Nadat hij vier weken eerder een sleutelbeen brak, klom Kas Beekmans afgelopen weekeinde weer voor het eerst op de motor tijdens een wedstrijd. Het vijftienjarige racetalent had echter in beide races pech. (Foto: Henk & Damon Teerink).
Nadat hij vier weken eerder een sleutelbeen brak, klom Kas Beekmans afgelopen weekeinde weer voor het eerst op de motor tijdens een wedstrijd. Het vijftienjarige racetalent had echter in beide races pech. (Foto: Henk & Damon Teerink). Foto: Henk & Damon Teerink

PECH VOOR BOXTELSE MOTORCOUREUR (15)

Leerzaam weekend in Aragon onbekroond voor racetalent Kas

Coureur Kas Beekmans zat afgelopen weekend, vier weken na zijn sleutelbeenbreuk, weer op de motor van Ernst Dubbink Eveno Racing tijdens het European Talent Cup-evenement op Motorland Aragon. Het vijftienjarige racetalent boekte veel progressie tijdens de trainingen, maar had pech in de races waardoor hij in beide runs de finish niet haalde.

De vierde ronde van het European Talent Cup-seizoen werd afgelopen weekend verreden in het Spaanse Alcañiz. Voor Kas was het al een hele prestatie dat hij er überhaupt bij was, aangezien hij vier weken geleden zijn sleutelbeen brak bij een crash in Catalunya. De coureur had echter weinig last meer van zijn blessure en kon zonder pijn beginnen aan de vrije trainingen. Hoewel het circuit nieuw voor hem was, wist Kas zijn tempo steeds verder te verhogen en met het team werkte hij aan de afstelling van de motor.

In de European Talent Cup worden de kwalificaties vanwege het grote deelnemersveld verreden in twee groepen. De snelste negentien rijders van de beide groepen plaatsen zich voor de hoofdrace. De overige deelnemers moeten van start in de B-race. Het plan van de Boxtelaar was om in de eerste kwalificatie met een aantal snellere coureurs mee te gaan. Dit ging in het begin goed, maar Kas maakte daarna een aantal foutjes waardoor hij niet aan de rondetijd kwam die hij in zijn hoofd had.

In de tweede kwalificatie was het warmer, waardoor het lastiger was om de tijd te verbeteren. Ook had Kas wat hinder van een andere rijder. Uiteindelijk noteerde de Boxtelaar een twintigste tijd van zijn groep en kwam hij 0,06 seconde tekort om zich direct te plaatsen voor de hoofdrace.

Maar er was nog hoop, want in de warming-up kreeg Kas alsnog een kans zich te plaatsen voor de hoofdraces. Dit lukte en hij mocht vanaf de achtendertigste positie starten. In de eerste race vond hij aansluiting bij de strijd om de achtentwintigste plaats. Het was constant stuivertje wisselen in de groep. In de voorlaatste ronde kwam de jonge Boxtelaar echter ten val. Ook in de tweede race had hij pech, want al vroeg kreeg hij een probleem met schakelen, waardoor hij zijn motor vroegtijdig de pits in moest sturen.

VEEL PROGRESSIE

Kas gaf zelf achteraf aan gelukkig weinig last van zijn blessure te hebben gehad: ,,Ik heb echt super veel geleerd en we hebben bij de trainingen veel progressie gemaakt. Natuurlijk was ik blij met het nieuws dat ik alsnog mocht starten in de hoofdraces. Het is erg jammer van het resultaat, maar ik ben verder wel tevreden over hoe het weekend met het team is verlopen."

Voor het Spaanse CEV-kampioenschap, waar de European Talent Cup onder valt, breekt nu de zomerstop aan. Het volgende evenement is van donderdag 26 tot en met zondag 29 september op het circuit van Jerez.