Afbeelding
Foto: Koen de Kort

LIEMPDENAAR KRABBELT OP IN DE TOUR

Valse start voor Koen de Kort

MARC CLEUTJENS

'Job well done!' Koen de Kort (36) toverde dinsdagmiddag zowaar een kleine glimlach op zijn gezicht na de finish in Nancy. De Liempdse wielrenner, die zaterdag in Brussel begon aan zijn achtste Tour de France, heeft zich weer herpakt na een onfortuinlijke val in de openingsrit. Hij bezet de 145e plek in het klassement, op 33:27 minuten van geletruidrager Julian Alaphilipe.

De Kort had zich de start van de Tour de France anders voorgesteld. De teamkapitein van Trek-Segafredo, die zijn Australische kopman Richie Porte aan een zo hoog mogelijke kwalificering moet brengen, smakte in de openingsrit op 18 kilometer van de aankomst tegen het Brusselse asfalt. Zijn voortanden waren afgebroken en laat in de avond werd hij behandeld door een tandarts. ,,Ik heb mijn tanden weer terug", grapte de Liempdenaar daarna.

De valpartij had gevolgen voor De Kort. In de ploegentijdrit eindigde zijn team op een teleurstellende achttiende plaats. De Liempdenaar kon het tempo niet bijbenen en beleefde naar eigen zeggen een van de slechtste dagen in zijn carrière. De etappe naar Epernay op maandag was voor De Kort ook weinig succesvol. Hij slaagde erin kopman Porte bij te staan, maar moest in het laatste uur passen. Hij eindigde op bijna veertien minuten van dagwinnaar Alaphilippe, die het geel overnam van Mike Teunissen.

Dinsdag kwam het herstel. ,,Ik begin me weer een beetje normaal te voelen na die valpartij in Brussel", blikte De Kort terug. Voor de tv-camera's vertelde hij dat hij er met de ploeg in geslaagd was om Porte naar de streep te brengen in Nancy. ,,Het was een hectische etappe met lastige klimmetjes en knotsgekke afdalingen. Met Bauke (Mollema - red.) is het gelukt om Richie veilig binnen te loodsen."

Ook woensdag slaagde de missie van De Kort en zijn mannen. Kopman Porte eindigde in de buik van het peloton en maakt zich vandaag in de Vogezen op voor de eerste serieuze bergetappe.

FOTO ONDER: Koen de Kort fietst alleen voorbij het Atomium in Brussel. De Liempdenaar ondervond zondag tijdens de ploegentijdrit nog veel last van een valpartij in de eerste etappe. (Foto: Koen de Kort/Instagram).