Afbeelding
Foto: PDKFOTO

PIERRE VAN DEN OORD (FIETSERSBOND) VERGELIJKT LOKALE VERKEERSTELLINGEN

Aantal fietsers in Boxtel in negen jaar verdubbeld

JAN HERMENS

Het gemiddeld aantal fietsers is in het dorp Boxtel in negen jaar tijd met 102 procent gestegen. Dat meldt Pierre van den Oord namens de lokale afdeling van de Fietsersbond. Hij heeft uitkomsten van verkeerstellingen in oktober 2010, april 2016 en april 2019 geanalyseerd.

Die uitkomsten zijn terug te vinden op de website www.basec.nl. Van den Oord: ,,Als ik zie dat er ergens kabeltjes over de weg gelegd worden, dan weet ik dat er een telling aankomt." Op diverse locaties in Boxtel zijn de verkeersstromen vastgelegd. ,,In de periode 2010-2016 is het aandeel fietsers met 40 procent gegroeid", geeft Van den Oord aan. ,,Van 2016 tot 2019 is zelfs een toename van 48 procent te zien. Als je het huidige aantal fietsers in Boxtel afzet tegen dat in 2010, zie je een stijging van 102 procent."

Om een meetpunt uit te lichten: op de Baroniestraat tussen de Breukelsestraat en de Annastraat kwamen in 2010 op een werkdag gemiddeld 254 fietsers voorbij. Dat zijn er anno nu 864. Het gemiddelde op een weekdag bedroeg op hetzelfde punt negen jaar geleden 225 fietsers en vandaag de dag 796.

Niet alle meetpunten zijn bij elke telling aan bod gekomen. Van den Oord: ,,Ik heb de punten vergeleken waar in 2010, 2016 en 2019 het verkeer geteld is, om een reëel beeld te kunnen schetsen. Op alle wegen neemt het aandeel fietsers toe."

RECHTERSTRAAT

Het wordt op bepaalde plaatsen aardig druk met fietsers, vindt Van den Oord. ,,Vooral in de Rechterstraat zie je dit. Op een werkdag was deze winkelas in 2016 nog goed voor gemiddeld 3.285 fietsers. Nu zijn dat er 4.402 en op twee vrijdagen zijn zelfs gemiddeld 5.265 tweewielers geteld. Ik vind het hoog tijd worden om fietsers in het centrum meer keuzemogelijkheden te bieden."

Rijden via de Grote Beemd is een optie. ,,Maar die route is niet echt aantrekkelijk door alle kronkels en lastige kruisingen", aldus de betrokken Boxtelaar. ,,Ook de Baroniestraat is niet prettig voor fietsers, vanwege al het autoverkeer."

Meer fietsers betekent niet dat er minder auto's door Boxtel rijden. Het werkdaggemiddelde is over het hele dorp gerekend licht toegenomen. Opvallende stijgers sinds 2010 zijn de Keulsebaan, Kapelweg, Schijndelseweg en Baroniestraat. Daar passeren 10 à 15 procent meer auto's dan negen jaar geleden.

Een blik op het inwonertal van Boxtel leert dat daarin geen verklaring schuilt voor het toegenomen aantal tweewielers. Sinds 2010 is Boxtel met circa vijfhonderd inwoners gegroeid. Dat zijn misschien vijfhonderd fietsen, maar die zijn niet elke dag tegelijk op elk meetpunt. Mogelijk draagt de E-bike bij aan de opvallende groei van het aantal fietsers in Boxtel, denkt Van den Oord. ,,Hoe dan ook is Boxtel in beweging. Het weer had trouwens weinig invloed op de tellingen, daar heb ik op gelet in de vergelijking. Ik hoop dat de gemeente deze uitkomsten meeneemt in mobiliteitsplan Move'31."

FOTO ONDER: Het aantal fietsers in Boxtel is in negen jaar tijd ruim verdubbeld. (Foto: Peter de Koning).


KOEN DE KORT BIVAKKEERT OP PLAATS 138 IN KLASSEMENT RONDE VAN FRANKRIJK

Jorn van den Heuvel aan kop in Tourspel Liempde

Terwijl lokale wielerheld Koen de Kort zich in het zweet trapt, volgen de deelnemers van het Tourspel Liempde de Ronde van Frankrijk op de voet. Elke voorspelling die klopt, levert punten op in het klassement. Daarnaast is er nog een extra tourspel. Deelnemers konden inschatten op welke plaats in het eindklassement Koen de Kort eindigt.

