Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERKOOP STRIJKIJZERS HOUDT MUSEUM MEDE UIT RODE CIJFERS

Museum Vekemans: iets meer bezoek

JAN HERMENS

Museum Vekemans heeft het boekjaar 2018 afgesloten met een positief saldo van 950 euro. Dit komt mede door de verkoop van een aantal strijkijzers. Die hebben 1.500 euro opgebracht. Meer nog heeft de steun van Blanca Beheer en Bevek Vastgoed ervoor gezorgd dat het museum uit de rode cijfers is gebleven. Dat blijkt uit het jaarverslag van Stichting Museum Vekemans. Positief is ook de (lichte) groei van het bezoekersaantal.

In 2018 mochten de vrijwilligers die het museum aan de Stationsstraat runnen 2.151 bezoekers verwelkomen, twintig meer dan in 2017. ,,Een beperkte groei, maar we zijn er wel blij mee", meldt het bestuur. ,,In voorgaande jaren was er sprake van een afname van de bezoekersaantallen. Blijkbaar zijn we erin geslaagd die negatieve ontwikkeling tot staan te brengen."

TOEGANKELIJKHEID

Het streven blijft om meer mensen naar de collecties was- en strijkmaterialen en poffers (Brabantse boerinnenmutsen) te trekken. Daartoe richten de vrijwilligers zich onder andere op ouderen. ,,In 2018 zijn we al een project voor hen gestart. We beschikken nu ook over een invalidentoilet en we werken aan de toegankelijkheid van het gebouw voor senioren."

Educatie is een belangrijke pijler voor het streekhistorisch museum. Het ontving in 2018 tientallen basisschoolleerlingen die aan het project 'Jet en Jan jong in 1910' werkten.

Het komende jaar staan drie nieuwe exposities op de agenda: Het Brabants volkje, de doopkamer en het religieus panorama. Het Brabants volkje is nu al toegankelijk voor publiek.

De eindjes aan elkaar knopen wordt een uitdaging in 2019, voorziet het bestuur. ,,We mochten tot op heden jaarlijks rekenen op een subsidie van de Rabobank. Die valt helaas weg. De voorziening die daarvoor in de plaats komt, leent zich minder voor ons museum. Wij proberen dan ook het aantal sponsors en donateurs uit te breiden."

FOTO ONDER: Oprichter Bernard Vekemans en vrijwilligster Wilhelmien Verhappen van Museum Vekemans bij een historische wieg uit 1860, onderdeel van de eerder dit jaar ingerichte doopkamer in Museum Vekemans. (Foto: Peter de Koning).