ander tijdstip zorg ontvangen of andere medewerkers zien dan gebruikelijk. We bekijken daarbij wat echt noodzakelijk is en wat bijvoorbeeld via familie kan worden opgevangen."

BIJSPRINGEN

Het personeelstekort hangt grotendeels samen met het feit dat er veel vrouwen in de zorg werken die veelal jonge kinderen hebben, geeft Hardy aan. ,,Daardoor zijn zij gebonden aan schoolvakanties. We houden echter werk en privé graag in balans en dus gunnen we onze medewerkers hun vrije dagen. We vragen dan wel wat extra van de mensen nog wel aan het werk zijn. In het ergste geval zetten we daarvoor ook de ondersteunende diensten en het management in. Ja, ook ik spring bij als de nood hoog is", aldus de directeur.

Om nieuw personeel aan te trekken en op te leiden werken de zorgorganisaties uit deze regio samen op de arbeidsmarkt en is er een actieplan opgesteld in samenwerking met onderwijsinstellingen. Zo zijn er in Noordoost-Brabant afspraken gemaakt over stage- en baangaranties voor studenten in een zorg- en welzijnsopleiding, krijgen zij-instromers sneller begeleiding naar een baan in de zorg en zijn er maatregelen genomen om het rendement van opleidingen te verhogen en uitval van studenten tegen te gaan.

ZUID-EUROPA

Daarnaast kijkt ZGEM ook over de landsgrenzen om goed zorgpersoneel te vinden. Dat is volgens de thuiszorgdirecteur een flinke stap, maar wel nodig om het probleem deels op te lossen: ,,In veel Zuid-Europese landen komen hoogopgeleiden niet aan het werk in de zorg. Ze willen graag aan de slag en zijn daarom ook bereid iets extra's als een taalcursus te doen." ZGEM werkt hiervoor samen met een Nederlands bemiddelingsbureau om buitenlandse verpleegkundigen aan te trekken. Zij krijgen dertien weken lang een intensieve taal- en cultuurles om in Nederland aan de slag te kunnen. ,,We combineren dit, omdat ze naast de Nederlandse taal vaak ook nog met dialect te maken krijgen dat de ouderen spreken, zeker in deze regio. De resultaten bij collega's zijn goed en we verwachten dat bij ons in het najaar de eerste buitenlandse werknemers kunnen starten", vertelt de directeur thuiszorg van ZGEM.


Waterijs en voetenbadjes voor senioren

JULES HAMELEERS

Niet alleen het personeelstekort is een uitdaging voor Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM): ook de zinderende hitte waaronder Nederland gebukt gaat, vraagt om extra alertheid. ,,Maar elke zomer komen hoge temperaturen voor, dus onze teams zijn goed voorbereid", nuanceert een woordvoerder.

Bij zorgexpertisehuis Liduina is er op een creatieve manier rekening gehouden met de warmte. Net als voorgaande jaar is een strandje ingericht. Er zijn verkoelende voetenbadjes en er wordt hier en daar een waterijsje uitgedeeld.

CONTROLES

Maar er worden ook serieuzere maatregelen genomen: er zijn extra controles, bijvoorbeeld door de kleur van de urine te bekijken. Hierdoor kan gecontroleerd worden of ouderen uitgedroogd zijn. Daarnaast worden cliënten met een groot risico op bijvoorbeeld hartfalen extra in de gaten gehouden. Deze alertheid wordt ook van mantelzorgers en familieleden gevraagd. Daarnaast gaat het om de maatregelen 'die iedereen wel kent', volgens een woordvoerder. Er wordt gebruik gemaakt van ventilatoren en airconditioners. Bovendien wordt geadviseerd in de schaduw te blijven en voldoende te drinken.

Het jaarlijkse strandje dat voor verkoeling moet zorgen voor zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel, ligt er met deze temperaturen verlaten bij. Ouderen blijven liever in de verkoelende lucht van de airconditioning. (Foto: Peter de Koning).