Leon Spaan neemt na dertien jaar afscheid van het voortgezet onderwijs in Boxtel. De rector van het JRL en algemeen directeur van het BHC wordt rector van 2College in Tilburg. Spaan neemt vrijdag 23 augustus officieel afscheid. (Foto: Peter de Koning).
Leon Spaan neemt na dertien jaar afscheid van het voortgezet onderwijs in Boxtel. De rector van het JRL en algemeen directeur van het BHC wordt rector van 2College in Tilburg. Spaan neemt vrijdag 23 augustus officieel afscheid. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

RECTOR LEON SPAAN NEEMT AFSCHEID VAN JRL EN BHC

'Altijd blijven leren, nooit stilvallen'

MARC CLEUTJENS

Leon Spaan (54) verruilt Boxtel voor Tilburg. De rector van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) en algemeen directeur van het Baanderherencollege (BHC) gaat na de zomervakantie aan de slag als rector van 2College, een scholengemeenschap voor vmbo, havo en atheneum met zes locaties in Tilburg, Berkel-Enschot en Oisterwijk. ,,Als ik dagdroom, zie ik in Boxtel één grote groene campus voor alle scholen voor voortgezet onderwijs."

De vloer van de Bracbantzaal wordt geboend. Techneuten werken aan elektrische installaties in plafonds. Verder overheerst stilte. ,,De meeste collega's zie je deze week nog een paar dagen werken", zegt Spaan maandagochtend in de gangen van het verlaten JRL. Hij blikt graag nog eenmaal terug op zijn Boxtelse jaren. ,,Ik heb veel leuke en interessante mensen leren kennen en met ontelbaar veel collega's prettig samengewerkt." De rector geniet als hij de resultaten ziet die hij met zijn team heeft bereikt. ,,Het JRL en het BHC hebben een enorme onderwijskundige ontwikkeling doorgemaakt."

Een paar maanden geleden maakte Spaan bekend dat hij zijn bureaus in het JRL en het BHC leegruimt. ,,Ik vind dat je altijd moet blijven leren en nooit mag stilvallen in je ontwikkeling", motiveert hij zijn overstap naar 2College. ,,Binnen schoolbestuur Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) staat mobiliteit hoog in het vaandel. De ongeschreven regel is dat je na een periode van vijf of tien jaar bekijkt of op een andere OMO-school nieuwe uitdagingen zijn. Die gelegenheid doet zich nu voor."

Spaan bleef langer dan tien jaar in Boxtel. De in Biezenmortel geboren en getogen schooldirecteur werd in 2006 benoemd tot rector van het JRL. Ruim drie jaar later werd hij ook aangesteld als algemeen directeur van het BHC, dat naast een vmbo-afdeling ook praktijkonderwijs omvat. ,,Ik heb een bijzondere band met veel 2College-locaties", glimlacht hij. ,,Ik was leerling op Durendael in Oisterwijk en stond als leraar scheikunde en biologie voor de klas op de Stefanusmavo in Tilburg. Dat was destijds een zusterschool van de Jozefmavo die nu ook bij 2College hoort. "

,,Voordat ik naar Boxtel kwam, werkte ik ook als docent en decaan op het Cobbenhagenlyceum in Tilburg. En nu word ik rector van 2College, dat onder meer bestaat uit Durendael, Jozefmavo en Cobenhagenlyceum." Spaan verheugt zich op zijn nieuwe stap. ,,Ik heb Boxtel leren kennen als een gemoedelijk dorp met stadse allure waar veel saamhorigheid is. Nu ga ik naar Tilburg, een stad met veel dynamiek." Op de zes locaties van 2College volgen ongeveer 3.600 leerlingen onderwijs.

BEHOEDZAAM

Spaan kijkt terug op boeiende en uitdagende onderwijsjaren in Boxtel. Bij zijn aantreden als rector constateerde hij dat het JRL een school was die leunde op een rijke traditie. Onder zijn leiding werd de drang naar vernieuwing vormgegeven. ,,We voerden drie profileringen in: Technasium, Engels Plus en Cultuur. Onlangs kwamen daar Sport en Lifestyle bij. We experimenteerden als een van de eersten in Nederland met een laptopklas. Nu is ondenkbaar dat leerlingen zonder computer in de klas zitten."

Inmiddels telt het JRL zo'n 1.325 leerlingen, iets minder dan de piek van 1.400 die ooit werd bereikt. ,,Onderwijs op maat bieden, vereist innoveren", meent Spaan. ,,De invoering van het 45-minutenrooster was een beginstap. We kozen daarna voor de laptop, topweken en toetsweken." Hij erkent dat vernieuwing niet altijd zonder slag of stoot ging. ,,Tijdens deze processen moet je behoedzaam te werk gaan. Het is belangrijk naar iedereen te luisteren en medewerkers en ouders mee op reis te nemen. Soms vergt dat meer tijd dan je vooraf bedenkt."

Spaan kreeg het BHC in 2009 onder zijn hoede. De school was enkele jaren daarvoor ontstaan uit een fusie en trad toe tot schoolbestuur OMO. ,,We hebben een aantal moeilijke jaren gekend", erkent hij. Het matige imago van het vmbo-onderwijs en een negatief inspectierapport leidden tot een terugloop van het aantal leerlingen. ,,Nu is het tij gekeerd", zegt Spaan bijna jubelend. ,,Wat heet! Het BHC telt bijna duizend leerlingen en daarmee zijn de grenzen van de groei nagenoeg bereikt. Er staat een trotse school die op alle niveaus onderwijs op maat biedt."

Na de zomervakantie komt Spaan nog enkele werkdagen terug om het schooljaar 2019-2020 op het JRL en het BHC in te luiden. Dan vertrekt hij naar 2College. ,,Ik dagdroom vaak over de toekomst van het voortgezet onderwijs in Boxtel", zegt hij. ,,Ik gun Boxtel een campus voor voortgezet onderwijs waar alle onderwijsvormen een eigen herkenbare eenheid hebben. In het groen, zodat je vanaf de Eindhovenseweg tussen de schoolgebouwen door kasteellandgoed Stapelen en de Dommelbimd ziet. Deze campus beschikt over een sportcomplex waarvan de hele gemeenschap gebruik maakt."

Afbeelding