Aanleg fietstunnel Tongersestraat
Aanleg fietstunnel Tongersestraat Foto:

GEWIJZIGD PLAN VOOR AANLEG FIETSTUNNEL TONGERSESTRAAT

Mouttoren hoeft toch niet te wijken

Bij de bouw van een fietstunnel onder het spoor in de Tongersestraat, kan een deel van de historische bebouwing op het terrein van drankenhandel De Leijer behouden blijven. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van de D66-fractie. Het gaat om de mouttoren van de voormalige brouwerij De Kroon.

HENK VAN WEERT

Aanvankelijk leek het gehele complex van De Leijer te moeten wijken voor de fietstunnel onder de dubbele overweg. Inmiddels is duidelijk dat het oudste deel van het bedrijf, de vroegere mouttoren, kan blijven staan. Het gebouw doet echter al meer dan een halve eeuw niet meer als zodanig dienst. In 1964 stopte de familie De Leijer met haar brouwerij.

Momenteel worden in opdracht van het gemeentebestuur drie scenario's uitgewerkt voor een nieuwe invulling. In een daarvan blijft ook een deel van het woonhuis overeind. Voor welk scenario uiteindelijk wordt gekozen, is afhankelijk van diverse criteria, zo melden burgemeester en wethouders in hun schrijven aan de D66-fractie. Daarbij gaat het onder meer om ruimtelijke, verkeerskundige en landschappelijke inpassing en cultuurhistorie. Maar ook de kosten spelen een rol. Het voorkeursscenario wordt opgenomen in het bestemmingsplan dat de gemeenteraad uiteindelijk moet vaststellen. De verwachting is dat dit nog dit jaar gaat gebeuren. Het ontwerpbestemmingsplan heeft inmiddels ter inzage gelegen.

HAALBAARHEID

Volgens de planning zou in 2022 met de aanleg van de fietstunnel begonnen moeten worden. Maar of dat ook inderdaad haalbaar is, valt nog te bezien. Het project hangt samen met tal van andere verkeersprojecten in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De uitvoering ervan is echter - net als van heel veel andere bouwprojecten in Nederland - doorkruist door een uitspraak van de Raad van State over de aanpak van stikstofuitstoot.

FOTO BOVEN: De mouttoren (rechts) op het terrein van drankgroothandel De Leijer hoeft niet te worden gesloopt voor de aanleg van een fietstunnel in de Tongersestraat. De fractie van D66 pleit voor behoud van het industrieel erfgoed. (Foto: Henk van Weert).