Afbeelding
Foto: Ralph Dikmans

What's up Yoran?

Jubelend ontving Yoran van der Plas (11) uit Boxtel het goede nieuws. Samen met vijf andere kinderen staat hij in de finale van het Nederlands Kampioenschap Striptekenen. Dit vindt zaterdag 14 september plaats in het Chassé Theater in Breda. En Yoran heeft er zin in!

Yoran, gefeliciteerd! Hoe ben je erbij gekomen je aan te melden voor het NK? ,,Dat komt door mijn schoolmeester Ralph Dikmans. Hij is striptekenaar en stuurde mijn verhaal naar de jury van het NK."

Waar gaat je verhaal over? ,,Mijn verhaal gaat over Bart. Hij wil slechte dingen doen zoals een bankoverval plegen. Maar het lukt hem niet, hij faalt elke keer."

Hoe reageerde je toen je hoorde dat je in de finale zit? ,,Ik was buiten aan het spelen toen ik een appje kreeg van mijn oom die het op internet had gelezen. Ik was dolenthousiast."

Wat verwacht je van de wedstrijd? ,,Poeh, ik weet het niet precies. We krijgen een opdracht en moeten daarvan een stripverhaal maken. Ik denk dat ik mijn stripfiguur Bart daarin verwerk. Maar dat weet ik nog niet zeker hoor. Ik heb er in ieder geval veel zin in. En ik vind het spannend. Ik hoop dat ik win."

Hoe lang teken je al? ,,Ik begon in groep 5, maar stopte er na een tijdje weer mee. In groep 8 begon ik weer. Meester Ralph heeft ervoor gezorgd dat ik weer ging tekenen. Dankzij zijn tips en enthousiasme kreeg ik er weer zin in. Ik werd zelfs heel fanatiek."

Wat vind je zo leuk aan tekenen? ,,Ik ben er best goed in. Dat maakt het wel heel leuk. Als ik iets moois heb getekend, laat ik het vol trots aan iedereen zien. Ik heb zelfs een keer mijn map met tekeningen mee naar school genomen."

Wil je later van je hobby je werk maken? ,,Ja, zeker wel! Na de zomervakantie start ik op het Baanderherencollege. Dat heeft een samenwerkingsverband met SintLucas (mbo-vakschool, red.) waardoor ik vanaf het derde jaar opdrachten van die school kan doen. Als ik deze goed uitvoer, is de kans groot dat ik word aangenomen. En als ik klaar ben met SintLucas word ik striptekenaar." (Tekst: Linda van de Wiel. Tekening: Ralph Dikmans).