Afbeelding
Foto:

ALLEEN DE BUITENKANT VAN HET PAND AAN DE SINT-LAMBERTUSWEG IN GEMONDE VERANDERT NAUWELIJKS

Ingrijpende verbouwing voormalig dorpshuis De Kei

JAN HERMENS

Het aanzicht van het voormalig dorpshuis De Kei in Gemonde verandert nauwelijks, maar binnen vindt een grootscheepse verbouwing plaats. Voor de buitenwereld valt vooral op dat de pannen van het dak zijn.

,,We gebruiken de oude pannen opnieuw, vanwege hun uitstraling. Maar eerst isoleren we het dak", vertelt projectontwikkelaar Ad van de Groenendaal, eigenaar van het pand. ,,De gemeente heeft als eis gesteld dat het aanzicht blijft zoals het was. Dat gebeurt ook, op de dakkapellen die we gaan bouwen, na."

BUITENMUREN

Van de Groenendaal realiseert zes sociale huurwoningen in het vroegere dorpshuis. ,,Aan de binnenkant wordt alles vernieuwd: riolering, bedrading, zelfs de constructie passen we aan. Alles voldoet straks aan de eisen van deze tijd. De buitenmuren, die blijven als enige overeind."

Om de voorzijde intact te laten, bevinden de voordeuren van de appartementen zich na de verbouwing aan de achterzijde van het pand. ,,Op de begane grond verrijzen drie woningen en op de eerste verdieping eveneens. Daar komt een galerij. We zorgen ook voor schuurtjes voor de bewoners."

Wanneer de hele operatie is afgerond, kan Van de Groenendaal niet precies zeggen. ,,Ik hoop voor het eind van dit jaar." Geïnteresseerden kunnen hun belangstelling via de website www.tekoopmeierijstad.nl kenbaar maken, dan houdt de projectontwikkelaar hen op de hoogte van de voortgang.

In Gemonde is de afgelopen jaren weinig gebouwd. Uitbreiding van het woningaanbod is dan ook welkom. Naast deze zes appartementen ligt er een plan voor de bouw van 28 woningen aan de Rietstok.

FOTO RECHTS: Het dak van het vroegere dorpshuis De Kei in Gemonde wordt geïsoleerd. De oude pannen zijn er nu af, maar liggen er binnenkort weer op. De binnenkant van het gebouw wordt volledig vernieuwd door de aannemer. (Foto: Jan Hermens).