Het is nog wat vroeg om daar helder zicht op te hebben. Voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk gaf De Kort in Brabants Centrum aan te gokken op plaats 75.

Wil hij die notering bereiken, dan moet hij stevig doorfietsen en de nodige plekjes winnen, want vooralsnog bivakkeert hij op plaats 138.

KLASSEMENT

Jorn van den Heuvel daarentegen, staat op plaats één, zonder te fietsen. Hij voert op dit moment met 414 punten het klassement aan van Tourspel Liempde, maar dat kan elke dag veranderen. Zijn voorsprong op de nummers twee bedraagt namelijk maar een punt. Anita Ganzeboom en Andres van de Schoot delen die tweede plek, met 413 punten. Nummer vier is Manon van de Schans met 404 punten.

Kes Voets won gisteren het dagklassement van Tourspel Liempde, hij behaalde 65 punten met zijn voorspelling. Willemien van Lent volgt hem met 62 punten, Jan de Kok behaalde er 59 en dan volgt een heel rijtje deelnemers met 55 punten.

Het blijft dus spannend in Liempde. Het spel houdt de plaatselijke wielerliefhebbers in zijn greep. Elk jaar doen er meer teams mee, dat zegt wel wat. Tourspel Liempde kan dan ook opnieuw bogen op een recordaantal deelnemers. Dat is goed nieuws voor de organisatie, want het geeft aan dat het spel leeft in het dorp, maar ook voor de twee goede doelen waar de opbrengst naartoe gaat. Dat zijn dorpshuis De Vlaswiek van Zorggroep Elde en woonvorm Den Dries, van zorgorganisatie Cello.

GOEDE DOELEN

De Vlaswiek is een kleinschalig verpleeghuis waar mensen wonen die intensieve zorg nodig hebben vanwege hun dementie. Den Dries is een huis in Liempde voor mensen die 24-uursbegeleiding ontvangen. Daarnaast is een appartementencomplex waar mensen wonen die begeleiding op afspraak krijgen.

De huidige tussenstand in Tourspel Liempde is gebaseerd op de etappe van gisteren, een traject door uitlopers van de Pyreneeën. Niet geheel vlak dus, maar nog geen snoepje voor de echte berggeiten. De rit eindigde in een massasprint. Koen de Kort deed gisteren goede zaken, hij steeg zeven plaatsen in het algemeen klassement. Op naar de 75.

BERGEN

Vandaag fietsen de wielrenners door de bergen. Ze werken de eerste echte Pyreneeënrit van deze Tour af. Na de start in Toulouse trappen de renners over de Col de Peyresourde en La Hourquette d'Ancizan naar Bagnères-de-Bigorre. De afstand is 209,5 kilometer. De klimmers proberen punten te verzamelen voor de bolletjestrui. Aan het eind van de middag is er een nieuwe tussenstand te vinden van Tourspel Liempde, op de website www.tourspelliempde.nl. Het peloton finisht zondag 28 juli op de Champs-Elysées in Parijs.


Schoolbestuur in Esch wil meer geld voor nieuwbouw

Basisschool Sint-Willibrordus in Esch is toe aan een renovatie. Het college van B en W van de gemeente Haaren wil daar een miljoen euro voor uittrekken.

Dat vindt overkoepelend schoolbestuur Cadans Primair te weinig. Dat schat in 3,6 miljoen euro nodig te hebben voor vervangende nieuwbouw. Op termijn verwacht het bestuur een groei van de school van de huidige 165 naar tweehonderd leerlingen. Daar wil Cadans Primair rekening mee houden bij de vernieuwing. De gemeente Haaren stelt in totaal vier miljoen euro beschikbaar voor drie grote projecten die ze nog af wil ronden voor de opsplitsing per 1 januari 2021. Dat zijn naast de school in Esch, de verbouwingen van gemeenschapshuis Den Domp (Haaren), dorpshuis De Vorselaer (Biezenmortel) en basisschool Franciscus (Helvoirt).