Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WANDEL- EN BELEEFTUIN BIJ LIDUINA FEESTELIJK GEOPEND

Vlinders fladderen door Dommeltuin

HENK VAN WEERT

Met het vrijlaten van vlinders uit een doosjes heeft waarnemend burgemeester Fons Naterop van de gemeente Boxtel dinsdagmiddag de nieuwe wandel- en beleeftuin bij zorgexpertisehuis Liduina geopend. Ook onthulde hij de naam: Dommeltuin. Aan de oever van de rivier de Dommel is een openbare oase vol bloemen en planten in gebruik genomen, die de zintuigen prikkelt.

,,In zorgland zingt momenteel het begrip leefplezier rond, zelf hecht ik meer aan zingeving. Deze tuin geeft invulling aan beide begrippen", sprak de initiatiefnemer, gepensioneerd gerontoloog Diny Stolvoort van de stichting Licht Op Groen Voor Kwetsbaarheid. Burgemeester Naterop toonde zich onder de indruk toen hij de Dommeltuin in ogenschouw nam. ,,Ik was hier een paar maanden geleden al en zag toen een soort halffabrikaat. Nu het klaar is, geeft het me een wauwgevoel. Zo'n voorziening is niet elke gemeente gegeven." Natuurlijk benadrukte Naterop dat de Dommeltuin een 'echt voorbeeld' is van Meewerkend Boxtel. ,,Veel partijen werkten samen. Zorggroep Elde Maasduinen stelde de grond beschikbaar en heeft de aanleg gefaciliteerd. Maar ook drie verschillende wethouders waren erbij betrokken."

OERGEVOEL

De totale kosten van de aanleg zijn nog niet bekend, maar belopen rond de 200.000 euro, aldus de burgemeester. Begin mei lanceerde initiatiefneemster Stolvoort nog een crowdfundingsactie via deze krant om de laatste vijfduizend euro bij elkaar te krijgen. ,,Dat bedrag was in een mum van tijd bij elkaar na de publicatie in Brabants Centrum", glunderde de Boxtelse. Nadat de burgemeester samen met locatiedirecteur Jef Mol van Zorggroep Elde Maasduinen wat vlinders had losgelaten, ging Stolvoort op verhalende wijze in op oergevoel van mensen om te overleven. ,,Als ze niet meer kunnen wat ze willen, zoeken mensen water en groen op. Daaraan komt de nieuwe Dommeltuin tegemoet voor ouderen die deels op gesloten afdelingen van Liduina wonen. Liduina-directeur Mol beloofde dat de tuin goed gebruikt gaat worden. ,,Maar ik doe hierbij wel een oproep: voor het onderhoud zijn extra vrijwilligers nodig." De Jachthoornblazers van Het Groene Woud verzorgden de muzikale omlijsting.

ROLSTOELROUTE

Nu de Dommeltuin in gebruik is genomen, is een fraaie route ontstaan voor rolstoelers langs de Dommel. Vanaf de brug 't Schipke (Bosscheweg) kunnen zij ongehinderd via de tuin van Molenhof en Liduina naar bijvoorbeeld wijkhuis Simeonshof aan de Annastraat of de Markt. De landelijke stichting Else doneerde vorig jaar al 50.000 euro. De plaatselijke stichting Sjef van de Laar maakte dankzij een donatie van 25.000 euro de aanleg van een rolstoelsteiger op de oever van de Dommel mogelijk. Bovendien werden onder meer bijdragen ontvangen van Vrienden van Liduina, Lionsclub Boxtel Belles Amies, woonstichting Joost (voorheen Sint-Joseph), Vincentiusvereniging, Rabobank Hart van De Meierij, Streekfonds Het Groene Woud en imkervereniging Sint-Ambrosius. Daarnaast droegen het provinciebestuur en het Prins Bernhard Cultuurfonds bij aan de realisering.

BOVENSTE FOTO: Onderdeel van de nieuwe Dommeltuin bij het Liduinaziekenhuis vormt een overdekt terras. (Foto's: Albert Stolwijk).

Als openingshandeling liet burgemeester Fons Naterop samen met Liduina-directeur Jef Mol wat vlinders los (onder). Eén ervan landde pardoes op Naterops neus... (boven).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding