Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OVERKAPPING MOET OVERLAST BEPERKEN VOOR BOXTELAREN

Hitteschild slachterij Vion bijna klaar

JULES HAMELEERS

De nieuwe overkapping bij varkensslachterij Vion wordt deze week in gebruik genomen. Onder het afdak kunnen trucks parkeren in afwachting tot zij hun vracht kunnen lossen; het 'hitteschild' moet bescherming bieden op extreem zomerse dagen. Dan parkeren vrachtwagens met varkens vaak op schaduwrijke plekken onder bomen langs wegen in het buitengebied van Boxtel. En dat leidt tot overlast van bewoners.

,,Het is mooi weer en wij zitten binnen met ramen en deuren gesloten vanwege de stank en het geluid", stelde Ellen Soeterings vorig jaar in deze krant. Vrachtwagens vol varkens stonden met regelmaat voor haar woning aan de Beeken te wachten tot ze de beesten konden leveren bij Vion op bedrijventerrein Ladonk.

BORDEN

Vion nam al maatregelen om de overlast te beperken, onder meer door het plaatsen van borden. ,,Sinds die borden er staan, hebben wij geen overlast meer ervaren", aldus Soeterings. De vrachtauto's staan echter wel op andere plekken, ook dichtbij huizen. De Boxtelse verwacht dus dat het probleem zich verplaatst. ,,We geven iedereen instructies en we plannen de aankomsten heel strak, maar er zijn altijd chauffeurs die zich niet aan de afspraken houden", aldus woordvoerder Nancy Aschman van Vion.

Onder de nieuwe overkapping is plaats voor negen vrachtwagens: meer dan voordat de constructie er stond. ,,We zijn in ieder geval heel blij dat het afdak er komt, zodat we de problemen met de warmte op kunnen lossen", zegt Aschman.

VENTILATOREN

De stalen constructie van de overkapping is geplaatst. Later deze week worden de dakplaten geplaatst, waarna het afdak in gebruik kan worden genomen. In de komende weken worden ventilatoren geplaatst die de varkens in hun laatste levensuren verkoeling moeten bieden. Ook wordt nog isolatiemateriaal aangebracht.

FOTO ONDER: De stalen constructie bij vleesverwerkingsbedrijf Vion staat al. Nadat de dakplaten zijn geplaatst, biedt het afdak op extreem hete dagen beschutting aan negen vrachtauto's vol varkens. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding