De manifestatie Kunst op Stapel wordt zondag 17 mei geopend. In de Ossenwei staat dit opvallend kunstwerk. Zaterdag 16 mei starten de festiviteiten in park Stapelen om 12.30 uur, vanavond zijn er spetterende optredens in de Spiegeltent. (Foto: Peter de Koning).
De manifestatie Kunst op Stapel wordt zondag 17 mei geopend. In de Ossenwei staat dit opvallend kunstwerk. Zaterdag 16 mei starten de festiviteiten in park Stapelen om 12.30 uur, vanavond zijn er spetterende optredens in de Spiegeltent. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WETHOUDER VERWACHT IMPULS DOOR STADSLANDGOED

'NS-toeristen ontdekken als eerste Stapelen'

VERVOLG VOORPAGINA

Stadslandgoed Stapelen moet vanaf volgend jaar de eerste plek zijn die toeristen ontdekken als zij de nieuwe NS-wandeling Hart van Het Groene Woud gaan lopen. Die voert van het Boxtelse treinstation naar Best en is bijna vijftien kilometer lang. Nu lopen wandelaars 'op een draf' via bedrijventerrein Ladonk, het minst aantrekkelijke deel van de wandelroute.

Wethouder Peter van de Wiel heeft hoge verwachting van het stadslandgoed voor het lokale toerisme. ,,Ik zit te stuiteren van enthousiasme en ben blij dat we dit project nu kunnen afronden. Het geeft een impuls aan Boxtel", stelde hij gistermiddag bij de presentatie van het plan. Daarbij is een van de pijlers, stilte en religie, losgelaten. Omdat de nieuwe eigenaar van Stapelen niet zo veel heeft met zingevingsactiviteiten, verklaart de wethouder. Kunst, natuur en water blijven net als in de oorspronkelijke visie overeind.

VLONDERPAD EN KUNST

Nog voor het einde van dit jaar moet het project zijn uitgevoerd, anders vervalt de provinciale subsidie van ruim drie ton. Er worden onder meer nieuwe paden voor voetgangers door het gebied aangelegd. Oók een rolstoelvriendelijk vlonderpad om zo droge voeten te houden in het drassige weiland tussen de Konijnshoolsedreef en de Jacob-Roelandsstraat.

Studenten van SintLucas hebben voor dat wandeltraject ontwerpen gemaakt, zodat het ook toegankelijk is voor rolstoelers. Daarbij wordt rekening gehouden dat zij elkaar kunnen passeren. ,,Op die locaties komen ook kunstwerken te staan en worden bankjes geplaatst zodat bezoekers kunnen genieten van al het moois dat er te zien is", glundert Van de Wiel. De wandelroute krijgt via de Dommelbimd, aan de overkant van de Konijnshoolsedreef, en het nieuwbouwplan Hobbendonk aan de Eindhovenseweg ook een verbinding met wandelpad Lange Loop in Boxtel-Oost.

PARKEREN IN OSSENWEI

De Ossenwei aan de Prins Hendrikstraat wordt 'bloemrijk grasland' met eveneeens plekken voor openbare kunst. Bovendien wordt daar, links van de entree van kasteelpark Stapelen aan de Parallelweg Zuid, een parkeerterrein gerealiseerd. ,,Want welke bestemming kasteel Stapelen in de toekomst ook krijgt, of dat nu een zorgfunctie is of horeca, we willen niet dat er auto's in het park worden neergezet", aldus Van de Wiel. In totaal worden honderdduizend bloembollen en drie duizend bloeiende vaste planten gepoot in het gebied. Want dat mag wel wat meer kleur krijgen, vindt de wethouder.

FOTO BOVEN: Vier jaar geleden werd voor het eerst de biënnale Kunst op Stapel gehouden in kasteelpark Stapelen. In het nieuwe stadslandgoed worden op minimaal acht plekken kunstobjecten geplaatst. Zo ook in de Ossenwei op de hoek Prins Hendrikstraat/Parallelweg Zuid. (Foto: Peter de Koning, 2015).