De inboedel van de speciale basisschool De Maremak wordt in een verhuiswagen geladen en verhuisd naar De Vorsenpoel. (Foto: Henk van Weert).
De inboedel van de speciale basisschool De Maremak wordt in een verhuiswagen geladen en verhuisd naar De Vorsenpoel. (Foto: Henk van Weert). Foto:

ONDERWIJSINVENTARIS OVERGEBRACHT NAAR 'VORSENPOEL'

Maremak verhuist inboedel school

HENK VAN WEERT

Deze week is de inboedel van De Maremak, de school voor speciaal basisonderwijs aan de Beukums, door een verhuisbedrijf overgebracht naar basisschool De Vorsenpoel aan de Hendrik Verheeslaan. Beide scholen staan in de wijk Boxtel-Oost.

Directeur-bestuurder Ton Reijnen van overkoepelend schoolbestuur Sint-Christoffel meldde eind mei in deze krant dat het aantal leerlingen van De Maremak met ingang van komend schooljaar daalt naar ongeveer 35. Deze kinderen hebben onderwijs in kleine groepen nodig, met extra begeleiding, maar ook contact met leeftijdsgenoten op een reguliere basisschool, zoals De Vorsenpoel.

De Wet passend onderwijs die in 2014 werd ingevoerd, heeft als uitgangspunt dat kinderen met leer- of gedragsproblemen, zoals op De Maremak, zoveel mogelijk op reguliere basisscholen worden opgevangen en niet langer naar aparte sbo-scholen gaan. Na de verhuizing blijft De Maremak als instituut voorlopig nog wel bestaan, maar de naam verdwijnt. Alle kinderen zitten straks op De Vorsenpoel; in wezen is er echter sprake van een school in een school, met ieder een eigen onderwijsvorm.

NIET NAAR LENNISHEUVEL

In eerste instantie was het plan om de kinderen van De Maremak in de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel hun basisonderwijs af te laten ronden. Uiteindelijk werd besloten daarvan af te zien, mede omdat de dagelijks rit van en naar de school in Lennisheuvel nogal wat verkeersknelpunten kent. De Vorsenpoel beschikt volgens Sint-Christoffel over voldoende ruimte én over een behoorlijk leerlingenaantal.

Directeur Reijnen: ,,Dit is van belang voor de balans tussen kinderen die extra ondersteuning nodig hebben en leerlingen voor wie dit niet geldt. We stimuleren dat die samen spelen, dat er contacten ontstaan tussen leeftijdgenootjes, dat er een eenheid groeit."

Wat er met het schoolgebouw dat nu leeg komt te staan aan de Beukums 101 in de wijk Boxtel-Oost gebeurt, is nog niet bekend. Het gebouw werd in 2012 opgetrokken en kostte destijds 2,5 miljoen euro.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding