Wilma, Ilona, Anne en Elise op de Wedren waar de Vierdaagsebarometer zondag alleen nog het aantal inschrijvingen weergaf. (Foto: eigen foto).
Wilma, Ilona, Anne en Elise op de Wedren waar de Vierdaagsebarometer zondag alleen nog het aantal inschrijvingen weergaf. (Foto: eigen foto). Foto: Elise van Weert

BRABANTS CENTRUM VOLGT VIER BOXTELSE WANDELVRIENDINNEN IN VIERDAAGSE NIJMEGEN

'We genieten ontzettend en zijn helemaal niet moe'

JOLEEN VAN ROOIJ

De vier Boxtelse wandelvriendinnen Elise van Weert (55), Ilona van den Brand (31), Wilma de Laat (58) en Anne van den Boogaard (41) lopen deze week de Nijmeegse Vierdaagse. Ze leggen dagelijks veertig kilometer af. Vanochtend rond halftien stonden ze aan het begin van de Zevenheuvelenweg, een kilometer of tien voor de finish op de Wedren.

Dag drie is de dag van Groesbeek, de vrouwen begeven zich 'aan de grens van de Duitse heuv'len'. Menigeen vreest deze etappe vanwege de Zevenheuvelenweg, maar elke echte Vierdaagseloper weet dat dag drie beslist niet de moeilijkste is. Eenmaal de heuvels over (het zijn er geen zeven), is Nijmegen niet ver meer. Via de Kwakkenbergweg en Nijmegen-Oost trekken de lopers naar finish op de Wedren, waar het goed toeven is na een intensieve wandeldag.

Gisteren was pittig, meldde Elise vanochtend. ,,Het was druk en hectisch. We waren ook wat later binnen dan dinsdag." De tweede wandeldag, met doorkomsten in Wijchen en Beuningen, is het langst en bevat ook rechte wegen waar geen eind aan lijkt te komen. Vaak geldt: wie dag twee uitloopt, haalt de Via Gladiola.

De Vierdaagse begon voor de vier vrouwen al vorige week donderdag in het Boxtelse gemeentehuis. Daar werden de plaatselijke deelnemers uitgezwaaid door sportwethouder Herman van Wanrooij: ,,Ik wens jullie prettige en sportieve kilometers toe. Heb goede wandeldagen, wij toeteren jullie volgende week vrijdag door de laatste zes kilometers heen."

Zes debutanten ontvingen uit handen van de wethouder een Boxtels Vierdaagse-shirt. Blaasorkest Indenklocht zorgde, in een gelegenheidsbezetting met diverse gastspelers, voor de muzikale omlijsting.

De bijeenkomst werd iets minder druk bezocht dan eerdere jaren, maar de stemming onder de lopers én Indeklocht zat er al goed in. ,,Ik loop voor de derde keer mee. Ik doe het voor de bijzondere sfeer tijdens de Vierdaagse. Ik geniet nu al bij het lezen van alle Facebook-berichtjes over deze tocht", glunderde Elise donderdagavond. Haar kennissen Ilona van den Brand, Wilma de Laat en Anne van den Boogaard debuteren dit jaar in de Vierdaagse.

IK GA HET GEWOON DOEN!

Samen heeft dit groepje vanaf maart tweewekelijks getraind. ,,We hebben een trekkershutje op een camping gehuurd. Vrijdag zijn we al vertrokken. Ik laat wel drie kinderen thuis achter en dat is best spannend voor me. Ik zal ze zeker gaan missen", meldde Anne maandag. Wilma vindt het juist niet spannend: ,,Ik ga het gewoon doen", zei ze ferm.

Morgen, tijdens de laatste etappe van de Vierdaagse, annexeert wederom een grote Boxtelse delegatie een rotonde in Malden om de lokale wandelaars aan te moedigen. Liefst 32 muzikanten van De Indenklocht zullen hen muzikaal een hart onder de riem steken. Bovendien is reus Jas de Keistamper van de partij. Wethouder Van Wanrooij heeft er zin in: ,,Het is mooi om samen met al die Boxtelaren op die rotonde te staan."

Voordat de wandelvriendinnen dinsdag in alle vroegte op pad mochten, moesten ze een startbewijs hebben. Dat is sinds zondag in hun bezit. Maandagmiddag togen ze nog even naar de Wedren, het epicentrum van het grootste wandelevenement ter wereld. Het viertal ging vroeg naar bed. ,,Om halfvier ging de wekker."

Maandagavond begonnen de zenuwen wel een klein beetje op te spelen bij de debutanten. ,,Voor hen is het de eerste keer en dan weet je niet wat je kunt verwachten", vertelde Elise. ,,We zijn dinsdagochtend om kwart over vier gestart en waren 's middags om kwart voor twee binnen. Ilona, Wilma en Anne vonden het erg indrukwekkend om mee te maken dat honderden jongeren aan de start stonden om iedereen een 'high five' te geven. In de Waal lagen brandweerboten die water spoten."

De eerste kilometers was het parcours nogal vol, maar na de Waalbrug werd het gelukkig iets rustiger op de route. ,,Het is ieder jaar een feestje om zoveel mensen zo vroeg langs de kant te zien staan om ons aan te moedigen. We hebben heel veel snoep, drinken en zelfs soep aangeboden gekregen. Elst en Bemmel waren echt geweldig. Wat een sfeertje. We genieten ontzettend van de hele route en zijn eigenlijk helemaal niet moe. Het was vandaag best een makkie", aldus Elise.

VIA GLADIOLA

Morgen trekt het peloton de Maas over, via het charmante Grave over de Gasselse dijk richting Beers en Cuijk. Eenmaal in Cuijk de pontonbrug over is het min of meer een rechte lijn naar Nijmegen. Over de Boxtelse rotonde in Malden naar de Via Gladiola.