Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Renoveer het Liduinaziekenhuis, alstublieft!


Dat kan toch niet waar zijn…! Het was mijn eerste schrikreactie na het lezen van de kop over de sloop van het bijna 50-jarige Liduinaziekenhuis. Voor dat grote gebouw zijn zo ontzettend veel energie en grondstoffen gebruikt, dat gaan we toch zeker niet weggooien? En dan maar weer nieuw bouwen? Hopelijk gaat de gemeente Boxtel dit woeste plan met goede argumenten tegen houden, onder andere vanuit het klimaatbeleid.

Er is al wel naar renovatie gekeken, maar dat kan niet… las ik. Al jaren zijn onderzoeken bekend dat renoveren enorm veel energie en grondstoffen spaart. Het vergt vooral creativiteit om een bestaand gebouw aan te passen aan nieuwe eisen. Helaas zijn architecten al snel geneigd voor nieuwbouw te kiezen, want dat is veel makkelijker en dan kun je een geheel eigen ontwerp maken. Daarom zou ik het bestuur van Zorggroep Elde Maasduinen vriendelijk willen vragen een architectenbureau met goede renovatie-ervaring te vragen een degelijke studie te laten maken van de renovatie-optie, alstublieft! Want gelukkig zijn er ook ecologische architecten die gemotiveerd de uitdaging aan gaan om slim bestaand en nieuw te combineren. Bijvoorbeeld de grote flat De Nieuwe Margriet in Rotterdam: de 165 oude appartementen van 55 vierkante meter werden samengevoegd tot 114 gerenoveerde woningen van 84 vierkante meter en het project won de Rotterdamse Architectuurprijs. Er zijn nog veel meer mooie voorbeelden, ook in Boxtel. Waar een wil is, is een weg.

Overigens: ook mijn eigen huis is bijna vijftig jaar oud, en is nu al vier jaar geheel up to date: gasvrij gemaakt en alles draait, kookt, wordt verlicht en verwarmd op zonne-energie. Je moet er toch niet aan denken dat we alle huizen en andere gebouwen van bijna vijftig jaar gaan slopen voor nieuwbouw! Dat zou een regelrechte ecologische, financiële én klimaat-ramp betekenen, met als gevolg een gigantische extra zorgvraag door meer ernstige ziektes en ook miljoenen klimaatdoden. Er vallen wereldwijd al meer dan 400.000 climate deaths per jaar, nu nog vooral tussen de evenaar en de twee keerkringen. En duurzame renovatie is één van vele preventieve maatregelen die genomen moeten worden.

        JAN JUFFERMANS

FOTO ONDER: In 1982 kwam het Liduinapersoneel in actie tegen een plan om het Boxtelse ziekenhuis, dat twaalf jaar eerder was geopend, te sluiten. Ook nadien vonden nog regelmatig protesten plaats. (Foto: Piet van Oers).


Discussie lege-emmerwaan (4)

Klimaatverandering wordt door velen ontkend of bevestigd. Zowel door wetenschappers als door 'de gewone burger' die zich er niet of nauwelijks in heeft verdiept. Gelukkig kunnen we in ons land met recht op vrij meningsuiting dit laten gebeuren. Prima!

Wat me echter opviel in de tirade van de heer Hans Pel is het zwartmaken van mensen die er een andere mening op nahouden dan hijzelf. En dat met onzinnige argumenten en loze kreten die niet thuishoren in Brabants Centrum. Zelfs Pol Pot werd er bijgehaald! Nu mag er niet gecensureerd worden, zeker niet in de rubriek Vrije Tribune. Jammer zou ik haast zeggen. Maar wat zijn de kwaliteiten van de coach Hans Pel op dit gebied? Waarom is zijn tirade loos van stevige argumenten? Waarom spuit hij gal zonder zelf een bijdrage te leveren aan de discussie?

Op de website https://spiritueelondernemersnetwerk.ning.com/profile/hanspel waar hij deel van uitmaakt, lezen we zelfs: Respectvol en zonder oordeel omgaan met wie en wat op mijn pad komt.

Zijn 'bijdrage' in de discussie is echter nihil en bovendien uiterst beledigend naar de mensen die hij vernoemt en in tegenspraak met wat hijzelf als coach predikt.

        FRANS BARTEN

Naschrift redactie: Met deze bijdrage sluit de discussie over de 'lege-emmerwaan' die Hans Pel twee weken geleden startte.

Tijdens een bezoek van minister Til Gardeniers protesteert het Liduinapersoneel tegen voorgenomen sluiting van het Boxtelse ziekenhuis.