Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TE WEINIG ANIMO VOOR MAALTIJDVOORZIENING IN VOORMALIG RESIDENTIEHUIS MGR. BEKKERSSTRAAT

Eetpunt ouderen in Elisabethsdael afgeslankt verder

JULES HAMELEERS•HENK VAN WEERT

Het eetpunt voor ouderen in de ontmoetingsruimte van wooncomplex Elisabethsdael is sinds begin deze maand minder vaak open. Dagelijks maken twaalf tot vijftien mensen gebruik van de maaltijdvoorziening. Dat is niet genoeg voor een kostendekkende exploitatie, meldt woonstichting Joost. In het weekeinde gaat het eetpunt dicht, op doordeweekse dagen kunnen bezoekers alleen tussen de middag een warme maaltijd bestellen. Maar de zaal blijft open voor activiteiten van buurtbewoners, benadrukt woordvoerster Inge Huisman van de woonstichting.

Annie van der Sloot (89) en Oda Cijffers (83) zijn goede vriendinnen, ze kennen elkaar van vroeger. Ze komen twee keer in de week eten in Elisabethsdael. Ze krijgen er het gevoel alsof ze in een echt restaurant zijn. De vrijwilligers die hen de diverse gerechten voorschotelen, zijn uitermate vriendelijk en attent.

,,Ik vind twee keer per week wel voldoende, anders wordt het toch duur. Het is heel goedkoop hoor, je krijgt drie gangen voor een tientje, maar met dertig dagen op een maand loopt het toch op", zegt Annie. Ze vervolgt: ,,Ik vind het heel fijn hier: ik ben niet zo goed meer ter been en het scheelt wel echt met boodschappen doen. Ook afwassen en aan het aanrecht staan is soms moeilijk. Dat hoeft nu allemaal niet. Het zou eigenlijk veel drukker moeten zijn, het is hier zo'n mooie zaal. Waarom dat niet zo is? Ik denk dat mensen toch een beetje zuinig zijn."

Oda: ,,We spreken hier altijd af. We wonen namelijk allebei alleen en het is veel leuker om met z'n tweeën te eten. Ik vind het heel fijn, anders moet ik het natuurlijk allemaal zelf doen. En ik ben niet zo'n ster in koken… Het eten hier is altijd goed en lekker. Ik zou het wel heel erg vinden als het ooit zou stoppen; dit is wel de manier waarop je mensen ontmoet." Over één ding zijn de dames het zeker eens: ,,De soepen en de toetjes zijn het lekkerst."

ONDER DE MENSEN

Mieke van Orsouw (69) komt vier keer in de week eten en spreekt altijd met vriendinnen af. Ze eet ook nog twee keer in de week bij haar kinderen. ,,Het is voor mij echt een manier om de deur uit te komen. Hier ontmoet je mensen en anders moet je het zelf opzoeken, dat is toch lastiger. Je kunt een beetje kletsen met andere gasten: die weet dit, die weet dat."

De drie trouwe bezoekers van eetpunt Elisabethsdael aan de Mgr. Bekkersstraat hebben van de veranderingen die sinds 1 juli zijn doorgevoerd weinig gemerkt. ,,Het is wel vervelend dat we nu alleen tussen de middag aan tafel kunnen schuiven en niet meer 's avonds", vindt Oda. Dat de maaltijden niet langer in de keuken van het Boxtelse wooncomplex worden bereid, maar aangevoerd worden vanuit Schijndel is de dames ontgaan. Toch is dat een van de maatregelen die de exploitant, stichting Broodnodig in Schijndel, en woonstichting Joost, eigenaar van het gebouw, hebben genomen om het seniorenrestaurant en de ontmoetingsruimte te continueren.

GELD TOELEGGEN

Na bijna een jaar te hebben gedraaid, bleek dat onvoldoende mensen gebruikmaken van de maaltijdvoorziening. ,,In mei trok Broodnodig aan de bel omdat deze stichting er geld dreigde bij te moeten gaan leggen. Gezamenlijk hebben we gezocht naar een creatieve oplossing", aldus woordvoerster Huisman van Joost. 's Avonds dineren is dus niet meer mogelijk in Elisabethsdael. Maar ook op zaterdag en zondag is het eetpunt gesloten; wie dat wil kan op vrijdag een maaltijd voor het weekeinde bestellen en die thuis opwarmen.

PROTESTACTIE

Eind 2017 verkocht Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) haar zes jaar eerder geopende residentiehuis Elisabethsdael aan woonstichting Joost (toen nog Sint-Joseph). Het seniorenrestaurant op de begane grond werd tot vorig jaar zomer door keukenpersoneel van ZGEM gerund. Daarna dreigde sluiting omdat onvoldoende vrijwilligers konden worden gevonden om het eetpunt voort te zetten. Het leidde tot een protestactie door buurtbewoners en gebruikers, die bij de gemeente en de woonstichting verhaal haalden. Gezamenlijk zochten Joost, ZGEM en het gemeentebestuur van Boxtel naar een oplossing. Die werd uiteindelijk gevonden door een samenwerking op te starten met de Schijndelse stichting Broodnodig.

SUBSIDIEBAAN

Doel was om Boxtelse mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via een gesubsideerde baan bij Broodnodig in het eetpunt te laten werken. ,,Maar nu blijkt dat er onvoldoende van deze arbeidskrachten beschikbaar zijn", vertelt Huisman. En dus moet Broodnodig eigen personeel inzetten. Die kosten komen dus voor rekening van Broodnodig en dat leidde tot de conclusie dat het eetpunt niet langer kostendekkend is. Broodnodig is een ideële stichting die praktijkopleidingen verzorgt voor mensen met een beperking.

ONTMOETINGSRUIMTE

Woonstichting Joost vindt het echter belangrijk dat de ontmoetingsfunctie blijft bestaan, zegt woordvoerster Huisman. ,,Niet zozeer het eetpunt an sich, want dat is geen taak voor ons als corporatie. De kosten van de professionele coördinator van Broodnodig die doordeweeks de circa veertig vrijwilligers aanstuurt en zorgt dat de ontmoetingsruimte wordt geopend en gesloten nemen wij nu voor onze rekening. Daarmee steken wij als corporatie echt onze nek uit." Die coördinator is ook het aanspreekpunt voor de activiteiten die in de zaal van Elisabethsdael worden gehouden.

De prijs van een warme maaltijd blijft tien euro. Naast bewoners van Elisabethsdael kunnen ook mensen uit de buurt van het eetpunt gebruikmaken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail: eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com of telefoonnummer 06-30 89 47 58.

FOTO BOVEN: Ouderen kunnen sinds twee weken alleen nog tussen de middag een warme maaltijd nuttigen in de ontmoetingsruimte van wooncomplex Elisabethsdael aan de Mgr. Bekkersstraat. Met twaalf tot vijftien bezoekers per dag is de animo te gering om ook 's avonds open te blijven. (Foto's: Peter de Koning).


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding