Afbeelding
Foto:

CURSUSDIPLOMA VOOR BARMAN KEES DOEVENDANS VAN JEU-DE-BOULESVERENIGING DE WALNOOT

Boxtelse boulers zijn fanatiek, maar houden het wel gezellig

JAN HERMENS

Zomervakantie of niet, de leden van jeu-de-boulesvereniging De Walnoot spelen maandagmiddag gewoon hun wekelijkse regiomixtoernooi. Voor de eerste boule geworpen is, klinkt de stem van Ben Heutink door de speaker van het clubgebouw aan de Selissenwal. Hij overhandigt vrijwilliger Kees Doevendans een bardienstdiploma.

,,Om te slagen voor de cursus moet je aan vier criteria voldoen", aldus Heutink met een kwinkslag. ,,Je dient sociaal te zijn en klantvriendelijk. Daarnaast moet je de glazen goed vol schenken en respect hebben voor je begeleider." Hoe die begeleider heette? Ben Heutink...

Doevendans vertelt: ,,Dit diploma is alleen geldig voor deze accommodatie. Ik vind het wel gezellig om bardienst te draaien. Mijn vrouw en ik helpen ook als het gebouw verhuurd is." De barman verveelt zich niet, want tussen de speelrondes door rusten de deelnemers aan de regiomix even uit onder het genot van een drankje.

Op de buitenbanen mikken 36 spelers hun boules zo dicht mogelijk bij de but, het kleine rode balletje waar het spel om draait. ,,De koppels variëren per ronde", vertelt Ans van der Plas. ,,Meestal doen er meer mensen mee dan vandaag. Op maandag is er wat prijzengeld beschikbaar. Het gaat om kleine bedragen, hoor. Een paar euro. Elke ronde duurt tot een team dertien punten heeft. De deelnemers geven na elke ronde de standen door aan de toernooicoördinator, in dit geval Hans van Dinther. Aan het eind komt er een winnaar uit."

Het regiomixtoernooi begint rond de klok van halftwee en duurt tot een uur of vijf. ,,Ja, we zijn best een poos bezig. Ach, dan kunnen we ook geen stoute dingen doen", grapt Van der Plas.

VIJFTIEN

Dat alleen ouderen jeu de boules spelen, is een misvatting. Dat bewijst Okke Brands. Met zijn vijftien jaar is hij het jongste lid van de vereniging. Tussen hem en de oudste bouler zit een leeftijdsverschil van tachtig jaar. Okke kan dus nog jaren vooruit.

Het spel oogt eenvoudig, maar schijn bedriegt. Om hoge ogen te gooien, moet een speler over een goede ooghandcoördinatie en enig tactisch inzicht beschikken. Van der Plas: ,,De ene keer lukt alles, de andere keer niets. Dat heeft iedereen wel eens."

Ze roemt de sfeer van de regiomix. ,,Al wordt er ook wel fanatiek gespeeld. Dat mag, maar niet té. Plezier staat voorop."

Dat geldt voor de jeu de boulers, maar net zo goed voor de toeschouwers, want die zijn er ook. Twintig mensen slaan de verrichtingen van de spelers gade of maken een praatje. De regiomix is behalve een sportieve activiteit duidelijk ook een sociaal gebeuren, een treffen van vrienden en bekenden.

WINNAAR

Winnaar deze week is Henny Bekers, haar 25 punten zijn voldoende voor de eerste plaats. Leo Leenders scoort slechts een puntje minder en eindigt als tweede. Ad Voermans belandt met 21 punten op plek drie. Ben van Casteren reikt met twintig punten tot de vierde plaats. Vijfde is Hans van Westdorp met zeventien punten en Nellie Pennings is met vijftien punten zesde geworden.

Belangstellenden mogen maandagmiddag vanaf 13.00 uur altijd komen kijken naar de wedstrijden of zelf een balletje werpen. Op dinsdag- en donderdagmiddagen kan iedereen vanaf 13.00 uur op de banen van jeu-de-boulesvereniging De Walnoot, Selissenwal 25, terecht om kennis te maken met het Franse spel dat ook in Nederland veelvuldig wordt gespeeld. Meer informatie over de vereniging is te vinden op haar website: www.jbvdewalnoot.nl.

FOTO LINKS: Mathijs van der Velden werpt een boule. Achter hem staat Okke Brands, het jongste lid van de vereniging. Links met rode jas Gerhard van der Plas en rechts Martien Puijn.

FOTO BOVEN: Ben Heutink overhandigt Kees Doevendans zijn bardienstdiploma. Doevendans heeft een korte cursus afgerond. (Foto's: Jan Hermens).

Afbeelding