Door het zonenummer van de parkeerautomaat in te tikken via een app op hun smartphone, kunnen automobilisten nu ook in Boxtel betalen zonder contant geld of bankpas. (Foto: Henk van Weert).
Door het zonenummer van de parkeerautomaat in te tikken via een app op hun smartphone, kunnen automobilisten nu ook in Boxtel betalen zonder contant geld of bankpas. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert.

'BETAALGEMAK VOOR AUTOMOBILISTEN'

Parkeergeld voortaan voldoen via mobieltje

HENK VAN WEERT

Parkeergeld betalen via een app op je smartphone. Dat kan sinds vorige week ook in Boxtel. Vooraf inschatten hoe lang je de auto wilt laten staan, is niet meer nodig.

Begin deze maand werd op parkeerterrein Prins Hendrik nabij de Zwaanse Brug een proef met blauwe zone gestopt en werd de parkeermeter weer in werking gesteld. Sinds 10 juli hoeven daar geen muntjes meer in de automaat te worden geworpen en kun je met het vijfcijferige nummer van de parkeermeter betalen via apps als Parkmobile of YellowBrick.

LAGERE KOSTEN

Het college van B en W van Boxtel nam op aandringen van de gemeenteraad het besluit om het betalen van parkeergeld via een mobieltje mogelijk te maken. Zo'n honderd gemeenten gingen Boxtel daarin voor. Het biedt automobilisten betaalgemak en is klantvriendelijk, motiveert het college zijn besluit. Ook verwacht het een hogere betalingsbereidheid voor parkeren. ,,Tegelijkertijd worden kosten aan pintransacties en geldlediging en -verwerking lager en is de kans op storingen aan parkeerautomaten kleiner door minder gebruik ervan."

PARKEERGELD TERUG

De opheffing van de proef met de blauwe zone én de herinvoering van betaald parkeren is voor winkelier Natasja Willems aanleiding om een actie te houden voor haar klanten. Wie een parkeerbewijs inlevert, krijgt een euro korting op de artikelen die in Natasja Fashion aan de Rechterstraat worden gekocht. ,,Och, het gaat me nog niet zozeer om het betaald parkeren op zich. Daar heb ik niet eens zoveel moeite mee. Maar het is wel de druppel die de emmer doet overlopen. Ik hoop dat het meehelpt om de ogen van het gemeentebestuur te openen. Met name over het voorgenomen plan om de Fellenoord af te sluiten voor doorgaand autoverkeer."

De actie van Willems kreeg via Facebook veel bijval. ,,En ook in de winkel reageren mensen enthousiast. Overigens leveren maar heel weinig klanten daadwerkelijk hun parkeerticket in, maar het gaat om het gebaar." Willems vindt het jammer dat niet meer winkeliers ageren tegen de manier waarop het gemeentebestuur de lokale economie benadert. ,,Ze durven niet, omdat ze afhankelijk zijn van de gemeente. Wethouder Eric van den Broek staat op sociale media wel altijd met zijn duimpje omhoog, maar het is lang niet allemaal hallelujah."

FOTO LINKS: Door het zonenummer van de parkeerautomaat in te tikken via een app op hun smartphone, kunnen automobilisten betalen zonder contant geld of bankpas. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding