GEMEENTE VRAAGT PLANMATIGE AANPAK

Spontaan evenement op Markt blijkt niet zo simpel

PÅL JANSEN

Reuring op de Markt. Dat is de bedoeling nu het plein in hartje Boxtel zijn eerste zomer ingaat sinds de renovatie eind vorig jaar. Na het ongelukkig afketsen van de vertoning op een groot scherm van de WK-voetbalfinale met de Oranjevrouwen, benadrukt burgemeester Fons Naterop dat er van alles mogelijk blijft. ,,Maar dan moet het wel planmatig worden aangepakt."

Brabants Centrum opende vorige week met het verhaal over activiteiten op de Markt door horecaondernemers, met als kop 'Het is oorverdovend stil op de Markt'. Joep van der Meijden, uitbater van restaurant En Garde! reageert getergd op het artikel: ,,En nu is dat ineens de schuld van de horeca", schrijft hij in een ingezonden brief op pagina 5 van deze krant. Van der Meijden wijst in zijn reactie op niet mis te verstane wijze naar de gemeente Boxtel. Hij verwijt het gemeentebestuur onder meer dat initiatieven nooit op korte termijn worde gehonoreerd en dat zij wegkruipt in haar 'wereldje van regeltjes, lettertjes en wetjes'. ,,Na decennia horecaonderdrukking zijn de evenementenweekenden al lang verdeeld. Opboksen tegen een Liempdse Mèrt, We Are Electric, Jazz in Duketown en ga zo maar door, lijkt of is vaak kansloos."

TYPISCH VOORBEELD

Het initiatief van evenementenorganisator Jordy van den Boer van vorige week was een typisch voorbeeld. Hij was wilde een groot beeldscherm op de Markt plaatsen om daarop de WK-finale van de Oranje Leeuwinnen te laten zien. ,,Jammer dat zoiets niet kan in Boxtel", zei hij teleurgesteld kort nadat hij donderdag nul op het rekest kreeg.

Oranje was daags ervoor tegen alle verwachtingen in doorgestoomd tot de eindstrijd van het WK door met 1-0 van Zweden te winnen. Van den Boer, onder meer bekend als organisator van Kingsnight Fissa en levensliedfestival Hollandse Kost XL, sprong hij daar direct op in. Donderdagochtend schoof hij bij de gemeente aan tafel om zijn plan rond te krijgen. ,,Ik had eigenlijk alles al klaar staan. Die ochtend ging ik direct aan de slag. Er is een groot scherm geregeld, dat staat in een vrachtwagentje. Er zit een geluidssetje bij. Alles kan zo binnen een half uurtje worden opgezet. Alleen kreeg ik geen groen licht", vertelt Van den Boer desgevraagd.

BREDERE DISCUSSIE

Burgemeester Naterop had echter goede redenen om er niet mee in te stemmen. De politie Oost-Brabant had de handen vol aan andere evenementen afgelopen weekeinde. Naast We Are Electric (WAE) op landgoed Velder, waar een heuse politiewacht stond geposteerd, vonden ook de kermis in Best en Wish Outdoor in Beek en Donk plaats. ,,Evenementen zoals We Are Electric worden steeds meer regionaal afgestemd. Er is ook een bredere discussie gaande: je zou kunnen zeggen, moet je de politie wel inzetten voor evenementen? De politie is er toch om boeven te vangen?"

Centrummanager Berry Dankers kan zich wel inleven in het capaciteitsvraagstuk: ,,Als de politie naast We Are Electric ook in Boxtel mensen in moest zetten, waren er wellicht te weinig agenten beschikbaar. Als er duizend mensen op afkomen, moet dat in goede banen geleid worden."

,,Het advies was ook helder: als er tienduizenden mensen naar WAE komen, dan is daar veel politiecapaciteit nodig", vervolgt Naterop. ,,Ik heb nog overlegd: het gaat om vrouwenvoetbal, het is een familiegebeuren. Als ze zouden verliezen, dan gaat iedereen inderdaad weg. Maar stel dat ze winnen, dan krijgt zo'n activiteit een flinke aanzuigkracht", legt hij de strekking van het gesprek uit.

HOE DAN WEL?

Naterop wijst onder meer naar het Centrummanagement, dat actief is om initiatieven aan te jagen, maar ondernemers ook ondersteunt bij zaken als vergunningsaanvragen bij de gemeente. Zo zat centrummanager Dankers ook met Van den Boer en de gemeente Boxtel aan tafel om de vertoning van de WK-finale te realiseren. Dankers: ,,Maar wellicht is een paar dagen van tevoren iets organiseren wel te veel van het goede."

Alleen al voor de aanvraag van de verkeersvergunning zijn wettelijk vijf werkdagen nodig. ,,Zoiets moet namelijk altijd nog gepubliceerd worden", aldus een gemeentewoordvoerder. Naterop: ,,Ook is het wel netjes om brandweer en politie tijdig op de hoogte te stellen. De ambtenaar die de evenementen regelt, houdt als stelregel altijd aan: tien dagen van tevoren, dan blijft het werkbaar."

Gisteren had Naterop overleg met de horecaondernemers. Hij roept hen op om de organisatie van evenementen iets commerciëler aan te pakken op de Markt. ,,Op een festival als WAE kost een pilsje drie euro, een broodje hamburger al snel negen euro. Duur, maar het verkoopt wel", zegt hij. ,,Elke ondernemer is bijvoorbeeld ook bezig om voor zichzelf beveiliging in te huren. Maar waarom niet de koppen bij elkaar steken en dit gezamenlijk regelen? Dan blijft het ook voor iedereen behapbaar." Naterop benadrukt met klem dat reuring op de Markt zeker mogelijk is. ,,Collegebreed is dat ook de afspraak", aldus de burgemeester. Maar geef de gemeente even de tijd, lijkt hij te vragen.