Afbeelding
Foto:

Eindelijk schot in stadslandgoed kasteel Stapelen

HENK VAN WEERT

Vóór de jaarwisseling moet de inrichting van stadslandgoed Stapelen zijn gerealiseerd. Dat komt er wel iets anders uit te zien dan aanvankelijk de bedoeling was. De bedoeling om er 'zingevingsplekken' te creëren, vervalt. Wel komt er openbare kunst en wordt een rolstoelvriendelijk wandelpad door het gebied aangelegd.

Gistermiddag presenteerde wethouder Peter van de Wiel de gewijzigde plannen, kort nadat hij deze naar de gemeenteraad én de provincie stuurde. De oorspronkelijke opzet voor stadslandgoed Stapelen dateert van zes jaar geleden. Toen keurden Gedeputeerde Staten in 's-Hertogenbosch het project goed voor het subisdieprogramma Landschappen van Allure. Het is een van de veertien projecten binnen LvA-deelprogramma Kloppend Hart van Het Groene Woud.

De paters assumptionisten, destijds nog eigenaar van het kasteel Stapelen en het omliggende park, werden kartrekkers van het plan. Dat omvat ook de aanpalende weilanden ten noorden en ten zuiden van de Konijnshoolsedreef. Het kasteelpark is ruim zes hectare groot, maar door de ontwikkeling tot stadslandgoed ontstaat een gebied van twintig hectare.

,,Doordat de paters hun eigendommen wilden verkopen, stond de ontwikkeling van stadslandgoed Stapelen geruime tijd on hold", vertelt wethouder Van de Wiel. Maar nadat Stapelen vorig jaar in handen kwam van de Eindhovense zakenman Xander van Mierlo, zit er weer schot in de zaak. Het gemeentebestuur heeft de leidende rol bij de ontwikkeling overgenomen van de assumptionisten.

De uitvoering kost zo'n 550.000 euro, waarvan de provincie maximaal 313.000 euro voor haar rekening neemt. Boxtel financiert 160.000 euro, maar hoopt van dat bedrag nog wat terug te krijgen als er appartementen gebouwd kunnen worden op de plek van het zusterhuis aan de Prins Hendrikstraat, grenzend aan het kasteelpark. De overige kosten komen voor rekening van kasteeleigenaar Van Mierlo.

Pagina 18: 'NS-toeristen ontdekken als eerste Stapelen'.

FOTO ONDER: Kasteelpark Stapelen moet uitgroeien tot een stadslandgoed: een groene long dicht bij het oude centrum van Boxtel. (Foto: Henk van Weert).