Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BIJNA VIJFTIG JAAR OUD GEBOUW MAAKT IN 2020 PLAATS VOOR NIEUWBOUW

Boxtels Liduinaziekenhuis tegen de vlakte

JULES HAMELEERS

Het voormalig Liduinaziekenhuis in Boxtel gaat tegen de vlakte. Dat meldt het bestuur van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM). Het zes verdiepingen tellende gebouw aan de Dommel wordt vervangen door nieuwbouw om dementerende mensen met ernstige gedragsproblemen beter op te kunnen vangen. In de tweede helft van volgend jaar, precies een halve eeuw na de bouw, moet gestart worden met de sloopwerkzaamheden. Begin 2021 gaat de schop in de grond voor een nieuw onderkomen.

De gemeente is geïnformeerd over de geplande sloop, maar de officiële procedure moet nog van start gaan. Een gedeelte van het pand staat al leeg, een ander deel herbergt de kantoren van ZGEM. Die verhuizen tijdelijk naar het leegstaand kantoorgebouw aan de Parkweg, waar tot april advocatenkantoor Bogaerts & Groenen was gevestigd. Ook zijn er behandelruimtes van de nevenvestiging van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het voormalig hospitaal. Deze blijven in Boxtel: de poliklinieken verhuizen naar het naastgelegen, nieuwere gedeelte van het zorgcomplex.

,,We hebben een regionale opnamefunctie voor dementerende ouderen met ernstige gedragsproblematiek", vertelt voormalig locatiedirecteur Jef Mol van Liduina die zich intensief bezig hield met de planvorming van de nieuwbouw. Dat houdt in dat de Boxtelse zorginstelling een expertise heeft op het gebied van moeilijke gevallen van dementie. ,,Als het echt niet meer gaat op andere plekken, dan komen ze hiernaartoe", aldus Mol, die inmiddels directeur Innovatie, Onderzoek & Tijdelijke Zorg is bij ZGEM.

NIET HAALBAAR

Het voormalig ziekenhuis was gewoon op, benadrukt bestuurder Martin van de Ruit van ZGEM. ,,We hebben de optie om te renoveren wel onderzocht, maar bouwtechnisch gezien kunnen we niet doen met dit gebouw wat die specifieke doelgroep nodig heeft. We moeten meer ruimte krijgen. Omdat dit is gebouwd als ziekenhuis, komen we dan in de knoei met bijvoorbeeld draagmuren", legt hij uit. Ook door de nieuwe energiewet, die een hoge mate van duurzaamheid eist van bedrijven en organisaties, is het niet haalbaar om het oude ziekenhuis te behouden.

Mensen met zware dementie hebben nog andere faciliteiten nodig die het huidige pand niet kan bieden. Mol: ,,We zitten aan de grens van wat we nog kunnen doen. We moeten zorgen dat de functie verbetert." Sommige personen worden bijvoorbeeld agressief door hun ziekte: om de veiligheid van het personeel te garanderen moeten er daardoor kamers komen met meerdere vluchtwegen. Ook zijn er bewoners die constant roepen; voor hen moeten er ruimtes komen die beter geïsoleerd zijn tegen geluidsoverlast.

KLEINSCHALIG

,,We hebben gemerkt dat het voor onze bewoners beter is als ze zo kleinschalig mogelijk verzorgd worden", vertelt Mol. ,,Daarom hebben we bijvoorbeeld de maaltijden zo veel mogelijk ondergebracht binnen de woongroepen zelf." Op de plek van de huidige grote keuken op de begane grond van Liduina komen de behandelruimtes voor bijvoorbeeld fysio- en ergotherapie die nu nog in het oude ziekenhuis zitten.

Het belang van renovatie van het gebouw is groot, aldus Van de Ruit. ,,Er wonen steeds meer ouderen bij ons", stelt hij. Dit komt volgens hem doordat mensen een steeds hogere leeftijd bereiken, waardoor ook de zorgproblematiek groter wordt. Daarnaast worden mensen vanuit de overheid gemotiveerd om langer thuis te blijven wonen. Van de Ruit: ,,Eer mensen bij ons terecht komen, is de problematiek dermate groot dat de gedrag- en verpleegzorg veel intensiever is dan voorheen."

TOEKOMST

Ook voor de toekomst hebben de bestuurders nog plannen: hoewel eerst gefocust wordt op ernstig problematische mensen met dementie, zal later ook zorg voor lichtere vormen geboden worden. Daarnaast zien Mol en Van de Ruit over drie à vier jaar nog andere mogelijkheden op het Liduinaterrein, maar hier willen ze nog niks over kwijt. Eerst maar eens deze grote onderneming.

In samenspraak met ZGEM, die eigenaar is van het voormalig ziekenhuis, wordt ook de vleugel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis grondig gerenoveerd. Van plafonds, tot vloeren tot de gehele indeling: ook dit gedeelte gaat flink op de schop. ,,Dit gebeurt zodat het van binnen helemaal the look and feel krijgt van de Bossche hoofdvestiging. We hebben goed contact met elkaar, dus terwijl zij verbouwen zullen de poliklinieken tijdelijk ondergebracht worden in het oude ziekenhuis, voor het gesloopt wordt."

FOTO BOVEN: De Dommeltuin, het nieuwe wandel- en beleefpark op het Liduinaterrein, werd dinsdag geopend. In de tweede helft van 2020 wordt het oude ziekenhuis, dat op dit beeld te zien is, gesloopt. (Foto: Albert Stolwijk).