Spannende bocht

Beste Stichting Toekomst Stationsstraat. In het BC van donderdag 11 juli las ik over jullie ontwerp voor Stationsstraat-oost. Jullie nuchtere visie en professionele uitwerking spreken me erg aan. Jongens, wat mooi! Chapeau.

Vooral het accentueren van de prachtige historische vorm, de bocht, is erg fraai. De impressie voert me direct naar de tijd van kloppende bedrijvigheid, van vóór de aanpak in 1994 die nu al jaren tijd niet te harden is. De huidige inrichting als winkelstraat benadrukt juist lelijke leegstand. Heel wijs dat jullie niet meelopen met de hang naar vruuger waarin elke Boxtelaar zijn nering in het durp haalde. Die tijd is voorbij. Maak er gewoon het beste van, iets wat mooi oogt en fijn voelt. Dat is precies wat jullie doen. Heerlijk!

De basale rijbaan met lantaarns in lijn geven een geruststellende illusie van een doorsnee dorpsverkeerstraat, geflankeerd door huiselijk leven achter leuke geveltjes – een spannende bocht tussen werelden die elkaar niet zien, maar wel verbinden. Een straat die (historisch) klopt. Gelukkig geen dino op het Raboplein, maar laat liever ook de spots in de bestrating weg. Die zijn echt té lollig. Ja, ze buigen wulps mee met de bocht, maar gaan geheid stuk en dan is het gribus. Als het dan toch moet, dan graag slecht één rij aan rijbaanzijde in een vast kleurverloop van bijvoorbeeld bruisend Zwaans oranje naar zakelijk Rabo blauw.

De geboorte van het 'Zwaanse' plein is erg gewenst. Stop de stationsstraatbestrating bij de Molenstraat. Geef het plein ruimte tot in alle hoeken van Prins Hendrikstraat en Rechterstraat via Zwaanse Brug naar De Rechter inclusief aangrenzende Croonpassage, met de Zwaanse Brug als stralend hoogtepunt over de glansrol die de Dommel verdient. Meneer van Dommelen staat daarbij recalcitrant het plein te versnipperen. Met flink veel glas dan kan je zien hoe of de boedel van Van Dommelen de straatsfeer doet verrommelen. Het lijkt wel de toegang naar een enorme gewenste ondergrondse parkeergarage. Verkas het ding naar het zuideinde, dan krijgt het lange plein gelijk meer aanloop. Ga door!

        PEER DOEVENDANS

        Boxtelaar tegen wil en dank

        en in hart en nieren


Oorverdovend stil 2

Helaas kan ik niet anders zeggen dan dat Joep van der Meijden een groot punt heeft dat er door de gemeente niet geluisterd wordt, niet voor niets is de betekenis van Meewerkend Boxtel voor bijna alle mensen uit Boxtel: doen wat de gemeente zegt. Zolang als ik in Boxtel woon, en dat is ruim vijftig jaar is dit nooit anders geweest. Als je de gang van zaken hier een beetje volgt komen alle problemen met organisaties op hetzelfde neer er wordt gedaan alsof ze luisteren. Jammer en ik denk dat als we Meewerkend Boxtel veranderen in Samenwerkend Boxtel, dit niet helpt. Er zal op het gemeentehuis toch een mentaliteitsverandering op moeten treden, dan had de verandering van de Markt niet tot nu toe chaos opgeleverd.

Je hoeft niet lang op de Markt rond te kijken om te zien dat mensen niet weten hoe en wat te rijden, waar fietsers moeten fietsen. Dan waren Uniek Mode en juwelier Monique Lammers niet onzichtbaar geworden met constant stinkende laders en lossers voor de deur. En op vrijdag maken de marktkramen het wel onmogelijk om er binnen te komen. Misschien is het wel zinvol om eerst te zorgen dat deze problemen opgelost worden voordat er aan de rest begonnen wordt.

        CARINE VAN DIETEN


Voortstrompelen

Als voormalig planoloog in dienst van de publieke zaak voel ik het als een plicht om zowel de gemeente als de nieuwe eigenaar van Stapelen op de hoogte te stellen van het volgende. 1. Het zustershuis aan de Prins Hendrikstraat 45 is een Bossche School-monument dat samen met voor- en achtertuin moet worden gerespecteerd. 2. Desgewenst kan beperkte bouw plaatsvinden op de ruimte verder naar achter. 3. Op het gehele terrein van Prins Hendrikstraat 43 kan een appartementencomplex worden opgericht. In overeenstemming met de hoogte van de bebouwing aan die kant van de Prins Hendrikstraat zou dat uit twee bouwlagen mogen beslaan, met dien verstande dat in de zijgevel aan de kant van de Raaphof hooggeplaatste ramen komen om het woongenot van de ernaast gelegen woningen te behouden en schadeclaim wegens aantasting daarvan te voorkomen. 4. Ruimte voor parkeervoorziening voor dit complex kan worden gevonden links van het zustershuis.

        PITH SCHURE